A principis de 2024 entrarà en funcionament la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Terrassa en casos d'episodis de contaminació per NO2. A partir de l'1 de maig de 2025 la seva implantació passarà a ser de forma permanent de dilluns a divendres en dies laborables de 7 a 20h.

L'entrada en funcionament de la ZBE comportarà la restricció de la circulació dels vehicles sense distintiu ambiental de la DGT, que són els més contaminants. Hi haurà però casos  d'excepcionalitat, dividits en tres tipologies: exempcions (permanents), moratòries (per un temps establert però continu) i autoritzacions (temporals i diàries), amb els que es tindran en compte diverses casuístiques com serien les persones amb mobilitat reduïda, vehicles especials, les famílies amb pocs ingressos, etc.

Fins al proper dia 21 de desembre de 2023 (inclòs) està obert el període d'exposició pública per presentar al·legacions, després que el Ple Municipal ordinari del mes d'octubre aprovés inicialment la nova Ordenança.

Sabies que...
  • El 50% de l'aire que respirem cada dia està contaminat per damunt dels límits que es consideren acceptables?
  • Segons el darrer informe de l'Agència Europea del Medi Ambient (EEA, 2018), la contaminació atmosfèrica és la responsable directa de més de 500.000 morts prematures l'any a Europa i pot causar asma, efectes sobre el sistema nerviós central, malalties cardiovasculars, etc.?
  • Més de 200 ciutats europees com Londres, Berlín o Paris fa anys que han implementat la ZBE per preservar la salut dels seus habitants?

La normativa de la Unió Europea coherent amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) determina l'ampliació dels espais per a vianants i la reducció de la contaminació, així com canvis progressius en la mobilitat. 

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) a més de ser una obligació legal, és una mesura necessària per reduir la contaminació de l'aire i protegir la nostra salut.

Com abaixar els fums per guanyar salut?

Ampliant l'espai de vianants per caminar, passejar i gaudir d'un espai més accessible per a les persones, amb menys trànsit, menys contaminació i menys soroll

Impulsant la mobilitat sostenible mitjançant la pacificació dels entorns escolars, reduïnt l'espai per als vehicles, millorant els passos de vianants i cruïlles i ampliant el nombre de carrils per anar amb bici i VMP, millorant la connectivitat a la ciutat

Preparant la ciutat per a la Zona de Baixes Emissions senyalitzant-ne els accessos, incorporant ràdars pedagògics i panells d'informació de l'estat del trànsit i dels nivells de contaminació

Consulta les obres finançades pels Fons Next Generation que serviran per impulsar la ZBE

Una mobilitat sostenible millora la qualitat de vida.

Les diferents formes de desplaçar-nos tenen una influència destacada sobre la salut individual i col·lectiva. El fet d'utilitzar un mode de transport o un altre afecta la qualitat de l'aire, la seguretat de l'espai i els nivells d'activitat física de la persona.

Caminar, pujar escales o anar en bicicleta són formes saludables de desplaçar-se i contribueixen a incrementar l'activitat física moderada.

S'ha demostrat que 30 minuts diaris d'activitat física s'associen amb una disminució del 36% en el risc de mortalitat per malaltia coronària i a una disminució del 27% en el risc de mortalitat per totes les causes.

Una investigació recent quantifica que cal fer una mitjana de 3.964 passes per reduir el risc de  malaltia. Arribar a fer aquestes passes diàriament és més fàcil del que pot semblar. Només evitant fer alguns dels trajectes que fem en vehicle motoritzat i fer-los caminant estem millorant la nostra qualitat de vida.

L'activitat física moderada ajuda a prevenir trastorns com la malaltia cardiovascular, la obesitat, la diabetis, malalties osteomusculars, etc. També aporta beneficis sobre la salut mental, alenteix els canvis fisiològics associats a l'envelliment i incrementa l'esperança de vida de gairebé 4 anys.

 

Quines mesures de mobilitat hi ha previstes en cas d'Episodi Ambiental de Contaminació per NO2?

Per tal de planificar els teus desplaçaments en dies de restricció de trànsit per aquests episodis, es realitzaran avisos en 48h d'antelació. Més informació.

Consulta les possibilitats de desplaçament en transport públic a través de:
  • Com s'hi va (Ajuntament de Barcelona)
  • On vols anar? (AMB, per desplaçaments dins l'Àrea Metropolitana de Barcelona)
  • Mou-te (Generalitat de Catalunya)
Per informar-te de l'estat de les carreteres consulta el Servei Català de Trànsit.