Terrassa acollirà una facultat de Medicina, creada per la UPC i vinculada a l'Hospital de Terrassa, per al curs 2026-2027

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, juntament amb el rector de la UPC, Daniel Crespo, han anunciat que el pla d'estudis de Medicina es presentarà a l'Agència de Qualitat Universitària al setembre de 2025

UPC Medicina TerrassaLa Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) crearà una Facultat de Medicina el curs 2026-2027 per impartir estudis en aquest àmbit. El projecte, que s'ha treballat conjuntament amb el Consorci Sanitari de Terrassa, tindrà l'Hospital Universitari de Terrassa com a centre de referència. Actualment, l'Hospital Universitari de Terrassa ofereix assistència especialitzada a una població aproximada de 220.000 persones del Vallès Occidental. 

El rector de la UPC, Daniel Crespo, juntament amb l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, han anunciat que ja s'ha constituït un grup de treball perquè desenvolupi el projecte, i que estarà format per les tres institucions participants: UPC, Ajuntament de Terrassa i Consorci Sanitari de Terrassa. Aquest grup de treball comptarà amb personal de la Universitat amb experiència en la creació de noves titulacions, professionals de l'àmbit de la medicina del Consorci i docents externs.

Per a l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart: "El projecte és una gran oportunitat d'eixamplar, en el sector de la salut, la nostra oferta universitària i de fer-ho amb visió de país i visió europea i internacional. Uns nous estudis de medicina, liderats per la UPC, representen un projecte innovador en l'entorn metropolità i del Vallès, on la recerca, la indústria, la formació i els serveis sanitaris estan adquirint un paper cada vegada més estratègic". En aquest sentit, l'alcalde ha volgut remarcar que l'Ajuntament "en tot moment estarà al costat de la universitat ja que és un projecte de futur que, estic convençut, que enriquirà i generarà noves oportunitats de progrés i ajudarà a millorar la qualitat de vida de les persones".

El rector ha explicat que està previst presentar el pla d'estudis a l'Agència de Qualitat Universitària (AQU) al setembre del 2025. Aquest organisme és el responsable d'acreditar les titulacions universitàries. La voluntat de la UPC és poder oferir la programació i les places –una cinquantena– per al curs 2026-2027 i, així, iniciar classes el setembre de 2026.

Els estudis de Medicina de la UPC tindran com a objectiu formar professionals de la medicina amb un profund coneixement tecnològic, tenint en compte que les noves tecnologies ja compten amb una presència massiva en l'àmbit sanitari més punter, un sector on la UPC ja està desenvolupant un gran volum de transferència de coneixement.

El rector ha explicat que la voluntat és "formar professionals de la medicina amb ADN tecnològic, que estiguin acostumats a treballar en contacte amb un entorn mèdic altament tecnològic de present i de futur i que aprofitin totes les oportunitats d'aquests espais de contacte entre la medicina i la tecnologia". Segons ha afirmat Daniel Crespo: "la voluntat és construir un hub de recerca mèdica a Terrassa, amb impacte a tot el Vallès perquè volem compartir espais i sinergies existents".

Per desenvolupar el projecte, es crearà un grup de treball format per la UPC, el Consorci Sanitari de Terrassa i l'Ajuntament de Terrassa, que coordinarà Xavier Roca, delegat del rector de la UPC al Campus de Terrassa.

El Consorci Sanitari de Terrassa, a més de l'Hospital de Terrassa, gestiona set centres d'atenció primària, un centre sociosanitari (l'Hospital de Sant Llàtzer), l'Hospital de dia Sant Jordi per a pacients amb Alzheimer, la Unitat Assistencial Preventiva de l'Esport ubicada al Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat, la Unitat d'Hospitalització Penitenciària i la Llar Residència Ca n'Alzamora de Rubí per a persones amb discapacitat intel·lectual.

En aquests moments, a Terrassa hi ha 3 grans hospitals –Hospital de Terrassa, Mútua de Terrassa i Hospital General– donant servei a unes 500.000 persones del Vallès Occidental. Alhora, el territori compta amb la presència d'un gran ventall d'empreses del sector sòcio-sanitari.

De la seva banda, la UPC disposa d'un gran campus urbà a la ciutat egarenca que articula l'activitat de tres centres docents: l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM). Una trentena de grups de recerca treballen en aquest campus i configuren un important pol de recerca, innovació i transferència de coneixement a Catalunya.

Aquest serà el primer cop que una universitat politècnica de l'Estat espanyol incorporarà estudis de Medicina. A Europa, però, hi ha diversos casos com el Politécnico de Milà o la Tècnica de Munich, entre d'altres.

La UPC és una institució pública de recerca i d'educació superior en els àmbits de l'enginyeria, l'arquitectura, les ciències i la tecnologia, i és una de les universitats politècniques líders d'Europa. Titula cada any prop de 6.000 estudiants de grau i màster, més de 300 doctores i doctors i 1.600 estudiants de programes de formació permanent. Manté un alt índex d'inserció laboral dels titulats i titulades: un 95 % treballa i un 88 % troba feina en menys de 3 mesos. La UPC està ben posicionada en els principals rànquings internacionals.

Aproximadament, el 20% de la recerca de la UPC ja es desenvolupa en l'àmbit de la salut, i de les 13 spin-off sorgides l'últim any, cinc d'elles hi estan relacionades.