El tercer dissabte d'octubre es reclama la despatologització trans, que reivindica que les identitats trans no són una patologia sinó una possibiltat més de viure el gènere en aquest món. La lluita de les persones trans per aconseguir el dret a la identitat o l'expressió de gènere ha portat a la celebració d'aquesta jornada reivindicativa

L'any 1990 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va treure del catàleg de malalties les persones homosexuals. Lesbianes i gais quedaven fora de la catalogació de persones "desviades" o "malaltes". Era el final dels arguments biologistes en els quals es fonamentava la discriminació. La transsexualitat, però, no va trobar el mateix reconeixement en aquell moment, i segueix fins aleshores considerada una malaltia. Tot i això des del 2018 l'OMS ha canviat la transsexualitat d'epígraf i passa a formar part del capítol dedicat a "trastorns de la personalitat i el comportament" –en el capítol "trastorns de la identitat de gènere"–a engrossir la llista de "condicions relatives a la salut sexual" i es passa a dir "incongruència de gènere".

L'any 2016, a Catalunya es va aprovar un nou model de salut que no considera la transsexualitat una patologia. D'altra banda, s'expedeix el carnet de salut amb el nom sentit, i s'està treballant perquè altres carnets també l'incloguin.

Enguany, per celebrar la jornada, el servei LGTBI+ de l'Ajuntament de Terrassa coorganitza la jornada d'ocupabilitat i persones trans - Transinlab.

🕜 Hora: de 9.30 a 14.00 hores.
📆 Data: Dimarts, 18 d'octubre de 2022.
📍  Lloc: Foment de Terrassa (carretera de Martorell, 95, Terrassa).
🔗 També podreu seguir l'acte en directe a través del canal de YouTube de l'Ajuntament de Terrassa

Més informació >>

A més, des del Servei LGTBI+ es proposa una campanya a través de les xarxes socials per celebrar les diferents formes d'estimar, ser i sentir, sota el lema Terrassa Diversa​, la qual agruparà les diverses diades de visibilitat LGTBI+ amb el hashtag #TerrassaDiversa. Us animem a seguir-nos a través del canal @generesterrassa, on podreu trobar-hi també les publicacions relacionades amb aquesta jornada commemorativa.​