Terrassa té un impressionant actiu de lluita democràtica, un referent de la resistència contra la dictadura franquista. Un actiu construït a base de grans sacrificis de molta gent implicada en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals que cal donar a conèixer i utilitzar per fomentar en la ciutadania valors democràtics, en especial el sentit de la tolerància i l'ètica de la solidaritat.

Avui veiem arreu com la intolerància, la xenofòbia i l'exaltació de la violència estan obrint escletxes en el marc de convivència democràtica. Considerem que la recuperació i el coneixement de la lluita que molts ciutadans de Terrassa van desenvolupar contra la dictadura ha d'ajudar a combatre aquestes actituds. I per això cal, entre d'altres coses, que la memòria democràtica formi part del paisatge urbà.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Terrassa desenvolupa el programa "Terrassa T Memòria" juntament amb entitats, associacions de memòria i persones estudioses del tema, aplegades a l'Espai de la Memòria i els Valors Democràtics de Terrassa.

Presentació del projecte Stolpersteine a Terrassa

La regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, presenta el projecte Stolpersteine a Terrassa, que vol retre homenatge i mantenir la memòria de la repressió feixista a la ciutat. L'acte té lloc al pati del Castell Cartoixa de Vallparadís (c/ de Salmerón, 17), on s'exhibeixen les primeres onze Stolpersteine que es col·locaran a la ciutat el proper més d'octubre. Hi assisteixen també el president d'Amical de Mauthausen Espanya, Joan Calvo; i el president del Centre d'Estudis Històrics de Terrassa, Marcel Taló.
La regidora presenta també el mapa interactiu de la Memòria Democràtica de Terrassa, que mostra tots els espais de la ciutat vinculats a fets rellevants des de la Segona República fins la Transició Democràtica, així com la localització de plaques commemoratives o la futura ubicació de les stolpersteine.