Terrassa té un impressionant actiu de lluita democràtica, un referent de la resistència contra la dictadura franquista. Un actiu construït a base de grans sacrificis de molta gent implicada en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals que cal donar a conèixer i utilitzar per fomentar en la ciutadania valors democràtics, en especial el sentit de la tolerància i l'ètica de la solidaritat.

Avui veiem arreu com la intolerància, la xenofòbia i l'exaltació de la violència estan obrint escletxes en el marc de convivència democràtica. Considerem que la recuperació i el coneixement de la lluita que molts ciutadans de Terrassa van desenvolupar contra la dictadura ha d'ajudar a combatre aquestes actituds. I per això cal, entre d'altres coses, que la memòria democràtica formi part del paisatge urbà.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Terrassa desenvolupa el programa "Terrassa T Memòria" juntament amb entitats, associacions de memòria i persones estudioses del tema, aplegades a l'Espai de la Memòria i els Valors Democràtics de Terrassa.

Conferència "Terrassa, 1939: derrota i exilis"

Conferència a càrrec de l'historiador Josep Puy, primer acte de les Jornades d'homenatge i record de l'exili republicà

Josep Puy és un estudiós de l'exili republicà i autor de biografies i dietaris d'exiliats. La seva conferència tractarà sobre els darrers dies de la Terrassa republicana, els camins de l'exili i la sort d'alguns republicans terrassencs exiliats a partir del febrer de 1939.

L'acte l'organitza el Centre d'Estudis Històrics de Terrassa (CEHT) amb la col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa.