Diada Avi Emili

Diumenge, 17 de setembre de 2023

 

 

 

 

Emili Miró i Fons, l'Avi Emili, com l'anomenen en el món casteller, va ser una peça clau en el procés d'esclat i consolidació del món casteller a la nostra ciutat.

Va nèixer al Vendrell el 5 de setembre de 1900 a les quatre de la tarda, va ser el cinquè fill de Salvador Miró Ramon i Dolors Fons Solé.

L'any 1903, el seu pare va participar en el darrer 4 de 8 de la decadència, just quan l'Emili començava a anar a l'escola.

Als 8 anys comença a acompanyar el seu pare a fer castells amb els Xiquets de Valls, als 13 comença a treballar com a manobre i als 20 es trasllada a Barcelona per casar-se dos anys més tard amb Maria Jané i Nin amb la qual va tenir una filla al 1923.

En aquesta època, es feia soci de l'Ateneu Enciclopèdic Popular on va rebre classes d'en Pompeu Fabra.

Al 1935 es trasllada a viure a Terrassa. Del 36 al 39 li tocaria fer la guerra a intendència de l'exercit republicà primer a Calaf i després a Fraga al front d'Aragó.

El 1950, les cròniques castelleres vendrellenques destaquen l'Emili Miró com a tècnic de la colla del Nens del Vendrell i el 6 de setembre del 1952 inicia la seva trajectòria d'escriptor d'articles castellers i publica la seva primera crònica castellera al bisetmanari Vendrell continuant amb tota una altra sèrie anomenada Temes castellers al setmanari Baix Penedés durant els anys 1970-1974. És per això que va ser anomenat el patriarca de les lletres castelleres.

Al 1977 mor la seva esposa. En aquesta època és membre de la Colla dels Nens del Vendrell, dels Castellers de Barcelona i presideix a Santes Creus, en noms de tots els castellers, la Trobada Castellera del Congrés de Cultura Catalana.

Al 1979 participa en la creació dels Minyons de Terrassa i es realitza al novembre la 1a Diada. Aquest mateix any rep el primer homenatge d'aniversari a casa seva. Un any després al 1980 neixen els Castellers de Terrassa fruït d'una escissió de Minyons.

Al 1987 es nomenat Terrassenc de l'any i les colles castelleres li fan un  homenatge a Terrassa. Posteriorment, al 1991, la Generalitat de Catalunya li atorga la Creu de Sant Jordi i al Vendrell rep la medalla d'or dels Nens del Vendrell i l'escut d'or de la vila.

El 23 de febrer de 1993 mor a Barcelona Emili Miró, "Miliu" com tohom l'anomenava carinyosament.

Més informació: