Terrassa organitza un congrés europeu sobre interseccionalitat en les polítiques locals contra la discriminació

Hi participaran ponents de cinc estats

logo del projecteL'Ajuntament de Terrassa organitzarà el proper 13 de febrer el Congrés europeu d'interseccionalitat a les polítiques locals. Persones expertes en polítiques contra la discriminació de l'administració pública i de l'àmbit acadèmic de cinc estats europeus es donaran cita a l'Auditori Municipal per a exposar els darrers avenços en l'aplicació de l'enfoc interseccional en les polítiques locals, i especialment els resultats del projecte "Igualtats Connectades" que l'Ajuntament de Terrassa ha desenvolupat durant tot el 2018 amb finançament europeu. Prop de 300 persones han confirmat ja la seva participació al congrés, que s'adreça sobretot a professionals i al món universitari, però també a entitats, empreses i persones interessades en la matèria.

El congrés representa la culminació del projecte "Igualtats Connectades", amb el qual l'Ajuntament de Terrassa ha explorat noves formes d'intervenir en les polítiques d'igualtat de tracte i no discriminació, a través de la interseccionalitat, un enfoc teòric que té en compte els diversos factors de risc de discriminació que poden convergir en una persona, i com abordar aquestes combinacions de factors. D'aquesta manera es vol superar el paradigma actual, en què els diferents factors de discriminació s'aborden individualment. Aquesta tendència està començant a calar a l'hora de dissenyar polítiques inclusives, però encara hi ha poques experiències a Europa.

El projecte "Igualtats Connectades" s'està desenvolupant des de gener del 2018, impulsat per l'Ajuntament de Terrassa amb la col·laboració de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya i l'empresa CEPS Projectes Socials, i amb finançament del programa de Drets, Igualtat i Ciutadania de la Unió Europea, que aporta al projecte prop de 200.000 €, el 80% del pressupost total del projecte. Durant aquests dotze mesos, s'han fet estudis de diagnosi, recerca d'altres experiències europees i sessions de debat i formació, amb centenars de participants. Ara l'Ajuntament de Terrassa i els seus socis compartiran els seus avenços i aprenentatges a través del congrés i amb la publicació de diversos documents que restaran a disposició de qualsevol organització o persona interessada, per tal que l'experiència de Terrassa sigui transferible a altres àmbits.

El Congrés del dia 13 arrencarà a les 9.30 h amb la benvinguda institucional a càrrec de l'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega. Al llarg del dia s'aniran succeint diferents ponències i tallers, començant pels tres socis del projecte, que presentaran les ponències inicials. Per la seva banda, la professora del Departament de Gènere de la Universitat de Lund (Suècia) Diana Mulinari, parlarà de les polítiques de gènere als països escandinaus, des del punt de vista de la interseccionalitat. També hi haurà una taula rodona dedicada a les experiències en interseccionalitat a Cascais (Portugal) Berlín (Alemanya) i Torí (Itàlia); una altra sobre l'aplicació de la interseccionalitat en diferents àmbits de la política pública; i una tercera centrada en les formes innovades d'intervenir i fomentar la participació des de la perspectiva interseccional. A la tarda hi haurà diferents tallers simultanis sobre eines concretes, i finalment hi haurà una taula rodona de tancament del congrés, dedicada a explorar les oportunitats i els límits de la interseccionalitat.

En tot el procés d'organització del congrés (la contractació de serveis, elaboració i distribució de documentació, etc) s'apliquen criteris de sostenibilitat ambiental i d'inclusió social, prioritzant l'ús de materials i serveis de proximitat i amb el mínim impacte ambiental.

La inscripció al congrés, que romandrà oberta fins el 5 de febrer o fins esgotar places, es pot fer a través del web www.igualtatsconnect.cat, on trobareu també el programa complet.