Terrassa prepara la seva participació en la quinzena edició de la biennal d'art Manifesta

El certamen se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre de 2024 a Barcelona i una desena de ciutats de la regió metropolitana

Biennal d'Art Manifesta BarcelonaTerrassa participarà en la quinzena edició de la biennal d'art Manifesta. Entre el 8 de setembre i el 24 de novembre de 2024, aquest certamen de referència a nivell internacional, explorarà dinàmiques innovadores i posarà en marxa debats públics com ara la sobirania com a tema i procés polític dins dels desafiaments de la globalització; la democratització de la vida pública; la defensa de l'espai públic davant de la privatització; els desafiaments mediambientals; l'habitatge o les crisis econòmiques i ecològiques, entre d'altres. 

En aquesta quinzena edició, la candidatura presentada per Barcelona és d'àmbit metropolità, amb un projecte que, a més de la capital catalana, inclou la participació de 10 ciutats: Terrassa, Badalona, Cornellà, Granollers, L'Hospitalet de Llobregat, Mataró, El Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Cugat del Vallès i Santa Coloma de Gramanet.

Com a pas previ a la celebració de Manifesta, s'iniciarà una fase prebiennal on els diferents artistes i col·lectius que han estat seleccionats des de l'organització de Manifesta investigaran un seguit de temàtiques al voltant de tres àmbits territorials. Es tracta de nodes interconnectats i identificats per l'equip Manifesta 2024 com a grans sistemes naturals que envolten Barcelona: el riu Besòs, el delta del Llobregat i la serra de Collserola, àmbit aquest darrer, en què s'ha situat la ciutat de Terrassa i on està previst desenvolupar el projecte Diversorium, un espai que interpel·larà a la ciutadania i que comptarà amb la direcció artística del col·lectiu Concomitentes. Diversorium serà un exercici en què, des de la mirada artística, s'exploraran els límits de la diversitat portant-los a l'extrem per mirar de creuar i trencar els marges establerts.

Paral·lelament, a Terrassa, es preveuen també altres accions artístiques, que seran liderades per artistes i col·lectius internacionals, algunes de les quals es realitzaran de manera coordinada i conjunta amb la resta de ciutats participants.

Segons ha explicat la regidora de Promoció Cultural i Audiovisual, Rosa Boladeras: «Amb la participació activa de la ciutat en un esdeveniment com Manifesta, Terrassa se situa com a punt de  referència en l'àmbit cultural internacional. Es tracta d'un projecte que estem treballant amb moltíssimes ganes i emoció des de fa molt de temps i al que volem sumar entitats i artistes locals per tal de mostrar tot el talent artístic i creatiu existent a la ciutat i dotar el projecte d'un sentit artístic i d'un relat conjunt».

Manifesta és una biennal europea d'art, de caràcter nòmada, que cada dos anys canvia d'ubicació convertint-se en una de les biennals més influents del món. Cada dos anys, Manifesta explora les condicions locals, culturals i urbanes i convida a ciutadania i comunitats locals a reimaginar com es viu, es treballa i es veu  el  futur a Europa.