Festa de la Castanyada 2020: 
 

 
  • No es poden fer trobades ni reunions de més de sis persones, ni festes ni revetlles amb ball, ni botellón a la via pública. Es recorda que les activitats de restauració amb consum en el local estan suspeses.
  • Es recomana la celebració d'aquesta festa en família, en grups reduïts (màxim sis persones, tret que totes siguin de la bombolla de convivència). Cal mantenir les distàncies i fer ús de la mascareta, sobretot tenir-ho present també per a espais interiors. Evitar el contacte físic i les trobades amb persones amb qui no s'ha tingut contacte habitual en els últims dies. Es recomana mantenir la ventilació dels espais de reunió.
  • Cal complir sempre amb la distància interpersonal d'1,5 m. 
  • Per a l'elaboració de panellets, cal fer-los respectant les bombolles de convivència i els grups de convivència estable definits en els plans sectorials. Abans de començar la preparació i durant l'elaboració, cal rentar-se correctament les mans amb aigua i sabó tantes vegades com sigui necessari, i dur mascareta. No es recomana utilitzar gels hidroalcohòlics durant l'elaboració atès que poden transferir olors i gustos estranys al producte. No s'han de compartir productes ni estris si els grups no són convivents. Un cop els panellets estiguin cuits, es recomana cobrir-los o embolicar-los per evitar qualsevol contaminació externa i no tocar-los amb les mans. Cal seguir les mesures d'higiene i preparació d'aliments de Canal Salut que trobareu als enllaços d'Informació relacionada.
  • No es pot fer l'activitat de "truc o tracte" en la qual els infants van disfressats casa per casa per demanar llaminadures.
  • No es poden fer els "passatges del terror" que s'entenen com a "parcs i fires d'atraccions i estructures no permanents desmuntables", que pel punt 8 de la Resolució SLT/2546 tenen suspesa la seva obertura al públic.
  • Com a alternativa es proposa organitzar concursos virtuals de panellets, de decoració de carbasses, de disfresses, preparar ensurts telemàtics o preparar una nit de cinema en família a casa, etc.
  • Cal recordar que una màscara d'una disfressa no substitueix una mascareta de protecció (cal dur en tot cas la mascareta a sota).
D'on vé la Castanyada?

La castanyada s'origina a la fi del segle XVIII i deriva dels antics menjars funeraris, en les quals no se servien altres menjars que llegums i fruita seca i els pans votius de l'ofrena als difunts en els funerals, més popularment, panets, brioixos o panellons. El menjar tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts: tot torrant les castanyes, es resaven les tres parts del rosari pels difunts de la família.

En l'actualitat, la Castanyada és una festa popular dels Països Catalans, encara que en molts llocs s'ha perdut a diferència de Catalunya, que se celebra el dia de Tots els Sants, encara que últimament s'ha desplaçat la celebració en la vespra d'aquest dia (entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre).

A Occitània també se celebra la castanyada (castanhada), però no associada al dia de Tots els Sants, sinó com una celebració o festa de la tardor, com el halloween dels països anglosaxons, o el Magosto de les terres asturianes, lleoneses o gallegues, o també el Samain (cap d'any cèltic).

La beguda típica de la castanyada és el moscatell. Al voltant d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes rostides i calents, i generalment embolicades en paper de periòdic anomenat cucurutxo.