Terrassa té un impressionant actiu de lluita democràtica, un referent de la resistència contra la dictadura franquista. Un actiu construït a base de grans sacrificis de molta gent implicada en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals que cal donar a conèixer i utilitzar per fomentar en la ciutadania valors democràtics, en especial el sentit de la tolerància i l'ètica de la solidaritat.

Avui veiem arreu com la intolerància, la xenofòbia i l'exaltació de la violència estan obrint escletxes en el marc de convivència democràtica. Considerem que la recuperació i el coneixement de la lluita que molts ciutadans de Terrassa van desenvolupar contra la dictadura ha d'ajudar a combatre aquestes actituds. I per això cal, entre d'altres coses, que la memòria democràtica formi part del paisatge urbà.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Terrassa desenvolupa el programa "Terrassa T Memòria" juntament amb entitats, associacions de memòria i persones estudioses del tema, aplegades a l'Espai de la Memòria i els Valors Democràtics de Terrassa.

90è aniversari de la proclamació de la República

Commemoració de al proclamació de la Repúblia

Acte Conmemoratiu. Arxiu Històric i Comarcal. A les 18 h

Ciutadanes Republicanes: una reflexió entorn a l'educació i a l'accès de les dones a la vida pública durant la República. El seu llegat, avui.

A càrrec de les historiadores Mariona Vigués i Teresa Rodríguez.

Durant tot el dia la bandera tricolor onejarà al Parc de la República. Activitat organitzada conjuntament amb l'Associació de Terrassa per la Tercera República.

Es descobrirà una placa commemorativa de la proclamació de la República a la façana de la Casa del Poble, al carrer Cremat.

Organitza: CEHT i Ajuntament de Terrassa.​

Inscripció a l'acte

Nota: aquests dos actes, per raons de la prevenció de la pandèmia, no estaran oberts al públic