L'Ajuntament presentarà la candidatura de Terrassa per esdevenir Ciutat pel Comerç Just

S'ha creat un grup de treball format per l'Ajuntament i entitats locals per promoure el consum de productes de comerç just a la ciutat

Logo Comerç JustEl Ple de l'Ajuntament de Terrassa ha acordat avui, per unanimitat, presentar la candidatura perquè Terrassa esdevingui Ciutat pel Comerç Just, un projecte d'abast europeu que a Catalunya impulsa LaCoordi (Coordinadora d'entitats pel comerç just i les finances ètiques a Catalunya) en conveni amb l'associació IDEAS a l'Estat.

Per aconseguir la certificació, primer s'ha d'esdevenir Ciutat Candidata pel Comerç Just. Per ser-ho, s'ha establert un grup de treball local format pels serveis d'Emprenedoria i Economia Social i Solidaritat i Cooperació Internacional de l'Ajuntament; la cooperativa La Natural, en representació del projecte Barri Futur; una persona del grup de treball del consell de l'àmbit educatiu; la cooperativa Alternativa 3; i un representant del consell municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional.

El projecte servirà per potenciar la presència del comerç just a la ciutat, que ja compta amb comerços, bars i restaurants que n'ofereixen productes, així com escoles que fan activitats de sensibilització i un teixit associatiu que treballa en el foment de la justícia social a través d'iniciatives centrades en el comerç just. A més, caldrà complir un seguit d'indicadors per promoure la compra pública ètica, vetllar per fer accessibles els productes de comerç just en més establiments, promoure el compromís del sector empresarial, la societat civil i la comunitat educativa, així com realitzar accions de comunicació i sensibilització adreçades a la ciutadania en general.

Segons el regidor d'Economia Social Pep Forn, «fer el pas a Ciutat Candidata pel Comerç Just és un reconeixement a la tasca feta fins a dia d'avui per les entitats i la societat civil organitzada i també una declaració de la voluntat decidida de seguir avançant en promoure aquesta manera de fer economia, posant les persones al centre de l'activitat».

El comerç just té com a objectius crear oportunitats i condicions laborals dignes a les persones productores del sud global, garantir transparència i responsabilitat en tota la cadena de producció, l'absència de treball infantil i el treball forçós, així com el respecte pel medi ambient.

La regidora de Solidaritat i Cooperació, Teresa Ciurana, assegura que «quan treballem pel comerç just a nivell local, el que fem és construir unes relacions més justes amb les comunitats productores del sud global. Així queda molt clara la nostra voluntat de treballar amb un enfocament basat en els drets humans, coherent amb totes les polítiques municipals. Nosaltres apostem, decididament, per una cooperació realment transformadora».

Els principis del comerç just van de la mà dels valors de l'economia social a Terrassa, atès que també incideixen en una presa de decisions més democràtica, des de formes jurídiques de l'economia social com la cooperativa, així com bones pràctiques com que l'afany de lucre passi a un segon pla per promoure un model econòmic que tingui en compte la solidaritat, cooperació i l'autogestió. En aquesta línia, des del servei d'Emprenedoria i Economia Social s'han inclòs activitats de promoció del comerç just en totes les edicions del programa de Terrassa Cooperativa i a la guia d'entitats i empreses de l'economia social de la ciutat se'n poden trobar que comercialitzen productes de comerç just. Amb la col·laboració del servei de Contractació, també s'han inclòs mesures relacionades amb el comerç just al banc de clausulat per la compra pública responsable.

Des de Solidaritat i Cooperació Internacional s'ofereixen tallers de sensibilització als centres d'ensenyament, es forma part de la Xarxa Cafè Ciutat, se celebra anualment la Festa del Comerç Just, coincidint amb el seu dia mundial cada maig, i es dona suport a projectes de cooperació amb comunitats productores del sud global.

Més de 2.200 Ciutats pel Comerç Just

Per aconseguir que les institucions publiques es comprometin formalment a treballar per impulsar un comerç mes just un seguit d'entitats van impulsar la iniciativa de Ciutats pel Comerç Just. Al 2001 una ciutat anglesa (Garstang) va esdevenir la primera en obtenir la distinció i 22 anys més tard, ja hi ha més de 2.200 municipis arreu del món, una vintena de les quals a l'Estat.

Per destacar algunes de les dades rellevants publicades per Fairtrade, treballen en el comerç just prop de 2 milions de persones treballadores en 70 països, 2.568 empreses comercialitzadores tenen el segell de comerç just i 1.930 empreses productores estan certificades. Cal destacar que el 81% de les productores són organitzacions de petita escala.

Des de la ciutat de Terrassa fa temps que tant entitats de l'economia social i la cooperació internacional com des del propi l'Ajuntament, es promou el comerç just com una eina que contribueix activament a donar suport i fer visibles les persones productores del Sud Global que treballen amb productes elaborats de manera justa i responsable.