L'Ajuntament inicia una nova fase de les obres a l'edifici del Condicionament Terrassenc

El projecte preveu diferents actuacions a la primera planta de l'edifici per adequar-la com a equipament sociocultural

Condicionament Terrassenc

L'Ajuntament de Terrassa fa un pas més per convertir l'antic edifici industrial del Condicionament Terrassenc en un equipament sociocultural obert a la ciutat que reuneixi actius tan importants i de valor afegit per a la ciutat com el patrimoni històric i industrial, la difusió de la cultura popular o l'activitat d'empreses del tercer sector.

Les obres que s'iniciaran demà en aquesta nova fase afecten parcialment la planta primera de l'edifici, concretament una part de la nau amb façana orientada al carrer del Canonge Rodó i al carrer de vianants de Joaquim Folguera. L'objectiu dels treballs que s'executaran és adequar aquest espai situat a la primera planta de l'edifici com a equipament d'ús sociocultural. La regidora de Cultura, Rosa Boladeras, explica que: «Es tracta d'unes actuacions molt importants per poder donar un fort impuls al projecte i convertir el Condicionament en un autèntic equipament sociocultural de referència, tant per a la ciutadania com per a les entitats que faran ús de l'edifici. Les actuacions que s'han iniciat ara suposaran la creació de nous espais que, sens dubte, contribuiran a fer d'aquest espai un equipament obert a la ciutat i en el qual podran conviure el patrimoni, la cultura i les arts amb diferents iniciatives i activitats de valor social».

Aquesta nova fase del projecte de recuperació del Condicionament contempla adaptar les zones situades sota les cobertes noves com a espais polivalents destinats a diferents usos i una gran zona diàfana que pugui acollir possibles actuacions puntuals o activitats amb una capacitat màxima aproximada per a unes 500 persones, dotant així d'un nou espai d'activitat a les entitats artístiques i culturals de la ciutat. A més, les obres contemplen també la construcció dels banys necessaris per a aquests nous usos, així com la creació d'una zona de vestidor i d'un nou espai administratiu destinat com a seu o despatx de la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Terrassa, que contribueixi a la dinamització de l'equipament.

D'altra banda, per tal de dotar l'edifici de les instal·lacions i mesures de protecció contra incendis pertinents, es milloraran les instal·lacions d'electricitat, megafonia, renovació d'aire i protecció contra incendis. També es duran a terme treballs de lampisteria, ventilació i sanejament dels nous lavabos i la instal·lació d'un parallamps per a la protecció de tot l'edifici. També es faran treballs per condicionar la porta de sortida de la zona del pati al passeig del Vint-i-dos de Juliol i, d'altra banda, està previst eliminar la coberta del moll de descàrrega, al qual s'accedeix des del passeig del Vint-i-dos de Juliol, per millorar les condicions de seguretat en cas d'incendi.

Segons està previst, la durada d'aquestes obres serà de set mesos i el pressupost total del projecte és de 610.384 euros. 

Cal recordar que l'anterior fase de les obres a l'antic edifici del Condicionament va consistir en l'adequació de la planta del soterrani com a magatzems, sales taller i la rehabilitació de diferents espais del recinte. Actualment, l'equipament ja disposa d'un búnquer insonoritzat per a assajos, l'escola de circ i un espai destinat als assajos de diferents entitats de cultura popular.

Paral·lelament a les actuacions que es duran a terme en aquesta nova fase d'obres, l'Ajuntament està treballant amb la junta de la Coordinadora de Cultura de Grups de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Terrassa la definició de la següent fase de les obres, que inclourà una zona expositiva i un altell amb sales de reunions, entre altres espais, amb l'objectiu d'avançar en un projecte estratègic de gran envergadura. Segons ha explicat la tinenta d'alcalde de Territori, Lluïsa Melgares: «El del Condicionament, és un projecte singular que ens permetrà posar al servei de la ciutadania un edifici patrimonial rellevant, dotant-lo d'una major activitat i integrant-lo com un espai social de referència al barri i a la ciutat».

El Condicionament Terrassenc va ser el primer condicionament públic de fibres i matèries tèxtils de tot l'Estat. Va néixer l'any 1904, impulsat per un grup d'industrials de Terrassa, en un primer edifici situat al carrer del Nord. Amb el creixement de la producció tèxtil, els empresaris van inaugurar l'any 1916 en un solar del passeig del Vint-i-dos de Juliol un edifici de nova planta, més ampli i operatiu, obra de l'arquitecte modernista Lluís Muncunill. A finals dels anys 60 del segle passat, el Condicionament es va especialitzar en el laboratori d'anàlisi, evolucionant fins convertir-se en el Leitat (Laboratorio de Ensayos e Investigaciones Téxtiles). L'immoble va passar a ser propietat de l'Ajuntament l'any 2006.