El pati de l'Institut Ègara s'obre al barri amb el Casal Hip Hop, impulsat per l'Ajuntament de Terrassa

Artistes reconeguts internacionalment participaran cada setmana des d'aquest dimecres 1 de juliol fins a finals d'octubre en activitats creatives de Hip Hop

Casal Hip HopAvui s'inicia el Casal Hip Hop, al pati de l'Institut Ègara, una activitat impulsada pel Servei d'Educació municipal i impartida per Versembrant SCCL, cooperativa pionera en aquest àmbit a casa nostra, reconeguda com a finalista al premi Carulla de 2019 i que acaba de publicar el llibre "El rap a l'aula. Una revolució en marxa" editat per l'Associació de Mestres Rosa Sensat.

Es tracta d'una nova acció de l'Ajuntament de Terrassa emmarcada en el programa Més Estiu, impulsada pels serveis municipals d'Educació, Serveis Socials i Joventut, i en l'estratègia per democratitzar l'accés a la cultura i revolucionar els mètodes d'aprenentatge de la música als instituts. En aquest sentit, cal recordar que just abans de la pandèmia es presentava el programa Rock'in a l'Institut Jaume Cabré, un projecte transversal fruit de la col·laboració dels serveis municipals d'Educació, Cultura i Serveis Socials, i fa uns dies es feia pública la programació del Fem Estiu 2020, una programació integrada per gairebé 200 actes que van de la música clàssica a la moderna, passant pel teatre, el cinema, el circ o els tallers de diferents temàtiques culturals, que es podran gaudir a tots els districtes de la ciutat des del 19 de juny fins ben entrat el mes de setembre.

Pel que fa al Casal Hip Hop que avui s'inicia al pati de l'Institut Ègara, artistes reconeguts internacionalment participaran cada setmana fins a finals d'octubre en activitats creatives de la cultura hip hop al pati de l'Institut Ègara de Terrassa. L'institut s'obrirà de dimecres a dissabte, sempre a partir de les 18 h, i l'assistència serà lliure i gratuïta per a tots els i les joves que vulguin, amb l'única limitació de l'aforament degut a les restriccions per la pandèmia de la Covid-19.

Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya que pretén esprémer totes les potencialitats educatives de la cultura hip hop, en línia amb la proposta "Hip Hop Education" que té una presència creixent en àmbits educatius dels EUA i altres països europeus.

Break dance, rap, graffiti, djiing o beatboxing seran algunes de les disciplines impartides i compartides en aquest projecte, de la mà d'artistes i educadors i educadores de primera fila de casa nostra. D'aquesta manera, els tallers de graffiti i street art seran impartits per Lucas Vico, també conegut com a Levico, experimentat tallerista i dinamitzador de projectes artístics i comunitaris.

Pel que fa als tallers de break i danses urbanes, l'encarregada de dinamitzar-los serà MovieOne, bgirl (breaker) component del clàssic grup Lunaticks, de Barcelona. Des de l'any 2003 ha estat competint internacionalment i compta amb una trajectòria extensa. Reconeguda internacionalment dins de la cultura hip hop, actualment està jutjant esdeveniments i realitzant tallers arreu del món. Com a resident i responsable principal de l'obertura del pati i el centre hi trobarem en Kovitch, cantant, lletrista i membre del grup de rap Homes Llúdriga, amb una llarga experiència en el món educatiu com a tallerista.

Els membres de Versembrant Bittah i Joel, cantants respectivament a Tribade i Fetitxe 13, s'encarregaran d'executar els tallers d'escriptura, de rap i d'improvisació i també d'orientar els i les joves cap al perfeccionament en l'art de rimar versos.

Finalment, els tallers de DJ, seran capitanejats per Fede, selector i productor de Granada, especialitzat en música jamaicana i afrocaribenya, en actiu des de 2005, i que ha passat per escenaris de gairebé tots els racons de l'Estat.

Educació 360

La intenció és fer arribar els ensenyaments artístics de la ciutat a tots els barris, mitjançant els instituts, amb projectes que connecten els àmbits interior i exterior dels centres educatius. El Casal Hip Hop està emmarcat dins de la iniciativa Educació 360 i no es descarta exportar-la a d'altres instituts de la ciutat, que ja hi han demostrat interès.

Educació 360 és una iniciativa impulsada per la Fundació Jaume Bofill, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i l'Àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona que pretén integrar els aprenentatges que es produeixen en tots els temps i espais de la vida de les persones, connectant l'escola, les famílies i tots els  recursos i actius de la comunitat i construint itineraris personalitzats. Educació 360 aposta per la igualtat d'oportunitats educatives ja que no tothom en té les mateixes a l'hora d'accedir a activitats fora de l'escola tenint en compte factors econòmics, culturals, familiars, etc.

Altres projectes impulsats per l'Ajuntament de Terrassa que formen part d'Educació 360 són el projecte Patis oberts, generalitzat a tots els districtes, la presentació de les activitats musicals i artístiques de les escoles a equipaments de ciutat i l'impuls a la lectura a través de l'aprenentatge servei.