El 28 de juny es commemora el Dia per l'Alliberament LGTBI+, el Dia de l'Orgull. L'origen d'aquest dia es remunta als fets esdevinguts el 28 de juny de 1969 arran d'una batuda policial en un popular bar d'ambient anomenat Stonewall Inn, a Greenwich Village, Nova York (EUA).

Moltes persones LGTBI+ van sortir al carrer per mostrar el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i persones amb ferides greus. La reacció de suport va ser immediata: milers de persones es manifestaren solidàriament i van contribuir, així, al naixement del Front d'Alliberament Gai (Gay Liberation Front).

El 26 de juny de 1977, unes quatre mil persones es van manifestar a la Rambla de Barcelona. Va ser la primera manifestació LGTBI+ a l'Estat espanyol i va ser convocada pel Front d'Alliberament Gai de Catalunya, fundat el mateix any.

La diada se celebra com una jornada festiva i reivindicativa amb la qual es demana la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGTBI+. És el dia de la celebració del sentiment de dignitat de les persones LGTBI+ i hi predominen els ja tradicionals símbols sobre diversitat afectiva, sexual i d'identitat de gènere: els triangles roses i la bandera irisada, creada per l'artista Gilbert Baker i exhibida per primera vegada a San Francisco durant una desfilada celebrada el 1978.

El terme orgull s'empra per destacar la idea que cap persona ha d'avergonyir-se d'allò que és, amb l'objectiu de transmetre la dignitat intrínseca de cada ésser humà, que no ha de veure's afectada per la seva identitat o expressió de gènere ni per la seva orientació sexual.

El Servei d'Atenció Integral a la Diversitat Afectiva Sexual i de Gènere (SAI DASIG) proposa la campanya de difusió "Nou Diccionari LGTBI-fòbic", amb l'objectiu de focalitzar l'atenció en les persones que realitzen accions LGTBI-fòbiques, i no en les persones que la sofreixen. Aquesta aposta pretén treure la responsabilitat única a les persones LGTBI+, ja que és la comunitat en el seu conjunt qui ha de garantir els drets de les persones LGTBI+.

El Servei LGTBI+ de l'Ajuntament de Terrassa​​ planteja accions a través de les xarxes socials per a celebrar les diferents maneres d'estimar, ser i sentir, sota el lema Terrassa Diversitat, el qual agruparà les diverses diades LGTBI+ amb el hashtag #TerrassaDiversa. Us animem a seguir-nos a través del canal d'Instagram @generesterrassa on podreu trobar-hi també les publicacions relacionades amb aquesta jornada commemorativa.​