Terrassa té un impressionant actiu de lluita democràtica, un referent de la resistència contra la dictadura franquista. Un actiu construït a base de grans sacrificis de molta gent implicada en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals que cal donar a conèixer i utilitzar per fomentar en la ciutadania valors democràtics, en especial el sentit de la tolerància i l'ètica de la solidaritat.

Avui veiem arreu com la intolerància, la xenofòbia i l'exaltació de la violència estan obrint escletxes en el marc de convivència democràtica. Considerem que la recuperació i el coneixement de la lluita que molts ciutadans de Terrassa van desenvolupar contra la dictadura ha d'ajudar a combatre aquestes actituds. I per això cal, entre d'altres coses, que la memòria democràtica formi part del paisatge urbà.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Terrassa desenvolupa el programa "Terrassa T Memòria" juntament amb entitats, associacions de memòria i persones estudioses del tema, aplegades a l'Espai de la Memòria i els Valors Democràtics de Terrassa.

76è aniversari de l'alliberament dels camps de concentració (1938-1945)

Dia d'homenatge als deportats i deportades, a les persones assassinades i a totes les víctimes del nazisme. 

  • Capella del Cementiri Vell. 
  • Acte commemoratiu i ofrena floral

Més de nou mil dones i homes resistents republicans i llutadors antifeixistes van ser deportats als camps d'extermini nazis.
Seixanta-nou eren terrassencs. Només en varen sobreviure vint-i-nou.
A tots ells. En record.

Per més informació sobre la jornada i actes commemoratius en línia: