Terrassa té un impressionant actiu de lluita democràtica, un referent de la resistència contra la dictadura franquista. Un actiu construït a base de grans sacrificis de molta gent implicada en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals que cal donar a conèixer i utilitzar per fomentar en la ciutadania valors democràtics, en especial el sentit de la tolerància i l'ètica de la solidaritat.

Avui veiem arreu com la intolerància, la xenofòbia i l'exaltació de la violència estan obrint escletxes en el marc de convivència democràtica. Considerem que la recuperació i el coneixement de la lluita que molts ciutadans de Terrassa van desenvolupar contra la dictadura ha d'ajudar a combatre aquestes actituds. I per això cal, entre d'altres coses, que la memòria democràtica formi part del paisatge urbà.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Terrassa desenvolupa el programa "Terrassa T Memòria" juntament amb entitats, associacions de memòria i persones estudioses del tema, aplegades a l'Espai de la Memòria i els Valors Democràtics de Terrassa.

Exposició: Tres dies d'abril. 90 anys de la proclamació de la república

Tres dies d'abril de 1931 donaren lloc al que alguns autors han anomenat el somni republicà. Les jornades del 14 al 17 d'abril, que serviren per proclamar la República, estigueren plenes d'alegria i emoció per a una part significativa de la ciutadania, que esperava un canvi polític des de feia dècades. El nou projecte republicà anava associat a canvis profunds en la vida política d'un país que fins aquella data havia estat marcat per l'autoritarisme, el caciquisme i la corrupció. Totes les esperances es posaren en l'inici d'una nova etapa que havia de portar la igualtat a través de la progressiva socialització de la riquesa, del laïcisme, de donar resposta a les reivindicacions de les dones i llibertats.

En aquesta exposició es vol mostrar, a través de fotografies i testimonis, com es va viure la proclamació de la República arreu de Catalunya. Una proclamació que va ser pacífica, festiva i emocionant, i que suposà un esclat d'alegria davant una nova etapa històrica.

Terrassa contribueix a aquesta mostra itinerant per tot Catalunya amb una fotografia de procedència dels fons de l'Arxiu Històric Municipal i l'Arxiu Tobella. Estarà instal.lada al pati de la Casa Alegre de Sagrera des de la seva obertura el 30 de setembre fins el 24 d'octubre de 2021.

Conjuntament amb el servei municipal de Cultura a través del Museu de Terrassa, es podra visitar el patrimoni relacionat amb la República en una actuació descentralitzada de la Xarxa de Museus Locals i la Diputació de Barcelona.


A la Casa Alegre de Sagrera
C/ Font Vella 29 
de l'1 al 24 d'octubre