Accions i declaracions Europees i Internacionals :

El 24 de febrer de 2022 l'exèrcit rus inicia la invasió d'Ucraïna. El posicionament de la comunitat internacional no es fa esperar.

 • Terrassa s'adhereix a la declaració institucional de la Federació de Municipis de Catalunya de suport a la societat ucraïnesa i en defensa de la pau. Declaració institucional
 • L'Ajuntament obre vies de cooperació per donar suport a la població d'Ucraïna. El Consistori proporciona ajuda sobre el terreny a través de la col·laboració amb Farmamundi, ACNUR i Creu Roja. També ha posat en marxa un formulari on tothom qui ho vulgui es pot donar d'alta per rebre informació sobre la situació humanitària, així com de les opcions per cooperar i/o conèixer les convocatòries de les entitats i institucions i oferir la seva col·laboració. Més informació: Cooperació Internacional
 • El Servei de Relacions Internacionals dona a conèixer les iniciatives de la ciutat a la xarxa internacional EUROCITIES.

 

 

 

 

 

 • Jennifer Ramírez, regidora de Relacions Internacionals, participa a la reunió d'Alcaldes i Alcaldesses d'arreu d'Europa per condemnar la guerra a Ucraïna i demanar urgentment el cessament de les agressions. Declaració

 

 

 

 

 

 • La Comissió Europea posa en marxa una pàgina web amb informació d'interès per a les persones que fugen de la guerra d'Ucraïna. La guerra ha obligat més de dos milions de persones a deixar casa seva en cerca de seguretat, protecció i ajuda. Moltes més persones desplaçades s'estan movent tant dins com fora del país i necessiten allotjament i informació bàsica sobre els drets que tenen quan venen a la UE. La pàgina web conté informació sobre el pas de la frontera, els drets en arribar i la continuació del viatge. Informació per a les persones que fugen d' Ucraïna.
 • La Comissió Europea proposa d'activar la Directiva sobre protecció temporal per oferir una assistència ràpida i eficaç a les persones que fugen de la guerra d'Ucraïna. Segons aquesta proposta, es concedirà protecció temporal a la UE a les persones que fugen de la guerra, cosa que comporta que obtindran un permís de residència i que tindran accés a l'educació i al mercat de treball.  
 • Declaració de les regions i ciutats de la Unió Europea en solidaritat amb Ucraïna (Comitè Europeu de les Regions).
 • Declaració dels Membres del Consell Català del Moviment Europeu respecte Ucraïna.
 • La Unió Europea exclou a set bancs russos del sistema SWIFT (sistema de missatgeria financera). Amb aquesta mesura s'impedeix que els bancs realitzin transaccions internacionals de manera ràpida i eficient. Ampliació de la notícia
 • Es posa en marxa el portal «Espai europeu de recerca per a Ucraïna» (ERA4Ukraine), una finestreta única d'informació i serveis de suport per als investigadors que treballen a Ucraïna i els investigadors que han fugit del país. Altres iniciatives de la UE són l'accés a Science4Refugees, una iniciativa prèvia d'EURAXESS que proporciona estades de pràctiques i feines a temps parcial o complet per a refugiats.
 • L'Ajuntament de Terrassa habilita un punt d'Informació adreçat a persones desplaçades d'Ucraïna. Aquest Punt d'Informació forma part del servei d'acollida municipal que ofereix el Servei de Ciutadania i que s'adreça a persones estrangeres quan arriben a la ciutat. Disponible dilluns i dimecres de 9h a 14h i dijous de 15h a 18h.

 • La Comissió ha obert una convocatòria especial en el marc de l'Instrument de Suport Tècnic (IST) per ajudar els estats membres que acullin refugiats d'Ucraïna arran de la invasió del país per part de Rússia i per superar gradualment la seva dependència dels combustibles fòssils provinents de Rússia. A partir d'aquesta convocatòria, els estats membres poden enviar immediatament sol·licituds a la Comissió per demanar suport tècnic per als objectius següents:Desenvolupar la capacitat institucional i operacional per acollir persones que fugen de la guerra d'Ucraïna, Reforçar la integració social i econòmica dels refugiats d'Ucraïna, Aprofitar de la millor manera possible els fons de la UE disponibles per proporcionar allotjament a les famílies o als menors no acompanyats i Superar progressivament la dependència dels estats membres respecte dels combustibles fòssils provinents de Rússia.
 • La UE pren més mesures per ajudar els estats membres a garantir que els beneficiaris de la protecció temporal puguin exercir efectivament el seu dret a l'educació, l'atenció sanitària, l'habitatge i l'ocupació. Més informació
 •  La Comissió Europea ha creat un nou sistema per canalitzar les donacions en espècie del sector privat a Ucraïna, Moldàvia i els estats membres veïns de la UE, per ajudar a satisfer les necessitats dels desplaçats interns i els refugiats. 

  La UE coordinarà l'entrega de donacions en espècie a gran escala d'articles bàsics com ara medicaments, vacunes, material sanitari, tendes i mantes d'emergència. Les entregues es duran a terme en cooperació amb les autoritats belgues de protecció civil mitjançant el Mecanisme de Protecció Civil de la UE.