A Terrassa, el trànsit és el principal factor de contaminació acústica. L'OMS classifica el soroll del trànsit com el segon factor mediambiental més perjudicial a Europa, darrere de la contaminació atmosfèrica, i considera que més el 70% de la població que viu a grans centres urbans pateix un impacte acústic molt superior al recomanable, incidint directament en la qualitat de vida de les persones. 

En aquest apartat de "Qualitat de l'Aire i Soroll" trobareu les actuacions que es realitzen per millorar els nivells de qualitat ambiental (acústica i atmosfèrica), com també les accions que es duen a terme per vetllar pel compliment de la normativa, a través d'inspeccions i controls (iniciats d'ofici) , el seguiment de les denúncies (i els procediments que s'originen) i els projectes que es desenvolupen.

Flota mòbil d'observadors ambientals - Patinets i bicicletes 

Terrassa forma part de la Zona de Protecció especial de l'Ambient Atmosfèric, per al contaminant de diòxid de nitrogen (NO2) i pel de partícules en suspensió inferiors a 10 micres (PM10) i, actualment només disposa d'un punt de mesurament de la Generalitat, que es troba ubicat a la Rambleta del Pare Alegre. La crisi de la Covid-19 ha evidenciat que les emissions contaminants es poden reduir per millorar el medi ambient si es fan canvis en l'ordenació de les ciutats. No oblidem que la contaminació atmosfèrica és el principal risc ambiental per a la salut i està comprovat que incrementa els riscos de malalties respiratòries i cardiovasculars.
 

Un dels objectius de la Revolució Verda és fer de Terrassa una ciutat sostenible i ambientalment saludable, amb menys fums ni sorolls. El conveni signat l'any 2020 entre l'Ajuntament i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria en Telecomunicacions de Barcelona (ETSETB), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC),  per posar en marxa una flota mòbil  d'observadors ambientals s'emmarca dins aquest objectiu, ja que permetrà avaluar l'impacte de la pol·lució a Terrassa. 

Què és?

Les 50 bicicletes elèctriques i 200 patinets elèctrics d'ús compartit avaluen, des del 17 de juliol de 2020, els agents contaminants a temps real i a diferents punts de la ciutat gràcies als 20 sensors que, inicialment, s'han instal·lat a la flota, que funciona les 24 hores del dia i que poden utilitzar els majors de 18 anys.

Gràcies en aquest projecte innovador, l'Ajuntament disposarà de noves dades que ajudaran a planificar futures accions ambientals i promoure alternatives de transport més sostenibles. Els vehicles de mobilitat personal contribueixen a disminuir els nivells de contaminació (atmosfèrica i acústica), a realitzar la transició cap a una economia baixa en carboni i a facilitar la intermodalitat amb altres serveis públics de transport urbans o metropolitans (tren, autobús, metro...). 

 

Com funciona?

 • Us heu de descarregar l'aplicació de Reby (Disponible per a iOs i Android)
 • Heu de trobar un vehicle i buscar al mapa el que teniu més proper
 • A continuació, heu de desbloquejar la bicicleta o el patinet amb el telèfon i escanejar el codi QR. A partir d'aquest moment, ja estarà disponible
 • Un cop finalitzat el trajecte, recordeu que l'heu d'estacionar en un espai autoritzat. Consulteu prèviament el mapa per deixar-lo aparcat en un dels llocs indicats

Més informació: a la web https://city.reby.co/terrassa 

Com contactar

Les persones usuàries poden comunicar els seus dubtes i/o incidències a través del:

 • Telèfon: Trucant a la línia directa d'atenció a client  gratuïta +34 900 535 307 o bé al +34 932 712 117
 • Correu electrònic: [email protected]
 • Xat de suport disponible a l'App de Reby 

Normativa d'ús

Aquestes són algunes de les mesures destacades per la flota mòbil d'observadors ambientals sostenible: 

 • Han d'anar per calçada. No poden circular per les voreres
 • Només pot circular una persona
 • Només està permès circular pels majors de 18 anys
 • Prohibit circular fent ús d'auriculars o mòbils
 • De nit és recomanable portar roba o elements reflectants
 • Consulta el plànol de la xarxa   de carrils bici i la guia   d'aquest tipus de vehicles

Més informació: