L'Ajuntament col·labora amb quatre projectes d'ajuda humanitària a Sudan, Haití, el Marroc i Palestina

Són les primeres subvencions que es donen en el marc de la convocatòria de projectes d'ajuda humanitària d'emergència de 2024

L'Ajuntament de Terrassa dona suport econòmic a quatre projectes d'ajuda d'emergència per treballar a Sudan, Marroc, Haití i Palestina, a través de la convocatòria de concurrència no competitiva per a projectes d'ajuda humanitària d'emergència de 2024. Aquesta línia de subvencions està dotada enguany amb un total de 65.000 euros.

La convocatòria es va obrir el 22 de febrer i el termini de presentació de propostes es tancarà el 31 de desembre de 2024 o quan s'exhaureixin els fons. Poden sol·licitar aquests ajuts les entitats especialitzades en l'àmbit de l'ajuda humanitària i també les entitats locals que treballin en algun territori afectat per una situació d'emergència.

La regidora de Solidaritat i Cooperació Internacional, Rosa Boladeras, explica que «la vocació de Terrassa és, una vegada més, estar al costat de les persones que més ho necessiten en moments de crisi humanitària. Donar a les entitats les eines i els recursos perquè actuïn directament sobre el terreny, d'acord amb les necessitats que elles mateixes hi han identificat. Creiem que la col·laboració amb les entitats que treballen directament a les zones afectades és la millor manera d'ajudar i donar resposta a les necessitats de cada moment».


Els quatre projectes

Els quatre primers projectes que compten amb el suport municipal a través d'aquesta la convocatòria són:

- Farmamundi (Sudan): Intervenció d'emergència per a millorar l'accés de serveis sanitaris i de protecció de els refugiats de l'assentament de Adjumani, després de l'arribada massiva de població refugiada  sudanesa. El projecte està subvencionat amb 10.000 euros. El col·lectiu destinatari de la proposta està format per 1.625 persones (1.175 dones i nens). La intervenció millorarà l'accés d'emergència a serveis sanitaris i de protecció, després de l'arribada massiva de població refugiada sud-sudanesa a Adjumani: 1.500 persones refugiades (1.050 dones i menors) reben tractaments mèdics en les unitats de salut enfortides pel projecte i 125 dones refugiades reben kits d'higiene, xarxes de mosquiteres i «kits de dignitat».
Segons dades d'ACNUR de desembre de 2023, la població refugiada en Adjumani és de 219.763 persones (117.768 dones i 101.995 homes), distribuïdes en 30.154 unitats de convivència.

- NPH (Haití): La Fundación Nuestros Pequeños Hermanos ha implementat un pla d'acció immediat per respondre a la crisi de seguretat i salut a Haití. A través de l'hospital St. Damien i el centre Kay St. Germain, ofereixen atenció mèdica i suport a la població, especialment a la maternoinfantil i a les famílies amb nens amb discapacitat. A més, acullen a famílies desplaçades, proporcionant-los refugi, aliments, aigua potable i assistència material i financera. El projecte està subvencionat amb 10.000 euros 

El programa d'emergència de NPH es dirigeix especialment a les persones més vulnerables, incloent-hi nens, dones embarassades i persones amb discapacitat, que han sofert traumes físics i psicològics a causa del conflicte armat a la capital haitiana. Els beneficiaris del projecte són: persones i famílies desplaçades, procedents de diverses àrees de Port-au-Prince, que s'enfronten a una situació de gran vulnerabilitat, i nounats, nens i dones atesos a l'hospital St. Damien. Entre els desplaçats, hi ha nens, nenes i gestants que sofreixen desnutrició, malalties infeccioses o traumes físics i psicològics a causa de la guerra deslligada en la capital, on les bandes armades es disputen el control.

- Fons Català de Cooperació al Desenvolupament: La intervenció d'aquest ens supramunicipal pretén donar una resposta d'emergència integral i basada en l'enfocament de triple nexe, que no només atengui les necessitats immediates de l'emergència, sinó que inverteixi en el desenvolupament de capacitats locals i promogui la construcció d'una cultura de pau mitjançant processos que propiciïn la inclusió, la participació i la cohesió social. El projecte està subvencionat amb 5.000 euros.

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament té una llarga trajectòria de suport al Marroc i, e aquest moment, està ja en procés d'identificació de les respostes d'emergència i les entitats aliades durant la fase de reconstrucció post-emergència, tenint en compte la població d'origen marroquí que viu a casa nostra.

Després del devastador terratrèmol de setembre de 2023, la situació a les regions afectades del Marroc continua sent crítica. Malgrat l'arribada d'ajuda internacional, moltes famílies segueixen vivint en condicions precàries, en tendes de campanya o barracons improvisats, mentre esperen les indemnitzacions promeses pel Govern.

- UNRWA: Ajuda alimentària d'emergència per a la població palestina a Gaza. L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient té una metodologia integral i col·laborativa per distribuir aliments a Gaza. Aquesta estratègia inclou assegurar l'accessibilitat i seguretat dels aliments, adaptar l'ajuda a les necessitats locals i involucrar la comunitat en la distribució. S'identifiquen les persones més vulnerables i es prioritzen les necessitats nutricionals. El procés implica la selecció de proveïdors, transport, control de qualitat i distribució equitativa. Es realitza un seguiment constant i s'utilitzen sistemes informàtics per garantir la transparència i rendició de comptes. Les persones beneficiàries refugiades de Palestina en situació de pobresa  amb aquest projecte són 428. El projecte està subvencionat amb 15.000 euros.

La situació actual a la Franja de Gaza és extremadament preocupant i desesperada. Després d'anys de conflictes intermitents i del bloqueig econòmic, aquesta darrera escalada de violència ha portat a un nivell de destrucció i pèrdua de vides mai vist des de l'Operació Margen Protector el 2014. La població civil, especialment els nens, sofreixen les conseqüències més greus, amb milers de víctimes mortals i ferits, a més de la destrucció massiva d'habitatges, infraestructures i serveis bàsics.


Característiques dels projectes

Els projectes subvencionats han d'acomplir una de les següents característiques:

    • Projectes destinats a la provisió urgent de béns i serveis bàsics per garantir la supervivència i alleujar el sofriment de les persones afectades per catàstrofes naturals, conflictes armats, emergències internacionals i situacions de violència

    • Projectes de resposta humanitària orientats a alleujar el sofriment, garantir la subsistència, protegir els drets fonamentals i defensar la dignitat de les persones afectades per catàstrofes naturals, conflictes armats, emergències internacionals, situacions de violència i crisis humanitàries de llarga durada

    • Projectes d'assistència prolongada a persones refugiades i desplaçades

    • Projectes de rehabilitació inicial després d'un desastre i accions destinades a la preparació i prevenció de desastres

L'Ajuntament de Terrassa contribueix a pal·liar els efectes de les crisis humanitàries des de l'any 1992, destinant una part del pressupost del servei de Solidaritat i Cooperació Internacional a l'ajuda d'emergència. Des de l'any 2018, es va crear una convocatòria de subvencions específica per cobrir les necessitats en les emergències humanitàries, que s'obre al gener i es tanca al desembre.