L'Ajuntament de Terrassa inicia les obres de rehabilitació de la Sala Muncunill

Les obres consistiran en la reparació estructural de l'edifici, la renovació del paviment i la instal·lació de climatització i sistemes de telecomunicacions

Sala MuncunillL'Ajuntament de Terrassa inicia aquesta setmana les actuacions per a la rehabilitació i adequació de la Sala Muncunill. Les obres consistiran en la reparació estructural de l'edifici i la substitució del paviment existent i dotaran l'edifici d'instal·lacions de climatització, renovació d'aire i infraestructura de telecomunicacions.

La tinenta d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Ona Martínez, explica que «aquestes obres permetran adequar un espai emblemàtic i únic del nostre patrimoni perquè doni resposta a les necessitats que actualment planteja el muntatge d'esdeveniments artístics i culturals. Gràcies a la millora en climatització i telecomunicacions, entre d'altres, la ciutadania podrà gaudir de les activitats que s'organitzin en aquest espai en millors condicions. Rehabilitar els nostres edificis històrics és una de les prioritats de l'Ajuntament, amb la voluntat que tothom pugui gaudir de la riquesa patrimonial de Terrassa".

Aquesta és la tercera fase del projecte, que dona continuïtat al projecte que es va iniciar el 2019 amb la reparació de la impermeabilització de la coberta i les seves llanternes, i es dividirà en dues fases més. La inversió total prevista és de 418.054,62 €.

Segons la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, «amb aquests treballs volem fer de la Sala Muncunill un equipament més obert al públic, més accessible i més inclusiu. Una Sala Muncunill que fomenti la diversitat i la sostenibilitat, que ofereixi experiències culturals múltiples i variades tant per a l'àmbit educatiu, com per a l'exhibició, la reflexió o l'intercanvi de coneixements i idees, entre d'altres. En definitiva, un espai per a la cultura i al servei de la ciutadania i de les i els artistes».

Les obres de la primera part de la tercera fase han estat adjudicades a l'empresa UTE ECOCLIMA – SECLASA, per un import de 291.160,67 € (IVA inclòs) i tindran un termini d'execució de tres mesos. Les actuacions concretes d'aquesta seran:

  • Realització de tots els treballs previs per a l'adequació de l'espai.
  • Reparació estructural dels pilars de façana.
  • Substitució i millora del paviment en un 70% de la superfície total prevista
  • Realització de la Sala Tècnica per al sistema de climatització.
  • Instal·lació del sistema de climatització.
  • Instal·lació de la xarxa de telecomunicacions.
  • Reforma de la instal·lació elèctrica afectada per les actuacions de les instal·lacions de climatització i telecomunicacions.

La segona part de la tercera fase consistirà en la substitució i millora del 30% restant del paviment i la instal·lació de protecció contra incendis. El projecte, a l'espera de licitació, tindrà un termini d'execució aproximat d'un mes.

L'import inicial de licitació de les obres de la primera part d'aquesta tercera fase era de 326.047,77 € (IVA inclòs), 218.054,62 € dels quals han estat subvencionats per la Diputació de Barcelona dins del Programa de reforma, millora i manteniments d'equipaments culturals locals. La Generalitat de Catalunya, d'altra banda, ha subvencionat l'actuació amb un import de 200.000 € en el marc de la línia de Restauració i conservació d'immobles de notable valor cultural (2022-2024).

Una obra singular de Lluís Muncunill

La Sala Muncunill, situada a la Plaça Didó, és la quadra o sala de tints de l'antic Vapor Amat (conegut també com a Ca l'Izard) un complex fabril de l'últim terç del segle XIX. L'arquitecte Lluís Muncunill va ser l'encarregat de construir la nau que es conserva en l'actualitat i que l'Ajuntament de Terrassa va remodelar com a Sala d'Exposicions el 1986, un cop enderrocada la fàbrica.

La nau que allotja la sala d'exposicions municipal és una construcció de planta rectangular dividida en dues parts longitudinals, separades entre elles per pilars de ferro colat que sostenen setze voltes de maó pla. En aquest espai, Lluís Muncunill va experimentar l'obertura de llanternes damunt les voltes. D'aquesta manera, l'arquitecte dotava la nau d'uns elements que proporcionaven alhora il·luminació i ventilació.