La Festa dels Capdidats i la presentació del programa inicien el compte enrere per a la Festa Major de Terrassa

La Festa Major se celebrarà del 28 de juny al 3 de juliol amb una programació que supera les 350 activitats. La Fira d'atraccions es concentrarà a la part sud de la Rambla i la programació s'estendrà més enllà del dimecres de Festa Major.

El programa de la Festa Major de Terrassa 2024 es farà públic demà a la tarda a la festa dels Capdidats d'enguany, com a tret de sortida dels preparatius de la gran festa de la ciutat. La presentació, que estarà conduïda per la periodista Mariona Tomàs, s'ha fet coincidir amb la celebració de la Festa de presentació dels Capdidats a Capgròs de l'Any a la plaça Vella, organitzada pel Casinet de l'Espardenya i l'Associació Nans i Capgrossos de Terrassa amb el suport de l'Ajuntament, tant per difondre com les colles i entitats de la ciutat es preparen per a la Festa Major, com perquè la ciutadania pugui conèixer, amb la màxima antelació possible, l'ampli programa d'activitats i propostes d'enguany. A més, en aquesta festa es preveu anunciar el pregoner o pregonera de la Festa Major 2024.

Per a l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart aquesta novetat en la presentació i difusió de la programació d'aquest any, respon a què "des de fa uns anys ens plantejàvem fer coincidir la Festa dels Capdidats amb la presentació del programa per incloure i donar a conèixer tots aquells assajos i activitats que les colles de cultura popular duen a terme abans de l'inici de Festa Major, que arribessin a la ciutadania -s'han inclòs al programa- i així tenir més ambient de festa previ i molt més participatiu". En aquest sentit, per a l'alcalde, aquest canvi permet, a més, "posar en valor la importància de les colles i les entitats de cultura popular de la ciutat, i les presenta com un dels autèntics pals de paller de la Festa Major».

Tot i que l'inici oficial de la Festa Major de Terrassa és el dia 28 de juny, els diferents grups de cultura popular i tradicional de la ciutat, treballen des de fa molts mesos en les seves actuacions, vivint de forma molt intensa els dies previs a l'inici. Així, des del proper 14 de juny es podrà gaudir dels assajos que les diferents colles portaran a terme a diferents espais de la ciutat per preparar les seves actuacions. Uns assajos que s'han recollit al programa oficial amb la intenció d'anar obrint boca i preparar a la ciutadania per a la baixada dels Drac, que marca l'inici oficial de la Festa Major.

En aquest sentit, l'alcalde creu que: «La Festa Major és un dels moments més esperats de l'any a la ciutat i, també, un dels més participatius. És per això que hem treballat amb l'objectiu de consolidar un nou model de Festa més transversal, accessible, obert i integrador. On s'arribi al conjunt de la ciutat i on tothom pugui viure amb intensitat uns dies en què els carrers s'omplen de llum, de color, de música i es viu el gran esclat de la cultura popular terrassenca, uns dels valors més importants que tenim vinculats a la nostra tradició, la nostra història i la nostra identitat».

 

Principals novetats de la Festa Major 2024

Enguany, entre les novetats d'organització d'una Festa Major que compta amb un pressupost de 730 mil euros, s'han reordenat alguns dels escenaris de la Festa amb l'objectiu d'oferir a la ciutadania més varietat i més qualitat d'espais. Així, a la part sud de la Rambla, a la zona del parc dels Catalans, quedarà instal·lada una Fira d'atraccions que aquest any creixerà en espai i en volum. Això permetrà, d'una banda, ampliar i concentrar l'oferta d'atraccions en un únic espai i no disseminar-la en diverses ubicacions. En aquest espai, destaca la instal·lació d'una nòria de 30 metres, que es preveu que sigui una de les atraccions més rellevants de la fira, així com uns cavallets de tipus venecià.

Aquest canvi, a més, ha permès alliberar la zona de la part nord de la Rambla, davant del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, per ubicar un espai que comptarà amb actuacions de ball o concerts de diferents formacions locals, a més d'acollir la Moguda Rock, que comptarà amb grups terrassencs històrics i referents de la dècada dels 80 del segle XX.

Pel que fa als escenaris d'actuacions, es consoliden la plaça Nova i l'Escenari Vela del parc de Vallparadís com els espais referencials per acollir els grans concerts de Festa Major. Uns escenaris als que cal sumar també altres indrets que marcaran el pols de la Festa Major com són la plaça del Vapor Ventalló, la plaça Vella, el parc de Sant Jordi o la plaça del Rector Homs, entre d'altres. Uns escenaris que han anat afermant-se en els darrers anys, acollint amb èxit un gran nombre d'activitats de Festa Major.

Pel que fa a la Festa Major Infantil, cal destacar el canvi de denominació d'enguany, passant a anomenar-se Festa Major Familiar, ja que l'oferta que s'hi presentarà ha estat concebuda no només com una oferta destinada als infants, sinó com un conjunt d'activitats i d'espais pensats per ser gaudits en família. Una programació que, com es pot veure al programa, no es concentrarà només el dilluns de Festa Major, sinó que estarà repartida en diferents dies i espais. Així, el parc de Vallparadís acollirà un gran nombre d'activitats i tallers, a més d'una mostra de teatre. La Cercavila Infantil, per la seva banda, recorrerà els carrers del centre de Terrassa el dilluns de Festa Major i acabarà a la plaça Vella, on actuarà El Pony Menut, la versió per al públic familiar del grup musical El Pony Pisador.

 

Millora en l'accessibilitat

A més, i amb la voluntat que la Festa sigui realment per a tothom, un any més s'ha treballat i avançat en la millora de l'accessibilitat. És per això que tots els actes de la Festa Major seran accessibles excepte algunes propostes puntuals com les visites a a la Torre del Palau, degut a la pròpia estructura de l'espai. I, enguany, també s'incorpora la llengua de signes en un dels espectacles de la Festa Major Familiar: «Els embolics d'un llop vegetarià», de la Cia. Carles Cuberes i Alma, un conte sobre el respecte a la diversitat i el dret a ser diferent que es podrà veure el dissabte 29 de juny al Pla del Castell del parc de Vallparadís; o el servei de bucle magnètic a tots els concerts programats a la plaça del Rector Homs per a les persones que demanin aquest servei.

I com a ciutat referent dins el món de l'esport, la Festa Major de Terrassa també reservarà, un any més, un espai important per a activitats esportives com la Pedalada Popular o la Cursa Atlètica Popular, entre d'altres.

Pel que fa al castell de focs, serà el dimecres 3 de juliol i tornarà a disparar-se des d'un sol punt: a la cruïlla de les avingudes de l'Abat Marcet i de Josep Tarradellas, per posar el punt i final a la Festa Major, amb el posterior rom cremat i les havaneres, a la plaça de Lluís Companys.

Així, el castell de focs, les havaneres i el rom cremat tancaran, un any més, la Festa Major de Terrassa, però en cap cas a l'oferta cultural i musical a la ciutat. I és que enguany, els concerts i les activitats continuaran més enllà del 3 de juliol, amb una Gala de Màgia a la plaça Vella. un concert de Miquel Pujadó a la plaça del Rector Homs, i un altre de Jardín de Fátima al pati de la Casa Alegre de Sagrera el dijous 4 de juliol, l'actuació de Ginestà a la plaça Vella el divendres 5 de juliol, o el concert de Panellet a la plaça Didó el dissabte 6 de juliol, que servirà també com a acte inaugural i tret de sortida de la programació del Fem Estiu. D'aquesta manera, s'ofereix una continuïtat pel que fa a l'oferta lúdica i festiva a la ciutat entre el final de la Festa Major i l'inici del cicle Fem Estiu.