Milers de persones han omplert els carrers i places de la ciutat per Festa Major
Els escenaris principals van registrar gran afluència de públic als concerts programats, destacant les 45 mil persones que van passar per l'Escenari Vela del parc de Vallparadís, les 30 mil a la plaça Nova o més de 15 mil a la plaça Vella
Els principals escenaris musicals de la Festa Major van registrar afluències de milers de persones que van assistir a les diferents actuacions programades entre els dies principals de la festa, del 28 de juny al 3 de juliol. Destaquen les més 19.500 persones que van passar pel parc de Vallparadís per assistir en directe al concert d'Stay Homas; les 17 mil de Figa Flawas; les 7 mil de Lia Kali, o les 1.500 d'Al·lèrgiques al Polen. En total, més de 45 mil persones van passar per l'Escenari Vela del parc de Vallparadís per assistir a algun dels concerts programats durant els dies principals de la festa.
Pel que fa a un altre dels espais principals de música en directe, la plaça Nova, s'ha registrat un acumulat de 30.500 persones entre els concerts de The Tyets, 12 mil, i Chenoa i la Húngara, amb 9.500 persones que van assistir a cadascun dels recitals. La plaça Vella, per la seva banda, va reunir en les diferents actuacions que va acollir 16.200 persones, destacant l'Orquestra Montgrins i Préssecks, amb 3.500 persones cadascun, i The Gramophone Allstars amb 3.200. La resta es van repartir entre Lesquefaltaband i Pony Menut, amb 3.000 persones, respectivament. El registre d'assistència a l'oferta musical es completa amb l'Espai Vapor, que va aconseguir reunir 6.800 persones als diferents concerts programats durant la festa d'enguany, o la plaça del Rector Homs, que ha reunit 1.500 persones.
Pel que fa a les activitats vinculades a la cultura popular i tradicional, també van comptar amb una gran participació ciutadana al llarg dels dies de festa. L'inici de la Festa Major, divendres 28 de juliol, amb la baixada del Drac de Terrassa i els posteriors actes recollits als protocols de Festa Major, com el Ball de Plaça, la Cercavila, el Raval Infernal, el Correfoc, l'Exhibició Castellera de diumenge de Festa Major, o la Cercavila Infantil, van reunir milers de persones en espais emblemàtics de la Festa com el Raval de Montserrat, la plaça Vella, els carrers del centre històric o la rambla d'Ègara.
Per a l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart: «La Festa Major ha estat una demostració ciutadana de les ganes que hi havia de viure i gaudir la festa gran de la ciutat. Veure places i carrers plens de gent, en concerts, espectacles, activitats o exhibicions, ha estat una gran satisfacció i una demostració que l'aposta per una programació de qualitat, diversa i per a tot tipus de públics, era l'encertada». A més, l'alcalde, ha volgut destacar «la feina i el compromís de totes aquelles entitats i associacions de la ciutat que han participat en l'èxit de la Festa Major, posant de manifest, una vegada més, la riquesa i el gran potencial del teixit associatiu terrassenc».
En aquest sentit, l'alcalde també ha volgut agrair el suport dels patrocinadors «que un any més, ens han permès tirar endavant la Festa Major i dotar-la d'una qualitat i nivell que supera a la d'anys anteriors». A més, ha volgut destacar la feina realitzada des dels serveis municipals encarregats tant de la organització de la Festa, coordinats des de l'Equip de Cultura Popular i Cicles Festius, «que des de fa mesos treballen durament perquè tota la ciutadania gaudeixi d'un dels esdeveniments més importants del calendari festiu de la ciutat», així com els que han treballat i col·laborat durant aquests dies, com els equips de neteja; manteniment; cossos de seguretat; Bombers i ADF; transport, en especial TMESA i els i les taxistes de la ciutat, la gran feina de Voluntaris Terrassa, o els i les professionals de l'àmbit de la Salut i Creu Roja, «que han vetllat pel bon desenvolupament de les activitats, la seguretat dels i les terrassenques, així com per mantenir els nostres carrers i places netes i preparades per a cada jornada»
Patrimoni, poesia, esport i Festa Major Familiar
Pel que fa a les activitats organitzades al voltant dels elements patrimonials de la ciutat, durant els dies de Festa Major, més de 3 mil persones (3.127) van visitar o participar de les portes obertes del Museu de Terrassa, visitant o assistint a tallers o concerts que s'han celebrat al Castell Cartoixa, a la Seu d'Ègara o a la Casa Alegre de Sagrera. A destacar les 208 persones que van assistir, entre diumenge i dilluns, a la visita «Sanatori de Terrassa, actual Parc Audiovisual de Catalunya», organitzades conjuntament entre el Museu de Terrassa i el Parc Audiovisual de Catalunya. La Masia Freixa també és un dels edificis patrimonials oberts durant la Festa Major, aquest any ha registrat un centenar de persones que han assistit a alguna de les visites guiades que s'han celebrat durant els dies de celebració, així com les 246 que l'han visitada entre el 28 de juny i el 3 de juliol.
Com es tradició, l'esport també ha tingut un paper destacat durant la festa, registrant enguany una alta participació ciutadana en la seva programació, que ha comptat amb la col·laboració d'una quarantena d'entitats esportives de la ciutat. A les tradicionals activitats com la Cursa Atlètica de Festa Major, que va comptar amb la participació de prop de 502 persones, entre persones adultes i infants participants a la cursa infantil (426 i 76, respectivament); la Pedalada Popular, amb 355 ciclistes que van prendre la sortida; 240 persones al torneig 3x3; s'hi ha sumat noves activitats que han tingut molt bona acollida, com el Bateig de Busseig, que es va celebrar a la piscina municipal de La Maurina. Finalment, es va registrar una bona assistència i participació en altres activitats com el partit benèfic de bàsquet del Casal de Sant Pere; els escacs a l'Ateneu Terrassenc i El Social; les exhibicions d'Arts Marcials; la pedalada nocturna, la trobada de Motos Bultaco i Montesa; el Parkour; o les activitats familiars al Parc de Vallparadís.
Pel que fa a la Festa Major Familiar, una de les novetats d'enguany, oferia un conjunt d'activitats i d'espais pensats per ser gaudits en família, que s'han celebrat al llarg dels tres dies principals de la festa a diferents espais del parc de Vallparadís, amb un gran nombre d'activitats i tallers. La Mostra de Teatre no es va poder celebrar a causa de la pluja. La Cercavila Infantil, per la seva banda, va recórrer els carrers del centre de la ciutat el passat dilluns, amb l'actuació final d'El Pony Menut, la versió per al públic familiar del grup musical El Pony Pisador.
Pel que fa a les propostes poètiques organitzades pel Servei de Joventut el diumenge a la tarda van comptar amb la participació de 320 persones. A "Vidas de barro", un recital poètic i musical amb la voluntat de dialogar entre la vida quotidiana i les emocions, hi van participar 170, i 150 ciutadans i ciutadanes van gaudir de "Poetry Slam", un esdeveniment on els i les poetes es van enfrontar al veredicte del públic amb poemes de 3 minuts.
D'altra banda, la coincidència de l'Orgull LGTBIQ+ amb la Festa Major va fer que la celebració d'aquesta efemèride reivindicativa s'incorporés en la programació d'enguany. La Festa Allioli Olé va reunir al Parc de Sant Jordi a unes 200 persones, que van ballar al ritme de les divertides versions en català de la companyia. A més, el Parc de Sant Jordi també va acollir unes 180 persones per seguir la conferència teatralitzada en clau d'humor Afro(di)'ta, organitzada pel servei de Ciutadania.
Finalment, el Castell de Focs, que enguany es tornava a llençar des d'un sol punt, a la cruïlla de les avingudes de l'Abat Marcet i de Josep Tarradellas, va tancar la festa ahir dimecres, juntament amb el tradicional rom cremat i les havaneres, a la plaça de Lluís Companys, al que hi van assistir unes 1.500 persones.
Una festa accessible
Enguany, per primera vegada les persones sordes o amb baixa audició que porten audiòfon o implant coclear, han pogut gaudir dels principals concerts de la Festa Major gràcies a un sistema innovador de motxilles i cinturons que vibren al ritme de la música. En concret, un total de 15 persones van poder gaudir d'aquesta experiència al concert de The Tyets, el divendres 28, i 9 persones més en van fer ús al concert de Chenoa, el dissabte 29.
A més, els serveis de Capacitats Diverses i Accessibilitat han treballat per oferir actes accessibles per a les persones amb discapacitat. A més dels concerts en els que s'oferia el servei de motxilles, tots els espectacles celebrats a la plaça del Rector Homs també han inclòs el sistema de bucle magnètic per a persones amb implants coclears i alguns usuaris d'audiòfon, sumant un total de 14 espectacles entre les dues ubicacions. D'altra banda, tres actes han comptat amb el servei d'intèrpret de llengua de signes: els actes d'inici al Raval, l'espectacle de titelles per a infants i famílies «Els embolics d'un llop vegetarià» i la conferència teatralitzada «AFRO(DI)´TA», i també es va garantir espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda als actes d'inici del Raval, als concert de divendres, dissabte i diumenge de la plaça Nova i a la resta d'espectacles que han tingut cadires per al públic.
Durant els dies de la festa, també es van desplegar parelles educatives que van estar operatives el dissabte 29 de juny de 23.30 a 3.30 h a la zona d'oci de la Rasa i al parc del Vallparadís per atendre un total de 99 persones. Els objectius d'aquesta acció coordinada amb els Punts Lila i +, Creu Roja i Policia Municipal era reduir els riscos i incidències associades al consum d'alcohol i d'altres drogues entre la població més jove, fomentant les relacions respectuoses i promovent l'autonomia i autogestió de la salut.
Els punts lila i + han atès per a l'obtenció d'informació, assessorament o intervenció a un total de 713 persones. Les parelles itinerants i les carpes situades al Vapor Ventalló, l'escenari Vela i la Font de l'Apotecari han estat en funcionament de 21 h a 5 h i la major part de les seves intervencions s'han centrat en casos d'embriagament, reforçant la tasca de suport i de coordinació amb els serveis d'emergència i la xarxa d'espais segurs per a tothom.
Dispositius de neteja i seguretat
Durant els dies de més afluència i de més activitat de programació, s'havia previst un dispositiu de reforç dels serveis municipals, tant de neteja com de seguretat. Així, l'empresa Eco-Equip ha disposat d'un servei específic amb 35 professionals, un 13% més que l'operatiu realitzat l'any passat, a més d'incrementar el servei durant les tardes amb repassos de zones amb afluència en horaris entre les 14 i les 17 h. A més, s'ha fet diàriament el servei de buidat de papereres de les zones més crítiques a partir de les 19 h.
Els treballs de neteja s'han dut a terme amb recursos mecànics, a través d'escombradores, i també amb tasques manuals, mitjançant escombres i bufadores. Així mateix, s'ha fet servir aigua freàtica és a dir, no potable, en zones puntuals i en els principals carrers on s'ha desenvolupat la festa.
Durant els dies de Festa Major, Eco-Equip ha instal·lat sis punts de recollida selectiva (un contenidor per a cada fracció) en aquells espais on s'han fet actes multitudinaris com són la plaça Vella, la plaça Nova, el parc dels Catalans, l'Escenari Vela de Vallparadís, el Vapor Gran i la plaça Didó.
Pel que fa a la seguretat, la Policia Municipal ha desplegat un dispositiu a la ciutat amb una setantena d'efectius de reforç, per garantir la seguretat, el civisme, la convivència i la fluïdesa del trànsit. En aquest sentit, s'ha fet incidència a la visibilitat de la presència policial, la prevenció de delictes patrimonials i també en tasques per evitar la congestió de trànsit a punts sensibles.
La Policia ha tingut una major presència i proximitat a les zones més concorregudes, mantenint el patrullatge i la vigilància permanent als actes per facilitar el contacte amb la ciutadania i la dissuasió de conductes infractores. D'altra banda, s'han fet patrullatges posant especial atenció als furts de carteres i dispositius mòbils a persones que es troben zones d'aglomeracions, tenint una especial consideració a la presència policial als horaris més propers als tancaments.
Finalment, per promoure la seguretat dels infants, s'han ofert de forma gratuïta braçalets identificatius de color taronja fluorescent on es podia escriure el nom de l'infant i un telèfon de contacte.
Més de 800 mil impressions a les xarxes socials
Des del Servei de Comunicació de l'Ajuntament s'ha fet un seguiment en temps real de les principals activitats de la Festa Major d'enguany, amb l'objectiu d'acostar a la ciutadania la gran oferta d'activitats i ser un referent online sobre aquest gran esdeveniment de la ciutat a l'hora de comunicar informació rellevant.
Durant els dies de Festa Major, s'ha fet seguiment en directe a través de Facebook, X i Instagram. En aquesta última xarxa social, el perfil oficial de l'Ajuntament (@ajterrassa) ha arribat a prop de 72 mil comptes únics. A més, s'ha fet un total de 28 publicacions, que han arribat a 800 mil impressions, el que suposa un increment del 283% respecte la setmana anterior. Les visites al perfil d'Instagram els darrers set dies han augmentat un 305%.