Terrassa té un impressionant actiu de lluita democràtica, un referent de la resistència contra la dictadura franquista. Un actiu construït a base de grans sacrificis de molta gent implicada en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals que cal donar a conèixer i utilitzar per fomentar en la ciutadania valors democràtics, en especial el sentit de la tolerància i l'ètica de la solidaritat.

Avui veiem arreu com la intolerància, la xenofòbia i l'exaltació de la violència estan obrint escletxes en el marc de convivència democràtica. Considerem que la recuperació i el coneixement de la lluita que molts ciutadans de Terrassa van desenvolupar contra la dictadura ha d'ajudar a combatre aquestes actituds. I per això cal, entre d'altres coses, que la memòria democràtica formi part del paisatge urbà.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Terrassa desenvolupa el programa "Terrassa T Memòria" juntament amb entitats, associacions de memòria i persones estudioses del tema, aplegades a l'Espai de la Memòria i els Valors Democràtics de Terrassa.

Cicle: Cinema i deportació

Dedicat a la memòria sobre la deportació als camps d'extermini i amb la finalitat de sensibilitzar sobre el feixisme i recuperar la memòria històrica.

Memoria de las cenizas
22 nov 19:30 h. 
Cinema Catalunya
Reserva entrada 

Més de 1.500 andalusos foren aprresats en els camps de concentració nazis durant els anys de la II Guerra Mundial. Un miler van deixar la vida en aquells indrets de l'horror, ideats per degradar la condició humana fins extrems inimaginables. Els supervivents van fer un jurament: dedicar les seves vides a recordar i honorar la memòria dels milions d'èssers humans assassinats en aquests camps.

 

El hijo de Saul
29 nov 19:30 h. 
Cinema Catalunya
Reserva entrada  
1944. Durant l'horror del camp de concentració d'Auschwitz, un presoner jueu hongarès, Saul, membre dels "Sonderkommando" (encarregats de cremar els cossos dels presoners gasejats només arrivats al camp i netejar les càmeres de gas), troba certa supervivència moral tractant de salvar dels forns crematoris el cos d'un nen que pren com a un fill.

 

Organitzador: Amical de Mauthausen i altres camps

Cartell promocional