El Govern Municipal valora positivament l'acollida ciutadana de la campanya «Nadal per a tothom»

Una gran afluència de persones ha omplert els carrers de la ciutat durant les festes nadalenques, assistint a les activitats i als actes que s'han organitzat

Pista de gelUna de les voluntats de l'actual Equip de Govern va ser impulsar per aquestes festes nadalenques, que s'han tancat aquesta setmana, una programació de Nadal renovada i innovadora, que combinés la tradició i proposés noves activitats que donessin un nou segell d'identitat a la ciutat i que pogués perdurar en el temps. Un cop finalitzades, el Govern Municipal de l'Ajuntament de Terrassa valora de forma molt positiva la gran afluència de persones que han tingut tant les noves activitats i propostes que s'han programat, com les més tradicionals, i que es van presentar a principis del mes de desembre en el marc de la campanya «Nadal per a tothom».

Per a l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, el balanç ha estat molt positiu: «Estem veritablement satisfets de com han anat les festes nadalenques, del retorn que hem tingut de la ciutadania, tant pel nombre de persones que han assistit i omplert els carrers de la ciutat, així com per les diferents opinions i crítiques rebudes». Un dels objectius de la campanya d'enguany era aconseguir que tota la ciutadania pogués «fer seu aquest Nadal – segons l'alcalde - gaudint de la cultura popular, de la música, de l'oci, de la gastronomia, del bon ambient al carrer, de les compres per la ciutat, i de les tradicions. Crec que ho hem aconseguit, gràcies al compromís de tots i totes, i en especial del gran teixit associatiu terrassenc, així com d'altres entitats com el Gremi d'Hostaleria, associacions de comerciants, o els eixos comercials de la ciutat».

Reformular la proposta

Sota la denominació "Nadal per a tothom", la campanya d'enguany ha estat per a l'alcalde, «el primer Nadal del canvi, una nova forma de fer les coses, que tot i fer-ho en un moment de pressupost contingut, s'ha realitzat pensant en la ciutadania al centre de totes les propostes». De cara als propers anys, l'alcalde ha volgut destacar que «en els propers dies començarem a pensar en els propers nadals, repensant, dialogant i consensuant canvis i millores, i ho volem fer de forma transversal i participativa, on les entitats, les agrupacions o els eixos i associacions comercials hi prenguin part, i que entre tots i totes tinguem unes festes amb el punt just d'innovació, tradició i solidaritat».

Més de 12 mil persones a la pista de gel

Un de les grans novetats d'aquest Nadal ha estat la pista de gel descoberta i totalment accessible que s'ha instal·lat a la Plaça Nova a iniciativa del Gremi Empresarial d'Hostaleria de Terrassa i Comarca amb la col·laboració de l'Ajuntament. Entre el 6 de desembre i el 7 de gener, un total  de 12.150 persones han gaudit de la instal·lació. D'aquestes, 92 han estat usuàries dels diferents dispositius que han permès fer ús de la pista a persones amb discapacitats intel·lectuals o físiques lleus, especialment infants i joves, en la primera pista de gel totalment accessible de tot l'Estat espanyol, recollint el compromís del Govern municipal d'avançar cap a l'accessibilitat universal i fer de Terrassa una ciutat de tothom i per a tothom. La resta han estat 915 alumnes d'escoles de la ciutat, que han patinat de manera gratuïta, 2.040 persones que han pogut gaudir de vals descompte, i 9.195 persones que han adquirit l'entrada normal.

Una altra de les novetats d'aquestes festes ha estat la posada en marxa d'una prova pilot per portar la música en directe a diferents punts de la ciutat. L'objectiu ha estat donar l'oportunitat als i les artistes de mostrar el seu talent oferint-los l'oportunitat de poder actuar de forma gratuïta a la via pública i, al mateix temps, contribuir a què la música en directe fos també protagonista als carrers durant les festes de Nadal. Així, els diferents eixos comercials de la ciutat han gaudit de diferents actuacions, que han estat l'inici del futur programa "Terrassa vibra", creat amb l'objectiu de portar la música en directe a tots els districtes de la ciutat mitjançant artistes que facin les seves actuacions a la via pública.

Un plat més a taula

Aquest Nadal des de l'Ajuntament de Terrassa s'ha impulsat, juntament amb Creu Roja, la campanya "Un plat més a taula" per contribuir a reduir la solitud no volguda a la ciutat durant les festes. Una vintena de famílies de la ciutat han respost a la crida i s'han inscrit com a voluntàries per acollir a casa seva una persona durant les festes. Finalment, es van poder concretar dues invitacions. En la majoria de casos, les persones a les que es va oferir la invitació la van declinar, però des del Govern Municipal es valora de forma positiva el fet que 20 famílies s'han mostrat disposades a acollir per un dia una persona en situació de soledat no volguda, «demostrant el compromís i caràcter solidari dels terrassencs i les terrassenques».

A més, l'alcalde va promoure un dinar a la Masia Freixa el 24 de desembre, amb persones de la ciutat que es troben en situació de soledat no volguda. El dinar, organitzat per l'Ajuntament amb la col·laboració de Creu Roja de Terrassa i el Gremi d'Hostaleria de Terrassa i Comarca, va consistir en un menú típicament nadalenc al qual hi van assistir 35 persones.

Com a novetat, aquest any també s'ha disposat d'una aplicació per a mòbils per poder consultar totes les activitats programades i propostes durant les festes. L'aplicació Terrassa Nadal, que ha estat disponible per a descarregar al web municipal i que s'han descarregat 671 persones, amb 10.865 pàgines vistes, ha permès estar al dia d'horaris i activitats i de possibles canvis que s'hagin pogut produir.

Dispositius de neteja i seguretat

Pel que fa a la neteja de la ciutat durant aquestes festes, Eco-Equip havia previst un reforç de personal durant aquesta campanya nadalenca per assegurar el compliment de les freqüències i reforçar els serveis. La incorporació de 73 persones ha permès mantenir i millorar el servei i fer front als problemes habituals que es poden produir durant les festes amb l'acumulació en algunes bateries de diferents carrers de la ciutat. El pla previst s'ha organitzat mantenint les freqüències de recollida habituals, així com amb l'increment de les mateixes en moments concrets. Per exemple, els contenidors de cartró s'han buidat els dies 6 i el 7 de gener, i en altres ocasions s'ha fet dues vegades.

En aquestes dates, com cada any, la Policia Municipal ha activat el Pla Especial de Trànsit i Seguretat, un operatiu vigent fins el proper 11 de gener, que ha treballat per garantir la seguretat de les persones en els seus desplaçaments i activitats i controlar i regular el trànsit de vehicles i vianants, restringint la circulació a determinades zones de la ciutat. L'augment del moviment de persones per les zones comercials de la ciutat, l'increment de l'activitat comercial, l'ús de bancs i caixers automàtics, així com dels desplaçaments de vehicles i de vianants, són alguns dels motius pels que des de la Policia Municipal s'elabora i aplica cada Nadal un pla específic, que comporta un augment dels efectius dedicats tant a la seguretat del trànsit com a la seguretat ciutadana.