L'Ajuntament intensificarà les mesures d'estalvi d'aigua incidint en la conscienciació ciutadana

Gràcies a l'esforç comunitari, aquest 2023 Terrassa ha registrat una reducció del 4,8% del seu consum total d'aigua respecte al 2022

L'Ajuntament de Terrassa intensifica les mesures d'estalvi d'aigua. Les accions dutes a terme fins ara han permès la reducció del 4,8% del consum total d'aigua a la ciutat al 2023, sent l'estalvi municipal el més elevat en aquest percentatge, un 44%. La reducció del consum dels serveis municipals i l'increment de la inversió de l'empresa municipal Taigua en la millora de l'eficiència de la xarxa local de subministrament d'aigua, han significat bona part de la davallada del consum fins als 176 litres per persona i dia que actualment consumeix la ciutat, de mitjana. 

Una baixada del consum que també s'ha produït a les llars, amb un 1% menys de despesa d'aigua, a la indústria, amb un 15%, i al comerç local, amb un 2%. Segons ha explicat la regidora de Cicles de l'Aigua, Patrícia Reche, "en el darrer any, Taigua ha fet una gran tasca per detectar fuites i revisar la xarxa de subministrament amb l'objectiu de reduir el nombre de pèrdues d'aigua i les filtracions. Hi hem destinat recursos i esforços perquè som conscients que la situació és excepcional i que hi hem de donar resposta des de diversos àmbits»

Aquest matí, s'ha reunit el Comitè d'Emergència municipal, amb la participació de tots els serveis municipals implicats, per fer balanç de les actuacions fetes fins ara i detectar els àmbits en els quals s'ha d'incidir. Així, s'ha detectat que encara hi ha molt marge de millora en la reducció de consum domèstic, i és per això que s'ha acordat continuar reforçant les campanyes de conscienciació ciutadana. L'Ajuntament seguirà difonent de manera habitual consells d'estalvi a través de les seves xarxes socials i canals de comunicació municipals, així com efectuant campanyes informatives, conjuntament amb Taigua, de cartelleria a la via pública i altres materials divulgatius.

Paral·lelament, l'Ajuntament també està elaborant un nou apartat de preguntes més freqüents que pot generar la situació actual d'emergència i que estarà a l'abast de tota la ciutadania a la web de l'Ajuntament, a la web de Taigua i també al servei telefònic 010, que també respondrà possibles dubtes. 

D'altra banda, l'empresa pública Taigua està treballant des de fa setmanes per detectar aquells domicilis que són més consumidors i als quals farà arribar una carta informativa, individualment, per tal de promoure el bon ús de l'aigua dins la llar i fomentar l'estalvi. 

Així mateix, l'empresa municipal té previst enviar cartes informatives amb la nova normativa a les companyies que tenen túnels de rentat i també valora la possibilitat d'enviar un document als titulars de les piscines particulars que existeixen al municipi, explicant els detalls de la situació d'emergència i la nova normativa del Decret d'emergència per sequera. 

Pel que fa al reg de l'espai públic, el consistori ha avançat que actualment Taigua està realitzant un estudi al parc de Vallparadís per tal de detectar quina és la demanda de reg i quina part d'aquesta es podria cobrir amb aigua freàtica. A més, fa alguns mesos que Taigua treballa en l'adequació tècnica dels pous dels carrers Igualtat i Miño, per fer viable el seu aprofitament per a consums municipals. 


La Fase d'Emergència 2, en el punt de mira 

Segons s'ha informat en el Comitè d'Emergència, si la situació meteorològica no millora en les properes setmanes, és possible que a finals de març Catalunya entri en fase d'emergència 2, fet que implica que el límit de consum total se situi en els 180 litres per persona i dia. En aquest sentit, el servei de predicció meteorològica indica que a mitjans i finals de febrer s'espera alguna pluja, però no s'espera que sigui prou abundant com per sortir de l'actual escenari. 

Per tal de fer un seguiment acurat de la situació d'emergència per sequera, el Comitè d'Emergència es reunirà de manera periòdica cada quinze dies.