Article revista digital Visquem Terrassa març 2023

Útils per avançar en qualitat de vida

La salut és la base per gaudir de la vida, de la ciutat i dels éssers estimats. Salut és qualitat de vida. Avancem-hi teixint complicitats, sense resignar-nos, de la mà de la Generalitat, dotant de pressupost institucions sanitàries, per augmentar la seva capacitat i poder disminuir les llistes d'espera, planificant la construcció del nou CAP Nord al Parc de la República, dimensionat per donar resposta a les necessitats actuals, treballant conjuntament per construir un nou edifici que aglutinarà el CUAP i el nou CAP prop de la Plaça Països Catalans i que permetrà descongestionar tant l'atenció primària com les urgències hospitalàries.

Aquesta és la nostra manera de fer: escoltar les problemàtiques, compartir l'anàlisi de les solucions i planificar per ser útils, allunyant-nos de la política de les promeses, exercint la política dels compromisos i les accions de present i de futur, concretant les mesures i les eines per fer-ne el seguiment, garantint que la ciutadania pugui comprovar i gaudir de les millores implementades.

Per això aquests compromisos ferms quedaran escrits en un Pacte de Salut de ciutat que dotarà de visió integral i planificació les polítiques de salut a Terrassa. Som garantia que les coses passin. Més enllà de les gestions del dia a dia, avancem en solucions ambicioses i de futur, solucions per a problemes complexes que vénen de lluny i que requereixen mirada a llarg i la implicació de tothom per avançar cap a una Terrassa que doni resposta als reptes que tenim i als dels nous temps.

Tenim l'oportunitat i el compromís de defensar Terrassa arreu, sent útils per fer possible que les coses passin, escoltant i concretant les solucions que ens facin avançar cap a una Terrassa capdavantera en Salut i capital de la qualitat de vida. Fem-ho encara més!

Ona Martínez i Viñas
Portaveu del Grup municipal d'Esquerra Republicana de Terrassa

Article revista digital gener 2023

Uns pressupostos per avançar a la ciutat i al país

Salut, educació, indústria, innovació, transport ferroviari, habitatge… Terrassa comptarà amb una injecció important de recursos per avançar i consolidar el projecte de ciutat que hem estat treballant aquests darrers quatre anys des del govern de la ciutat i al qual volem donar tota l'empenta possible a partir de maig.

Davant d'escenaris complexos, cal donar respostes a la gent i, alhora, intensificar les transformacions que estem liderant des de la Generalitat i des de l'Ajuntament. Això és el que fem amb aquests pressupostos. Ara toca continuar treballant per millorar la vida dels nostres veïns.

Com ja vam fer amb els pressupostos generals de l'Estat, on des d'Esquerra Republicana vam aconseguir per primera vegada una partida concreta per a la futura estació de Can Boada, hem treballat perquè la veu i les necessitats de Terrassa fossin escoltades i obtinguessin resposta. Lluny de la temptació d'alguns de reduir els pressupostos de la Generalitat a grans projectes que han de demostrar primer la seva viabilitat i que poc tenen a veure amb els comptes, parlem d'un pressupost construït al servei de les persones i on la gent de Terrassa guanyarà en qualitat de vida i la ciutat avançarà cap al futur.

Parlem de Salut i, per tant, d'una Terrassa amb més qualitat de vida. A més d'assolir els compromisos amb l'Ajuntament de millora de l'atenció primària (per exemple, amb 1,3 milions d'euros per la millora del CAP Sud), també s'augmenta la partida per millorar l'atenció hospitalària i la salut mental, i per reduir les llistes d'espera.

Avancem també en una Terrassa d'oportunitats per a tothom, amb un increment del pressupost d'Educació, que és la base de l'equitat. Es consolida la gratuïtat de l'Infantil 2 a les escoles bressol i s'incrementarà un 26% els recursos per als conservatoris i un 100% per a les escoles d'arts plàstiques. Impulsem l'escola inclusiva en tots els sentits i, de forma palpable, s'intervindrà amb 2,4 milions d'euros per aquest mateix any en els edificis escolars per retirar el fibrociment i millorar-los, fent que Terrassa tingui escoles més obertes i segures, a més dels 3,2 milions de l'Escola Antoni Ubach.

680 milions garanteixen l'execució del Pacte Nacional per la Indústria, on Terrassa té molt a dir per refermar-se com a ciutat avantguarda del país: moderna, innovadora i amb molt futur. Avançar cap a una nova indústria, més tecnològica, més sostenible i d'alt valor afegit, és la millor de les polítiques socials. I aquí Terrassa tenim totes les condicions i el potencial per ser referents. Una xifra que sens dubte tindrà un impacte a Terrassa, amb projectes com la planta GasGas de fabricació de motocicletes a Terrassa, que compta amb una inversió de 5,7 milions d'euros per part del Govern de la Generalitat i la creació de 41 llocs de treball.

Alhora, la millora en inversions als FGC (amb 13 milions d'inversió) no només referma el projecte del metro del Vallès, sinó que ens connecta encara millor amb l'entorn, potenciant la nostra posició territorial estratègica i refermant-nos en un model de mobilitat basada en el transport públic i el respecte al territori. Sumar esforços és clau per avançar amb més força cap a una nova Terrassa, que estigui a l'alçada dels reptes del segle XXI. Per això, Esquerra Republicana treballem des del govern de la ciutat i des del govern del país teixint consensos per fer que les coses passin, per ser útils per als terrassencs i les terrassenques.

Treballem per Terrassa, governem per a tothom, aquí i arreu.

Ona Martínez i Viñas
Portaveu del Grup municipal d'Esquerra Republicana de Terrassa

Article revista digital desembre 2022

La Terrassa que avança

Una Terrassa que creu en l'educació, que creu en recuperar espais fabrils i omplir-los de vida, que millora la seguretat i la fa més propera i que lluita per la qualitat de vida i les oportunitats de la seva gent.

Esquerra Republicana vam entrar fa tres anys al govern de la ciutat amb el compromís de treballar sempre, a totes hores i a tot arreu, pel present i el futur d'aquesta ciutat. I, malgrat les complexitats, hem establerts els fonaments per avança. Vam ser garantia del canvi, ho estem sent de transformació i ho som perquè Terrassa posi una marxa més.

No ens conformem. Hem avançat, però ho podem fer encara més, amb més força i a més velocitat. Sense aturador. Vivim temps difícils, la gent està patint i necessita respostes al seu dia a dia, però sobretot necessita saber que el demà està garantit i que serà millor. És en moments complicats quan cal aixecar la vista del terra i mirar a l'horitzó del que volem ser. Això és el que està en joc el maig de l'any que ve: que ens allunyem del tot de la Terrassa grisa, on el passat encara ressona, i avancem cap a una nova Terrassa, que miri de cara els reptes del nostre segle, els entomi i hi doni resposta.

Per això, apel·lo a la Terrassa ambiciosa, a la que no s'atura, a la que no es rendeix, a la que no es conforma. A la Terrassa visionària i somiadora. A la de la il·lusió. A l'orgullosa. A tots els que construïu la ciutat cada dia i la imagineu sense límits, em poso al vostre costat per fer de Terrassa el motor del país i la millor ciutat on viure, per fer de Terrassa la ciutat d'avantguarda que pot ser i que serà. Tenim l'oportunitat de fer-ho, perquè tenim la força, l'energia, les condicions i el potencial. Unim forces i diguem ben alt: som la Terrassa que no es resigna ni es rendeix, la Terrassa que es reinventa. La Terrassa que avança.

Ona Martínez i Viñas

Portaveu del Grup municipal d'Esquerra Republicana de Terrassa

Article revista Visquem octubre 2022

Terrassa avança en sostenibilitat

Terrassa s'ha situat com la quarta ciutat amb nombre de plaques fotovoltaiques a Catalunya. La demanda, a més, tant des de l'àmbit industrial com residencial s'ha disparat i l'enquesta que es va fer fa uns mesos per l'Agenda urbana ens deia que un de cada deu enquestats havia optat per posar-se plaques a casa durant el darrer any.

Evidentment, hi ha una relació directa amb l'encariment del preu de la llum. També hi ha un govern municipal decidit des d'inici de mandat a avançar en la sobirania energètica, que no és ni més ni menys que deixar de dependre d'un mercat voraç a l'hora d'obtenir l'energia.

Hem avançat en el pla del vehicle elèctric, en assolir un 50% de la flota de transport municipal hibrida o en el marc que ens ha de permetre constituir comunitats energètiques dins la ciutat (en poques paraules, que les grans instal·lacions puguin distribuir l'energia en el seu entorn deslligades de les multinacionals).

El món ha decidit en els darrers anys mostrar-nos que totes aquelles advertències que semblaven tan llunyanes comencen a definir-se en una realitat complexa i on es noten més és en la proximitat. Les famílies que no podran pagar la llum o a qui la factura del combustible per anar a la feina suposa un autèntic problema (per no parlar de la cistella del supermercat) viuen a Terrassa i necessiten solucions de proximitat.

Terrassa i la seva gent, com sempre, avancen decidits a adaptar-se i redefinir-se amb valentia com ja vam fer davant la covid. Això també requereix un projecte solvent de ciutat, que des de l'Ajuntament treballa sense descans per una ciutat innovadora i capaç d'oferir projectes transversals que aportin solucions sostenibles que no deixin a ningú enrere.

Ona Martínez Viñas
Portaveu grup municipal Esquerra Republicana de Terrassa

Article revista digital Visquem setembre 2022 

Per què és important l'Agenda urbana?

En moments de grans transformacions de model saber cap on anem, tenir un horitzó compartit, marca la diferència entre anar endavant i ser capdavanters o quedar-se enrere.

El món tal com el coneixíem, el de l'abundància sense límits, s'ha acabat. El canvi climàtic és una crisi a foc lent, de llarga durada, d'aquelles que es volen negar fins que els termòmetres s'enfilen i no baixen. O, potser més materialista, però molt més aclaridor per alguns, de les que fan pujar els preus dels combustibles per no tornar a baixar.

És una crisi per la qual com a món i com a societat ja anem tard: malauradament, el canvi climàtic ja no té aturador, però tenim la responsabilitat de mitigar-lo, pels nostres fills, per les generacions futures.

Això és l'Agenda Urbana: un full de ruta, un gran pacte de ciutat, sobre totes les coses que sabem que hem de fer per un futur sostenible i una porta oberta a desenvolupar polítiques per superar la realitat que ja vivim i oferir un futur d'oportunitats.

Terrassa som una ciutat emprenedora. Més d'un 80% de la nostra ciutadania està perfectament conscienciada sobre el canvi climàtic i més d'un 50% han canviat els seus hàbits durant el darrer any amb visió al futur que ens espera. Ara, també ens diuen que les administracions i els agents econòmics tenim una responsabilitat a l'hora de promocionar aquesta nova concepció de ciutat.

Amb l'Agenda Urbana ens conjurem totes i tots al voltant d'uns compromisos per fer Terrassa sostenible ambientalment, territorialment, socialment i econòmicament. I per fer-ho alineats amb el país, Europa i el món.

És, en definitiva, el pacte de ciutat que la ciutat necessitava. Perquè més enllà de discrepàncies polítiques i ideològiques (absolutament legítimes) ens comprometem tots cap a un horitzó futur.

Ona Martínez Viñas
Portaveu i candidata del grup municipal d'Esquerra Republicana de Terrassa

Article revista digital Visquem juliol 2022

Obrir el futur als barris

Hem tancat el curs polític amb l'aprovació al ple municipal de l'Avanç del pla per la reforma urbanística del Segle XX. Una passa més de les realitzades aquest mandat per reordenar i reactivar la ciutat en els seus punts més sensibles, aconseguint que Terrassa revisqui, creixi i es consolidi des de dins amb la innovació. I com ho fem? Incitant a la participació.

Aquesta ciutat, dormida durant tant temps davant els seus problemes o les incongruències internes d'aquells que només volien mantenir el poder, necessitava projectes concrets per desenvolupar tot el seu potencial.

Els temps han canviat i la pròpia ciutat ha fet de les mancances i dificultats, oportunitats. Un bon exemple el trobem en les empreses d'innovació que han trobat en el teixit confús del barri del Segle XX un espai on desenvolupar-se enmig d'un entorn urbà i amb una forta presència veïnal.

D'habitatge i naus, confuses pels nyaps urbanístics de les darreres dècades, a un projecte per lligar totes les ànimes del barri i donar pas a activitats econòmiques innovadores, que aportin riquesa, però sobretot vida, a aquesta part de la ciutat.

S'ha comparat la iniciativa amb el districte 22@ de Barcelona i, certament, potser és un punt agosarat. Cada ciutat té el seu model i Terrassa, segona ciutat universitària del país i tercera en creació d'start-ups, té una xarxa d'innovació silenciosa que va traient el cap a diferents punts de la ciutat. Aquí fem una passa més per oferir la possibilitat que tot el talent, intern i extern, trobi el seu espai de desenvolupament a Terrassa. I ho fem a un barri que és el reflex d'on ve la nostra ciutat i volem que sigui també una de les puntes de llança de cap on anem: una ciutat amb més qualitat de vida per als veïns i veïnes amb espais verds i comunitaris i més moderna i capdavantera amb una indústria neta, tecnològica i innovadora cosida a la trama urbana i als nostres barris.

Parlem de futur i ara, amb el procés participatiu, esperem que tothom pugui aportar les seves idees per demostrar que aquesta ciutat, malgrat aquells qui viuen en el passat, sempre suma per avançar cap a un futur millor.

Grup Municipal ERC 

Article revista Visquem juny 2022

Terrassa, potencial present i futur

D'aquí a pocs dies Terrassa farà coincidir la seva festa més gran, la Festa Major, amb l'esdeveniment més important que ha acollit la ciutat des dels Jocs Olímpics: el Mundial de Hockey Femení 2022.

Un Estadi Olímpic nou i modernitzat esdevindrà l'escenari on les millors seleccions del món convertiran durant 15 dies Terrassa en capital del hockey mundial i de l'esport femení. Parlem del tercer esport a l'aire lliure amb més practicants del planeta, que ens identifica i caracteritza com a ciutat, però que sobretot permetrà donar-nos a conèixer arreu.

El Mundial és una oportunitat única de projectar la ciutat i que coincideixi amb la Festa Major obre les portes a atraure la gent que ens visiti més enllà de l'Estadi.

Creure en la nostra ciutat i projectar tot el que pot oferir no ens ha de fer por. De fet, ha de ser la nostra obligació.

Recentment, hem estrenat una nova marca turística de ciutat que posa en valor tot el nostre patrimoni arquitectònic i històric, com una ciutat que s'ha sapigut reinventar mil vegades des de la revolució industrial per esdevenir una ciutat de persones emprenedores. Un municipi on les antigues fàbriques esdevenen seu de projectes socials i culturals i on l'Escola Industrial compleix 120 anys mentre destaquem com a ciutat amb nombre d'empreses emergents.

Queda molt camí per recórrer per aconseguir deixar l'apatia del passat enrere i fer de la ciutat un espai de més oportunitats i qualitat de vida. Ara, durant aquest mandat hem treballat incansablement des del govern per millorar el dia a dia a Terrassa, però també per acompanyar una ciutat que creu en ella mateixa per tal que pugui projectar tot el seu potencial.

El Mundial ens deixarà instal·lacions esportives i entorns urbans recuperats. Això està fet. Ara, el llegat del Mundial ha de ser el d'una ciutat que recorda i reivindica tot el que pot aportar de cara al futur.

Ona Martínez Viñas 
Portaveu del Grup municipal d'Esquerra Republicana de Terrassa