L'artista Carlos Baca-Flor al taller de Roma que compartia amb l'escultor Miquel Blay, 1892. Penjat a la paret del costat dret es pot veure el retrat d'en Blay fet per Baca-Flor. Arxiu Museu Nacional d'Art de Catalunya.Exposició  "Miquel Blay, el camí a l'èxit" 

Amb motiu de la commemoració del 150 aniversari del naixement de l'escultor Miquel Blay (Olot, 1866 - Madrid 1936), el Museu de la Garrotxa d'Olot, el Museu d'Art de Girona i el Museu del Prado de Madrid han portat a terme un projecte comú i complementari a partir d'unes exposicions que ressegueixen les diferents etapes vitals i creatives de l'artista.

La mostra del Museu del Prado "Solidez y belleza. Miguel Blay en el Museo del Prado" s'ha pogut visitar entre el 19 d'abril i el 2 d'octubre de 2016 en l'edifici Villanueva. S'hi exhibien diverses obres significatives de la seva trajectòria i que són reflex de les diverses corrents artístiques de la seva època: realisme, modernisme i simbolisme.

D'altra banda, el Museu de la Garrotxa és escenari de l'exposició "Miquel Blay. Sentiment olotí" que s'inaugurà el 3 de setembre i es podrà visitar fins el 15 de gener del 2017. La mostra se centra en els vincles que Blay va mantenir sempre amb la seva ciutat natal, no només per raons familiars, sinó especialment en relació amb la seva activitat artística.

Imatge de la mostra.Per últim, l'exposició del Museu d'Art de Girona, "Miquel Blay, el camí a l'èxit" que s'inaugurarà el proper dissabte 3 de desembre i que es podrà visitar fins el 30 d'abril del 2017, aprofundeix en el procés de formació d'en Blay fins arribar a la seva consolidació com a artista. La mostra abraça una cronologia que va des del 1888, quan l'escultor va rebre una beca de la Diputació de Girona per estudiar a París i a Roma, fins el 1906, quan es va instal·lar a Madrid.

En aquesta exhibició s'hi poden veure una selecció de les seves millors escultures, juntament amb dibuixos i documentació. Una part del material que s'hi presenta és inèdit. 

Bust de Carlos Baca-Flor. MdT 13940El Museu de Terrassa col·labora amb aquesta darrera mostra amb el préstec temporal d'una escultura en bronze del bust de Carlos Baca-Flor (MdT 13940) fet el 1892 per Miquel Blay. Es tracta d'una peça realitzada a Roma, ciutat on ambdós artistes coincideixen i traven amistat.

Blay va ser un dels escultors més importants i de més èxit de finals del segle XIX i primer terç del XX amb un ampli reconeixement.

"Només quan la solidesa i la bellesa estan extremadament unides, és quan s'aconsegueix el resultat que es busca: crear una veritable obra d'art reposada i estable", va explicar Blay.

Autorretrat (1916). MdT 14.256Exposició "Fèlix Mestres i Borrell. El mestre dels mestres"

Dates: De l'11 de febrer al 5 de maig de 2016

Acte d'inauguració: dijous 11 de febrer a les 19 h

Lloc: Fundació Cabanas. Casa Museu – Cal Gerrer de Sant Cugat del Vallès (carrer Santiago Rusiñol, 60. Plaça del Monestir).

Horari: 

de dimarts a divendres, de 10.30 a 14 h i de 17 a 20 h

dissabtes i festius: de 10.30 a 15 h i de 17 a 20 h

diumenges: de 10.30 a 15 h

La promesa. Retrat de G.B. (Genoveva Brunet) (1894). MdT 14.259El Museu de Terrassa ha prestat temporalment quatre obres de l'artista Fèlix Mestres i Borrell: "La promesa. Retrat de G.B. (Genoveva Brunet)", 1894. MdT 14.259, "El bes", 1912. MdT 14.265, "Autorretrat", 1916. MdT 14.256 i "Nu. Al·legoria a la pintura", c. 1925. MdT 14.266.

En una sala monogràfica de la Casa Alegre de Sagrera s'exposen permanentment tretze olis, tres pastels i vuit esbossos de dibuix, donats pels familiars de Mestres al Museu de Terrassa.  

Fèlix Mestres és un dels artistes catalans més complerts del panorama artístic de final del segle XIX i primer terç del segle XX.

La seva carrera la desenvolupa bàsicament a Barcelona.

A partir de l'any 1901, va exercir de professor a l'escola de Llotja de Barcelona i en va acabar sent el director.

El bes, 1912. MdT 14.265Era un pintor realista que dominava perfectament el llenguatge artístic i que va cultivar la figura, l'escena de gènere, el paisatge i fins i tot la pintura mural.

Les seves obres són testimoni dels costums i de la societat del seu temps.