Terrassa té un impressionant actiu de lluita democràtica, un referent de la resistència contra la dictadura franquista. Un actiu construït a base de grans sacrificis de molta gent implicada en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals que cal donar a conèixer i utilitzar per fomentar en la ciutadania valors democràtics, en especial el sentit de la tolerància i l'ètica de la solidaritat.

Avui veiem arreu com la intolerància, la xenofòbia i l'exaltació de la violència estan obrint escletxes en el marc de convivència democràtica. Considerem que la recuperació i el coneixement de la lluita que molts ciutadans de Terrassa van desenvolupar contra la dictadura ha d'ajudar a combatre aquestes actituds. I per això cal, entre d'altres coses, que la memòria democràtica formi part del paisatge urbà.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Terrassa desenvolupa el programa "Terrassa T Memòria" juntament amb entitats, associacions de memòria i persones estudioses del tema, aplegades a l'Espai de la Memòria i els Valors Democràtics de Terrassa.

5 de maig dia de la commemoració de l'alliberament de Mauthausen

Enguany es compleix el 75è aniversari de l'alliberament de tots els camps de concentració i d'extermini nazis i, per tant, el 5 de maig, és la data escollida per a retre homenatge als més de 9.000 homes i dones, resistents i lluitadors antifeixistes que, per defensar els seus ideals i la República, van ser declarats com a persones enemigues de Franco i de Hitler i deportats als camps. Més de 5.200 persones van ser assassinades per la barbàrie nazi amb la complicitat de la dictadura franquista i del règim de Vichy. D'entre les víctimes, seixanta-vuit eren terrassenques, nascudes o veïnades, que van ser deportades majoritàriament al camp de Mauthausen; també hi ha haver persones de Terrassa als camps de Dachau i Buchenwald. La major part de les víctimes van morir, al camp de Gusen, on van ser traslladades des de Mauthausen. Només van sobreviure'n vint-i-set, i poques van tornar de l'exili.

Més informació