Terrassa Comissariat dona diumenge el tret de sortida a l'11a edició amb el títol «PERMAFROST. Reclamar les imatges. Un arxiu LGTBI a Terrassa»

El cicle, comissariat per Txuma Sánchez, s'inicia amb l'exposició «Gel que desfà», dels artistes Diego del Pozo Barriuso, Daniel Gasol i Núria Solsona

El proper diumenge 5 de maig a les 12 h, s'inaugurarà a l'EspaiDOS de la Sala Muncunill l'exposició «Gel que desfà», la primera de les mostres que conformaran l'11a edició del cicle Terrassa Comissariat, que enguany està comissariat per Txuma Sánchez sota el títol «PERMAFROST. Reclamar les imatges. Un arxiu LGTBI a Terrassa». Es tracta d'un projecte d'Arts Visuals impulsat pel Servei de Promoció Cultural i Audiovisual de l'Ajuntament de Terrassa amb l'objectiu d'explorar les relacions entre les pràctiques artístiques contemporànies i l'activisme LGTBI+ a través de material gràfic generat a la ciutat al llarg de la història de la lluita pels drets propis del col·lectiu. Aquest material gràfic s'ha pogut recollir gràcies a la col·laboració ciutadana, que ha nodrit des dels seus arxius privats el Terrassa Comissariat, engegant un procés de recerca que cristal·litza en aquest cicle.

El cicle Terrassa Comissariat d'enguany comptarà amb les exposicions «Gel que desfà», de Diego del Pozo Barriuso, Daniel Gasol i Núria Solsona, que es podrà veure a l'EspaiDOS de la Sala Muncunill del 5 de maig al 28 de juliol; «Cosos invisibles. Arxius desplaçats» de Montse Carreño i Raquel Muñoz, que es podrà veure a l'EspaiDOS del 7 de setembre al 3 de novembre; i la mostra «No em treguis el Sol: dispositius de recuperació de llum», de Diego Marchante i Daniel Gasol, que es podrà veure també a l'EspaiDOS com a activitat vinculada a la biennal d'art europeu Manifesta 15.

Arxiu LGTBIQ+ de Terrassa

La rebuda d'una gran quantitat de materials i informació de persones i entitats LGTBIQ+ de la ciutat ha propiciat l'inici del procés de creació d'un Arxiu LGTBIQ+ de Terrassa, un recull de materials fruit d'un treball meticulós i en xarxa entre els serveis de Promoció Cultural i Audiovisual, LGTBIQ+ i l'Arxiu Històric de Terrassa, amb la col·laboració de les entitats LGTBIQ+ de la ciutat, que busca preservar la memòria col·lectiva, celebrar la diversitat i promoure la cohesió social a través del reconeixement dels drets i llibertats de les persones LGTBIQ+.

A diferència d'altres arxius ja existents a Catalunya, l'Arxiu LGTBIQ+ de Terrassa pretén recollir una àmplia gamma de materials que reflecteixen els darrers 50 anys de la memòria viva de la ciutat. Això inclou testimonis de moviments, militants, activistes, famílies terrassenques i individuals, recopilant tant esdeveniments organitzats per l'Ajuntament com també iniciatives particulars. La crida per a la recopilació de materials també és innovadora, ja que s'està fent a través de xarxes socials i de crides a la militància organitzada.

Actualment, l'Arxiu LGTBIQ+ es troba en un procés inicial, recopilant els diferents materials i classificant-los. Paral·lelament, s'analitzaran, se'ls dotarà d'un relat històric i sociològic i se'n seleccionaran alguns per tal de crear una exposició virtual. Es preveu que aquestes tasques s'allarguin, com a mínim, fins a finals de l'any 2024.