Terrassa té un impressionant actiu de lluita democràtica, un referent de la resistència contra la dictadura franquista. Un actiu construït a base de grans sacrificis de molta gent implicada en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals que cal donar a conèixer i utilitzar per fomentar en la ciutadania valors democràtics, en especial el sentit de la tolerància i l'ètica de la solidaritat.

Avui veiem arreu com la intolerància, la xenofòbia i l'exaltació de la violència estan obrint escletxes en el marc de convivència democràtica. Considerem que la recuperació i el coneixement de la lluita que molts ciutadans de Terrassa van desenvolupar contra la dictadura ha d'ajudar a combatre aquestes actituds. I per això cal, entre d'altres coses, que la memòria democràtica formi part del paisatge urbà.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Terrassa desenvolupa el programa "Terrassa T Memòria" juntament amb entitats, associacions de memòria i persones estudioses del tema, aplegades a l'Espai de la Memòria i els Valors Democràtics de Terrassa.

L'artista Gunter Demnig col·locarà una Stolpersteine a Terrassa

Deportat Diego LozanoEl diumenge 3 d'abril, l'Ajuntament de Terrassa instal·la una llamborda stolpersteine en record del deportat Diego Lozano davant del seu darrer domicili abans de ser deportat, al número 10 del carrer de Mossèn Josep Moncau, al barri de La Cogullada. L'artista impulsor del projecte stolpersteine, Gunter Demnig, participarà en l'acte de col·locació de la llamborda.

Cada placa és un homenatge personalitzat a les víctimes del nazisme. Es col·loquen davant l'última residència on la víctima va viure en llibertat o en un espai emblemàtic del municipi. A les stolpersteine s'hi grava el nom complet de la persona, l'any de naixement i de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i la seva situació final (assassinada o alliberada).

Diego Lozano, veí terrassenc originari d'Alhabia, a Almería, va ser deportat a Mauthausen i va morir assassinat el 13 de maig de 1942 al camp de Gusen a l'edat de 25 anys.