Medi Ambient i Sostenibilitat
- Telèfon:
- 937 397 000
- Adreça electrònica:
- [email protected]
- Correu postal:
- C. Del Pantà, 20 2 (08221 Terrassa)
L'1 de gener de 2024 entrarà en funcionament la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Terrassa en casos d'episodis de contaminació. A partir de 2025 la seva implantació passarà a ser de forma permanent de dilluns a divendres en dies laborables de 7 a 20h.
La entrada en funcionament de la ZBE comportarà la restricció de la circulació dels vehicles sense distintiu ambiental de la DGT, que són els més contaminants. Hi haurà però casos d'excepcionalitat, dividits en tres tipologies: exempcions (permanents), moratòries (per un temps establert però continu) i autoritzacions (temporals, esporàdiques), amb els que es tindran en compte diverses casuístiques com serien les persones amb mobilitat reduïda, vehicles especials, les famílies amb pocs ingressos, etc.
La normativa de la Unió Europea coherent amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) determina l'ampliació dels espais per a vianants i la reducció de la contaminació, així com canvis progressius en la mobilitat.
La Zona de Baixes Emissions (ZBE) a més de ser una obligació legal, és una mesura necessària per reduir la contaminació de l'aire i protegir la nostra salut.
Ampliant l'espai de vianants per caminar, passejar i gaudir d'un espai més accessible per a les persones, amb menys trànsit, menys contaminació i menys soroll
Impulsant la mobilitat sostenible mitjançant la pacificació dels entorns escolars, reduïnt l'espai per als vehicles, millorant els passos de vianants i cruïlles i ampliant el nombre de carrils per anar amb bici i VMP, millorant la connectivitat a la ciutat
Preparant la ciutat per a la Zona de Baixes Emissions senyalitzant-ne els accessos, incorporant ràdars pedagògics i panells d'informació de l'estat del trànsit i dels nivells de contaminació
Consulta les obres finançades pels Fons Next Generation que serviran per impulsar la ZBE
Les diferents formes de desplaçar-nos tenen una influència destacada sobre la salut individual i col·lectiva. El fet d'utilitzar un mode de transport o un altre afecta la qualitat de l'aire, la seguretat de l'espai i els nivells d'activitat física de la persona.
Caminar, pujar escales o anar en bicicleta són formes saludables de desplaçar-se i contribueixen a incrementar l'activitat física moderada.
S'ha demostrat que 30 minuts diaris d'activitat física s'associen amb una disminució del 36% en el risc de mortalitat per malaltia coronària i a una disminució del 27% en el risc de mortalitat per totes les causes.
Una investigació recent quantifica que cal fer una mitjana de 3.964 passes per reduir el risc de malaltia. Arribar a fer aquestes passes diàriament és més fàcil del que pot semblar. Només evitant fer alguns dels trajectes que fem en vehicle motoritzat i fer-los caminant estem millorant la nostra qualitat de vida.
L'activitat física moderada ajuda a prevenir trastorns com la malaltia cardiovascular, la obesitat, la diabetis, malalties osteomusculars, etc. També aporta beneficis sobre la salut mental, alenteix els canvis fisiològics associats a l'envelliment i incrementa l'esperança de vida de gairebé 4 anys.
Com em puc moure en dies de restricció del trànsit?
Per tal de planificar els teus desplaçaments en dies de restricció de trànsit, es realitzaran avisos en 48h d'antelació.