Servei d'Universitats
- Telèfon:
- 937 363 023
- Adreça electrònica:
- [email protected]
- Correu postal:
- Carrer Telers, 5, 2n - 08221 Terrassa
Presentació
El Comitè Organitzador del Congrés, atesos els bons resultats tant de presentació de treballs com d'assistència i amb l'experiència acumulada del primer Congrés, va proposar d'organitzar una jornada l'any en que aquest no es portés a terme.
L'objectiu de la Jornada, com a continuació del Congrés 2019 i de preparació del Congrés 2021, és contribuir a visibilitzar i posar en valor les aportacions de dones que treballen en diferents disciplines dels àmbits de la ciència, la tecnologia, la salut i especialment d'aquelles escoles presents al campus de Terrassa Universitària. Així mateix, fomentar l'accés i la participació de les nenes, noies i dones en els àmbits científics i tecnològics i integrar la perspectiva de gènere en totes les esferes de l'àmbit acadèmic i educatiu.
Aquesta Jornada estava prevista per al passat 27 de març de 2020 i degut a la situació generada per la pandèmia de la Covid-19, es reprograma per al dia 14 d'octubre a les 16 h en format virtual.
L'acte tindrà interpretació en llengua de signes catalana sota demanda. Cal sol·licitar aquest servei amb antelació, en el moment de fer la inscripció. Al formulari trobareu un apartat específic per a fer la demanda. Aquesta demanda s'ha de fer abans de l'11 d'octubre.
Dades bàsiques de la Jornada WSCITECH20
Vídeo de la Jornada WSCITECH20
Presentacions de bones pràctiques
Dones destacades: un web i una aplicació
Oriol Boix Aragonès - Professor del Departament d'Enginyeria Elèctrica de l'ETSEIB (UPC)
Un dels motius pels quals el percentatge de noies en els estudis d'enginyeria és molt baix és la manca de referents. Hi ha estudis que indiquen que el nombre de científiques i inventores que apareixen en els llibres de text de secundària és baixíssim. Arran d'això, l'autor va decidir recopilar exemples de dones que han fet aportacions a la ciència i la tecnologia i va crear la web Dones destacades.
Young IT Girls: The future is tech, girls go for IT!
Mónica Cabrera i Maria Fernández - Young IT Girls
Young IT Girls és una associació sense ànim de lucre, creada per un grup de 50 noies joves de l'àmbit de les TIC, que té per objectiu fomentar la inclusió de les noies als camps professionals relatius a la ciència i la tecnologia, així com trencar els estereotips clàssics associats a les TIC.
Com es avui, al nostre país, la situació de les dones a la cúpula directiva del sector tecnològic?
Eva Vila-Massanas - WeEQUAL
Es presenten les conclusions d'un estudi recentment realitzat per la consultoria de l'autora, WeEQUAL, on s'han estudiat 400 empreses espanyoles dels sectors econòmics més rellevants, IBEX 35, gran consum, retail, tecnologia i hostaleria. Una anàlisi per a entendre la diversitat de la màxima figura executiva i del seu consell.
Vivim la vida – Projecte de vida independent de persones amb malalties reumàtiques
Montse Garcia Blasco - ECOM i Lliga Reumatològica Catalana
Vivim la vida! és el primer projecte de vida independent de persones amb malalties reumàtiques de l'Estat.
El seu objectiu principal és impulsar l'apoderament individual i col·lectiu de les persones amb malalties reumàtiques (90% dones), activant el seu paper en les decisions de la seva vida i fomentant la seva capacitat per crear estratègies i autogestionar-se els suports necessaris per a dur a terme el seu projecte de vida.
Experiencias de formación para profesionales de la salud en violencias de género a través del arte
Serena Brigidi - Medical Anthropology Research Center - URV (Universitat Rovira i Virgili) i Sally Schofield - UoM (University of Manchester, UK)
Projecte per difondre la utilització de l'art com mitjà d'expressió i enfortiment de l'autoestima, per tal d'afavorir la recuperació i la superació de situacions conflictives en les víctimes de violències de gènere.
Projecte de paternitats responsables, actives i saludables
Carme Monge i Olga Ezquerro - Llevadores - Mútua Terrassa i Aharon Fernàndez – Psicòleg
Iniciativa per fomentar el model de paternitat més present i participativa, que ofereixi un temps compartit i de qualitat, amb més proximitat afectiva i física i capaç de cuidar el nadó amb assiduïtat, confiança i seguretat, mitjançant els "Grups de preparació a la paternitat", realitzat al CAP Mútua Terrassa amb el suport del Servei de Polítiques de Gènere de l'Ajuntament de Terrassa.
Emprendre en clau feminista a Terrassa
Vanessa Andreu - La Revolta, SL
La presentació en primera persona d'una emprenedora en l'àmbit gastronòmic i social desenvolupada amb dones. Tractant sobre de la necessitat (o la conveniència) d'emprendre projectes amb valors de cooperació, col·laboració, cures, de sostenibilitat i de responsabilitat social. Fer-ho des d'aquests valors ens trasllada de seguida a l'ADN de l'economia feminista, que posa la vida al centre i que, de forma natural és una economia que cuida del Planeta i de les Persones.
A la indústria, on són les dones? Exposició itinerant
Lídia Gallardo, Desirée Salazar i Annabel Planas - Consell Comarcal del Vallès Occidental
Projecte d'una exposició itinerant per difondre l'empenta de les dones en l'àmbit industrial per tal de visualitzar la seva petjada en aquest àmbit tradicionalment masculí i fomentar així la incorporació de més dones a les empreses, iniciatives i projectes relacionats amb la indústria.
Sempre aprenent
Helena Torras – Paocapital
La diversitat i l'equitat són dimensions que demanen la creació d'un nou paradigma d'aprenentatge continu, tant a nivell organitzacional com a individual. La vida es un camí en el que s'entrecreuen experiències, persones i coneixements. La diversitat de tot el que ens envolta és el que ens fa ser qui som avui. Quan més divers, més ens enriquim.