Fa setmanes que ens diuen de manera insistent que la neteja és una de les mesures bàsiques i principals per a la prevenció del Covid-19. Tothom ja sap com s'ha de rentar les mans, que no cal tocar-se la cara i que, quan esturnudem, ho hem de fer tapant-nos la boca amb el colze. Però és evident que a casa podem fer coses per prevenir el contagi. Ho podem fer portant a terme una bona neteja i desinfecció per convertir  la nostra llar en un espai més saludable i segur. 

Un altra cosa important és ventilar la casa. Un màxim de 15 minuts diaris és suficient per mantenir una bona qualitat de l'aire interior i dificultar la transmissió del virus. 

Pautes d'higiene a les llars que tinguin pacients amb Covid-19
Si convius amb una persona que presenta símptomes lleus de coronavirus, o bé sospites que el pot tenir, cal tenir en compte les següents mesures pel que fa a la neteja i higiene:

 1. Situar una galleda d'escombraries a l'habitació del pacient amb tapa automàtica i una bossa en el seu interior amb tancament hermètic per abocar els residus. 
 2. Tancar la bossa de residus  abans de sortir de l'habitació i posar-la dins una segona bossa, abans de llençar-la. Llençar els residus cada dia al contenidor de la fracció resta i no deixar-los mai fora.
 3. Utilitzar màscareta i guants per a netejar
 4. Fer-ho amb una solució que contingui una part de lleixiu (20 ml que  s'aboca en una ampolla d'un litre) i que s'omple amb aigua. Una dissolució que s'ha de fer cada dia.
 5. Netejar i desinfectar cada dia totes les superfícies de contacte freqüent (poms de porta, interruptors, vàters, teclats, telèfons…). Netejar amb material d'un sol ús i desinfectar amb aquesta solució, tenint en compte que s'ha de netejar la baieta després de cada ús i que s'ha d'impregnar novament amb la dissolució de lleixiu.
 6. Rentar plats, gots i coberts amb aigua calenta i sabó. És preferible fer-ho al rentaplats i a una temperatura elevada.
 7. Rentar la roba del pacient (també roba de llit i tovalloles) sola i amb un programa de temperatura d'entre 60 i 90 graus.
 8. Ventilar l'habitació (obrir finestres i portes que donin a l'exterior) com a mínim 10 minuts, tres cops al dia.
 9. Designar un lavabo d'ús exclusiu per la persona aïllada i, si no és possible, desinfectar-lo amb lleixiu domèstic després de cada ús.

Mesures per l'aillament domiciliari

Pautes d'higiene a les llars 
Recordeu que, sempre hem de netejar amb guants. Quan freguem el terra, és recomanable utilitzar la tècnica del doble cubell (un amb aigua i lleixiu i un altre amb aigua neta) per assegurar una correcta neteja i desinfecció ja que, d'aquesta manera, no es barregen els desinfectants.

Quines superfícies hem de netejar i desinfectar?

 1. Mobles i cadires
 2. Taules (escriptori, menjador…)
 3. Poms de portes
 4. Aixetes
 5. Interruptors de la llum
 6. Portes d'armaris
 7. Interfonos
 8. Superfícies de cuina
 9. Superficies del bany i del váter
 10. Teclats d'ordinador
 11. Telèfons mòbils, tablets…
 12. Claus...

Quins llocs hem de desinfectar?

 1. Cuines: S'ha de tenir sempre molt neta i és molt important desinfectar la superfície de treball, canviar tot sovint el fregall i la baieta; programar el rentavaixella a temperatures elevades i també la rentadora (evita espolsar la roba bruta abans de posar-les a rentar). És important polvoritzar les superfícies amb la dissolució desinfectant 
 2. Banys: És important mantenir la rutina habitual de neteja, però incidint en alguns aspectes si convius amb més persones com, per exemple, evitar que els raspalls de dents estiguin junts; que cadascú tingui la seva pròpia tovallola de bany i de mans (i canviar-les tot sovint). És important polvoritzar les superfícies amb la dissolució desinfectant 
 3. Sofàs i roba de la llar: És recomanable que les fundes, els llençols, les coixineres i les tovalloles es rentin amb temperatura elevada, amb sabó normal i, si es vol, amb un lleixiu per a roba.
 4. Finestres: S'aconsella aplicar la dissolució d'aigua i lleixiu, com també esbandir-ho amb aigua calenta.
 5. Habitacions: Es netegen sempre polvoritzant la dissolució d'aigua i lleixiu.

Com ho fem?

 1. Primer hem de netejar les superfícies amb draps humits per recollir la pols. També podeu utilitzar un detergent tensioactiu. 
 2. Després hem de desinfectar amb un altre drap humit en una dissolució de lleixiu a l'1.50 que farem el mateix dia del seu ús.
 3. Finalment, hem de netejar els draps utilitzats amb aigua de l'aixeta després de cada ús i tornar a impregnar-la amb aquesta dissolució de lleixiu.

Com desinfectem els objectes d'ús personal (mòbils, teclats, ulleres, claus…)?

 1. Si  es poden fer malbé pel lleixiu, cal desinfectar-los amb una solució hidroalcohòlica: si tenim a casa alcohol de 96º agafarem 70ml, l'abocarem a una ampolla i l'omplirem d'aigua fins arribar  als 100 ml i es barreja. S'agafa un drap, s'humiteja i es passa per aquests objectes personals

Com preparem la dissolució amb lleixiu?

 1. Agafar 20 ml de lleixiu domèstic
 2. Abocar-ho en una ampolla d'1 litre
 3. Omplir l'ampolla amb aigua de l'aixeta 
 4. Tancar i barrejar-lo tot 

Podem recórrer a empreses especialitzades en neteja i desinfecció?
Sí, hi ha empreses privades especialitzades en la neteja i desinfecció, algunes de les quals són aquestes:

 • Bcnplagas Tratamientos profesionales. Telèfon:  93 440 39 34
 • Centro de ocupación especial CANT. Correu: [email protected]
 • Control de plagues Ser-Con SL. Telèfon: 93 733 19 81

Totes elles fan: 

 1. Una diagnosi, amb una avaluació de la situació i dels possibles riscs
 2. Un programa d'actuació, que inclou les pautes de neteja, els desinfectants que utilitzaran, com els aplicaran, les superfícies a netejar més afectades
 3. Una gestió adequada dels residus generats, en funció de si hi ha casos (o no) de pacients amb Covid-19

Per estar al corrent de la informació diària, i seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries, consulta el web de Coronavirus