L'Ajuntament celebra la Setmana de l'Audició per a conscienciar sobre la pèrdua auditiva

La campanya d'enguany se centra en la visibilitat de les persones joves amb sordesa i els reptes que enfronten a diari en àmbits com la universitat

Bucle magnèticL'Ajuntament de Terrassa organitza una nova edició de la Setmana de l'Audició, que s'estendrà entre els dies 25 de febrer i 3 de març amb accions de sensibilització vers la discapacitat auditiva i els recursos que l'Ajuntament posa a disposició de la ciutadania per a millorar l'accessibilitat en la comunicació. Aquesta commemoració agrupa dues efemèrides de referència com són el dia 25 de febrer i la celebració del Dia Mundial de l'Implant Coclear, i el 3 de març, Dia Mundial de l'Audició.

Aquesta nova edició de la Setmana de l'Audició se centra en les persones joves amb discapacitat auditiva. Entre les principals novetats del programa d'enguany, s'inclou el visionat del documental Apunts en blanc, creat i representat per estudiants universitaris amb sordesa, amb el suport de l'associació ACAPPS. La projecció tindrà lloc el proper 28 de febrer a les 17.00 h a la sala d'actes de Foment de Terrassa (carretera de Martorell, 95) i clourà amb un col·loqui conformat per les persones protagonistes del documental. L'activitat, que és oberta a la ciutadania, comptarà amb interpretació de llengua de signes, servei de subtitulació en directe i bucle magnètic per garantir l'accessibilitat de les persones assistents.

D'altra banda, l'Ajuntament de Terrassa està impulsant la creació d'un grup de joves amb sordesa a la ciutat. El grup, que està pensat per agrupar a persones oralistes i signants d'entre 18 i 35 anys, vol ser un espai de trobada on es fomenti l'ajuda mútua i les relacions socials, es donin a conèixer recursos i serveis, així com promoure l'apoderament i l'activisme. Per a participar en la creació d'aquest nou grup és necessari omplir el formulari que es troba a la pàgina web municipal.

Per a la tinenta d'alcalde de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans, Meritxell Lluís, "apropar la realitat de les persones amb discapacitat auditiva a la ciutadania és necessari per a establir relacions més igualitàries i respectuoses, basades en la comprensió i en l'acceptació de la diversitat com un valor intrínsecament humà. En aquest sentit, la Setmana de l'Audició ens permet posar el focus en un col·lectiu poc representat i amb unes necessitats molt específiques en l'àmbit comunicatiu, com és el de les persones amb sordesa". Lluís, afegeix que "com a administració pública, vetllem per l'accessibilitat universal i tenim un compromís ferm per aproximar solucions, com el préstec de bucles magnètics a les entitats de la ciutat, i contribuir en la millora de contextos on existeixen desigualtats".

Com és habitual, per commemorar aquestes diades, s'il·luminaran la façana de l'Ajuntament i el monument a la Dona el dia 25 de febrer, Dia Mundial de l'Implant Coclear, en color lila, i el 3 de març, Dia Mundial de l'Audició, en vermell granat.

Durant la Setmana de l'Audició, l'Ajuntament encetarà una campanya de sensibilització a través de xarxes socials que se centrarà en donar a conèixer els bucles magnètics, com emprar-los i quins equipaments municipals ofereixen aquest recurs que permet reduir el soroll de fons i millorar l'audició de les persones usuàries d'audiòfons o implant coclear.

D'entre la vintena d'espais municipals equipats amb bucle magnètic a la nostra ciutat, hi ha les Oficines d'Atenció Ciutadana, equipaments turístics, culturals i serveis municipals d'atenció a les persones. A més, per tal de millorar la intel·ligibilitat en la comunicació, l'Ajuntament posa a disposició un servei de préstec gratuït de bucles magnètics de taulell i de sistemes FM per cobrir necessitats de suport temporals, com poden ser reunions, entrevistes, xerrades o activitats guiades. Es poden sol·licitar a través dels enllaços https://aoberta.terrassa.cat/tramits/fitxa.jsp?id=8004 i https://espaientitats.terrassa.cat/ca/sistemes-fm-per-laccessibilitat-auditiva/.

Per a més informació sobre la Setmana de l'Audició, podeu consultar https://www.terrassa.cat/setmana-audicio.