Visita el nostre web
Més informació

Article revista digital Visquem Terrassa març 2023
La importància del Dia Internacional de la Dona al segle XXI
El Dia Internacional de la Dona és una data molt rellevant encara molt necessària en ple segle XXI. La commemoració del 8M té origen a aquesta mateixa data de l'any 1875, quan centenars de dones es van manifestar a Nova York per la desigualtat salarial amb els seus companys homes.
Malgrat haver passat més d'un segle, la pobresa encara té rostre de dona. Avui dia, les dones encara hem de lluitar per una igualtat salarial que no ha arribat. En concret, a Catalunya, cobrem un 24% menys que els homes l'any, majoritàriament per la feminització dels treballs més precaris, sobretot del sector de les cures.
L'any 2019, les dones representaven el 90% dels treballadors de cures a Europa. Aquest sector està marcat per l'escassa seguretat laboral, una protecció social limitada i una remuneració inadequada. A més, la bretxa salarial s'agreuja en col·lectius concrets com el de dones migrades, que poden arribar a cobrar gairebé un 47% menys que un home.
A les dones també ens costa més accedir a llocs directius malgrat estar més qualificades. En l'àmbit europeu, més de la meitat dels nous titulats universitaris son dones. Malgrat això, segons l'ONU, encara queden cent quaranta anys per assolir una representació equitativa en els llocs de responsabilitat en el treball. Totes aquestes barreres socials, culturals i econòmiques agreugen el risc a la feminització de la pobresa, és a dir, que les dones estiguem més exposades a l'empobriment, no només econòmic, sinó també de la nostra qualitat de vida.
En els últims anys, a Espanya s'han fet passes agegantades pel que fa a la igualtat de gènere. Actualment, gaudim del govern més feminista de la democràcia i un dels que més representació femenina té a la Unió Europea. Ara, és el torn de Terrassa.
PSC de Terrassa
Article revista digital Visquem Terrassa gener 2023
Sense projecte
El 12 de gener va tenir lloc l'audiència pública de l'Alcalde. Tard, ja que s'havia canviat de data dos cops. Sense sorpreses, però, perquè els ajornaments i el retard és el modus operandi del Govern Municipal actual. Una grata sorpresa, això sí, que complís el Reglament de Participació, que recull que l'alcalde ha de fer una audiència el tercer any de mandat per analitzar els objectius assolits en el mandat.
Ballart va enumerar durant més de dues hores totes les actuacions fetes durant aquest mandat davant un Teatre Principal gairebé buit. Això suposa un altre fracàs del govern pel que fa a la participació ciutadana, una peça fonamental de tota democràcia i dissolta al llarg dels últims quatre anys a Terrassa.
Potser la poca assistència s'ha degut a la dificultat que ha trobat la ciutadania, per participar-hi. Es podien fer preguntes, però aquestes havien de ser principalment per internet, un sistema poc accessible per a la població més envellida de Terrassa. També és possible que la població terrassenca no volgués escoltar la manca d'autocrítica del govern, malgrat deixar una ciutat més bruta i insegura que fa quatre anys.
Ballart diu que al finalitzar el mandat s'hauran assolit el 75% dels objectius del Programa de Govern. El que no diu és que els incompliments del seu programa electoral es compten per desenes. Ni ha millorat la neteja, ni ha millorat la seguretat, ni ha estat capaç de generar cap projecte il·lusionant per la ciutat. En definitiva, aquesta audiència només ha servit per constatar, un cop més, que Terrassa ha perdut 4 anys. Cal recuperar-los!
PSC de Terrassa
Article revista digital Visquem Terrassa desembre 2022
El futur de Terrassa depèn de les ordenances fiscals
Terrassa està experimentant un període d'expansió des de la pandèmia. Ara mateix se situa en un 4% de creixement i un atur de tan sols el 9,5%, bons indicadors per la conjuntura actual. No podem oblidar, però, que encara estem exposats a les conseqüències de la Covid-19, a més de l'esclat d'un conflicte bèl·lic a Europa que està provocant una gran incertesa, una inflació desmesurada i una pujada en els costos energètics.
Malgrat la proposta de l'augment dels pressupostos per 2023, que seria un dels més alts de l'actual mandat amb 225 milions d'euros, no són suficients per afrontar els compromisos de TxT i ERC i les incerteses de l'any vinent. En comptes de contenir la despesa com requeria la situació l'any 2022, s'ha fet tot el contrari, arribant a fer ús de suplements de crèdits. Això només es pot definir com una mala gestió dels pressupostos d'aquest any per part del consistori.
Sembla que l'estratègia del govern municipal és incrementar la despesa fins al punt de traspassar costos de 2022 al 2023, i no prendre cap mesura per a incrementar els ingressos fins que no passin les eleccions municipals del maig de 2023, ja que s'han congelat taxes i impostos. La realitat, però, és que l'any 2024 s'hauran d'apujar els impostos per resoldre els problemes econòmics generats amb els pressupostos de 2023, governi qui governi.
En lloc de prendre decisions per a la bona gestió de la ciutat, com hauria de fer qualsevol govern municipal, TxT i ERC han decidit evitar la crítica ciutadana. Amb això queda palès els interessos partidistes d'un consistori que ja té la mirada posada en les eleccions de maig de 2023. Des del PSC no compartim aquestes decisions electoralistes que, en efecte, posen en risc la sostenibilitat del municipi.
PSC de Terrassa
Article revista digital Visquem octubre 2022
Audiències públiques: El Govern s'amaga
L'Ajuntament de Terrassa ha anunciat que durant el mes de novembre es durà a terme el cicle d'audiències públiques per a retre comptes davant la ciutadania de l'acció de govern desenvolupada durant l'any i explicar quines són les prioritats de futur. Les audiències són un dels instruments dels que disposa la ciutadania per examinar i avaluar la feina que fa el Govern Municipal, uns espais regulats al Reglament municipal de participació ciutadana.
Enguany, l'Ajuntament ha optat per repetir el format de l'any anterior: agrupar diverses àrees municipals en la mateixa sessió i fer-les de forma telemàtica, entorpint així la participació i la interacció dels assistents. L'any passat ja vam advertir que aquest format perjudicava la participació ciutadana, i efectivament així va ser: només van participar de forma directa quatre persones, una xifra ridícula per una ciutat de 224.000 habitants.
La intenció del Govern Municipal consolidant aquest format és doble. Per una banda, agrupar diverses àrees (amb 4-5 regidors per cadascuna) a la mateixa sessió, per tal de no donar la cara de forma directa (fet que contrasta amb les audiències que vam fer des del PSC al 2018, una per cada regidor/a). Per altra banda, fer-les exclusivament de forma telemàtica, quan no hi ha cap necessitat de fer-ho, per obstaculitzar la fiscalització de la ciutadania en l'acció de govern.
Des del PSC lamentem que Tot per Terrassa i ERC optin, un any més, per amagar-se davant la ciutadania. Quan els socialistes tornem a governar, les audiències tornaran a ser un espai real de participació ciutadana i de retiment de comptes de l'acció de govern municipal.
Eva Candela
Presidenta Grup Municipal Socialista
Article revista digital Visquem setembre 2022
L'Agenda Urbana 2030, un objectiu comú per la humanitat.
A principis del segle XXI, l'ONU va encarregar a un grup d'experts la definició d'un objectius que fessin possible un desenvolupament respectuós amb la vida i la singularitat del nostre planeta orientat a garantir els drets de tots els essers humans, proposant un canvi molt més just socialment i respectuós amb el medi ambient. Fruit d'aquest treball són els 17 objectius de desenvolupament sostenible, els ODS, que són el nucli de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible promoguda per l'ONU i que van signar 193 estats, amb un compromís d'implementar-la en un període de 15 anys.
Amb aquest compromís la UE va aprovar L'Agenda Urbana Europea, base també de les respectives agendes nacionals dels estats membres i de les diferents estructures territorials i polítiques de cadascú d'ells. Fer possible la coherència de les actuacions a tots aquests nivells explica la profunditat dels canvis que proposa i també el seu valor administratiu, al ser un document prescriptiu per obtenir finançament de la U.E en els temes que proposa ; al mateix temps, la UE ha desplegat la major quantitat de diners de la seva història per ajudar als països membres a complir aquests reptes. L'Agenda Urbana de Terrassa i el Pla d'Acció 2020-30 que varem aprovar en el plenari , formen part part d'aquesta carena i de la seva implementació. És per tant un document molt important , com demostra també la subvenció de 250.000 euros rebuts per a la seva confecció de part del Gobierno del Estado.
L'Agenda Urbana i el Pla d'acció de Terrassa són un primer pas per aconseguir aquest reptes. El document parteix d'una diagnosi local i general, marca una estratègia i uns objectius generals amb algunes accions més concretes, estableix un sistema de seguiment i avaluació amb tot un seguit d'indicadors, i obliga a una valoració i revisió anual en el plé.
Els socialistes de Terrassa vam votar a favor convençuts de la necessitat de millorar molts aspectes per aconseguir un futur més sostenible i un progrés social i econòmic més just; en coherència també amb el nostre programa electoral de 2019 que ja s'articulava en base als ODS. Valorem també molt positivament el vot favorable de tots els grups polítics, però cal també el convenciment i implicació de la ciutadania perquè els canvis ens afecten a totes i tots.
Els grup socialista de Terrassa farem un seguiment minuciós de l'execució d'aquestes accions , tant si governem com si no, convençuts de que és l'únic camí per garantir el futur de les generacions venidores.
Article revista digital Visquem juliol 2022
Rieres: una decepció més.
Jordi Ballart va prometre a la campanya de les darreres eleccions municipals que cobriria el tram urbà de la Riera del Palau i naturalitzaria la Riera de Les Arenes. Tres anys després constatem que va ser un engany. Certament els incompliments del programa electoral de Tot per Terrassa es compten per desenes, però aquest és un dels que clamen al cel, i ho hem de denunciar. Prometre quelcom a la gent per guanyar-se la seva confiança, tot i sent conscient que aquella promesa no es podrà dur a terme, demostra una irresponsabilitat que cal erradicar de tots els nivells de la política. I si parlem de rieres i Tot per Terrassa, l'exemple és molt clar.
Quan portem més de tres anys de mandat podem afirmar que les rieres continuen estant com estaven al 2019 i, ni molt menys, el Govern Municipal iniciarà cap treball per a fer efectives les seves promeses electorals. Una mesura que sí van prendre a l'inici del mandat va ser la creació de la Regidoria de Rieres. Una acció totalment buida de contingut, només de cara a la galeria, que no ha ocasionat cap millora concreta a les nostres rieres. Una regidoria sense estructura que la seva titular no ha comparegut mai en Comissió Informativa per donar compte dels resultats de la mateixa.
El passat mes de juny l'Ajuntament va organitzar un acte per presentar el projecte de futur de les rieres. Però l'únic que vam veure van ser més promeses, ocurrències, imatges virtuals indefinides i missatges bucòlics sense una programació definida. Des del PSC reclamem més rigor i concreció en els plans de futur, redactar el Pla de manteniment de les rieres, i aprovar un Pla estratègic per conèixer els objectius i el full de ruta de les actuacions previstes pels propers anys. En definitiva, després de tres anys i de molts diners i recursos gastats en estudis i assessors, el balanç és clar: una decepció.
Eva Candela
Presidenta Grup Municipal Socialista
Article revista digital Visquem juny 2022
Propera estació: Can Boada – La Maurina
La nova estació de RENFE entre els barris de Can Boada i La Maurina cada cop és més a prop. La inversió del govern del PSOE en aquesta infraestructura és decidida i suposarà una millora notable per la mobilitat a la zona oest de Terrassa. Cal fer memòria i recordar els antecedents que ens porten fins on som a dia d'avui. Si hem arribat fins aquí ha estat gràcies al treball insistent dels alcaldes Pere Navarro i Alfredo Vega.
L'ex ministre Ábalos va anunciar la inclusió d'aquesta estació al Pla de Rodalies de Catalunya 2020 – 2030 després de les gestions que va fer l'exalcalde Alfredo Vega amb el President de RENFE, el Coordinador General de Rodalies, i el propi Ministre. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern d'Espanya va anunciar a finals de 2021 la licitació de l'estudi informatiu per al desenvolupament d'aquesta infraestructura, després de la reunió que va mantenir la regidora i candidata socialista a l'alcaldia de Terrassa, Eva Candela, amb el President de RENFE, Isaias Taboas.
Aquesta nova inversió per a la nostra ciutat ens confirma dues premisses que defensem amb convicció: la primera, que Terrassa progressa quan els socialistes governem. Ha estat quan el PSOE ha governat a la Moncloa i quan el PSC ha governat a l'Ajuntament quan la ciutat ha viscut les transformacions més importants (el soterrament de les vies és un dels exemples de gran transformació urbanística que dividia la ciutat per la meitat). La segona teoria que queda palesa també és la importància dels partits polítics que tenen connexió amb altres administracions, atès la seva capacitat d'influència en la presa de decisions que tenen afectació al territori. Cal reivindicar els partits forts enfront dels populismes localistes que no surten de la ciutat i no arriben enlloc. Si no fos per la feina de Pere Navarro, Alfredo Vega i Eva Candela i la seva insistència a l'administració competent, la nova estació de Can Boada – La Maurina encara estaria molt lluny.
Grup Municipal PSC Terrassa