La Festa de la Santa Creu és una festa, que es celebra anualment cada primer diumenge de maig i sempre organitzada pel nostre Esbart Terrassa.

Diuen el mes vells, que fa segles els pagesos celebraven la collita amb una ofrena a Déu.
Aquest podria ser l'origen d'aquesta festa, diuen també que un fill de Marganell, una petita població a la falda de Montserrat va venir a viure a Terrassa, molt a prop de la parròquia de la Sagrada Família i va portat aquesta antiga tradició: la Festa de la Santa Creu i l'Arbre Maig.

Així, al 1952 va començar a celebrar-se aquesta festa, amb la col•laboració especial, des del principi, de l'Agrupació Cultural de la Sagrada Família i sobretot de l'Esbart. Aquesta festa fou instaurada per Joan Calsina en un acord amb els pagesos del terme i el mossèn Joan Fortuny per beneir la collita que creixia als barris propers a ca n'Aurell.
Durant la missa de celebració es repartien panets amb una creu marcada per donar gràcies per la collita d'aquell any.

Els experts asseguren que la festa a partir de 1953, fou organitzada pel rector i el senyor Joan Calsina i a partir de 1955 per l'Agrupació de Pagesos de la Sagrada Família, amb el típic Ball de la Coca interpretat per l'Esbart i així va anar-se repetint any rere any fins que va desaparèixer al any 1973.

Entre 1973 i 1976 la festa va deixar de celebrar-se, el rector d'aquell any va prohibir totes les activitats de la parròquia, no només les danses, sinó també el teatre, la sarsuela, l'hoquei...

A l'any 1985, aprofitant el moment d'efervescència de la cultura popular es va recuperar la Festa de la Santa Creu i l'Arbre de Maig. Des de llavors s'ha continuat celebrant cada primer diumenge de maig, en l'actualitat han canviat pocs detalls del programa original.