Després de quatre anys i mig de violència armada, el conflicte a Síria sembla no tenir final. Segons dades de l'ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats), el nombre de refugiats sirians ja ha superat els quatre milions. A banda d'aquests, gairebé vuit milions més estan desplaçats dins el propi país.

Crisi dels refugiats

Els procediments d'asil a cada país, tot i que la directiva europea és comú, estan regulats per les lleis de cada estat. Aquesta és la principal raó de que a hores d'ara es puguin trobar tantes diferències en la gestió de les peticions d'acollida.

La nostra ciutat ja ha mostrat la seva predisposició en acollir persones refugiades i està participant en trobades de coordinació amb institucions i entitats especialitzades per gestionar de la manera més eficient possible aquesta futura arribada de refugiats i refugiades, en un nombre que encara no està definit (Catalunya s'ha compromès a rebre dues mil de les quinze mil persones que arribarien a Espanya).

De moment, es demana a totes aquelles persones que vulguin oferir la seva col·laboració que deixin les seves dades a la bústia [email protected], des d'on seran enviades totes les novetats que es vagin produint i definint els criteris d'ajuda.

Terrassa amb les persones refugiades
L'Ajuntament de Terrassa, a través de la regidoria de Solidaritat i Cooperació Internacional, va signar l'any 2003 un primer conveni de col·laboració amb el Comitè Català de l'ACNUR per millorar la situació dels camps de refugiats existents.

Aquesta col·laboració, que s'ha anat renovant any rere any, ha permès també desenvolupar a la nostra ciutat accions de sensibilització, tant en els centres educatius com a través d'activitats destinades a tota la ciutadania.

Especialment important ha estat la feina realitzada amb els camps de refugiats del Sàhara, on en els darrers 15 anys s'han desenvolupat diversos projectes que han permès dignificar la vida de les persones que hi viuen.

Pel que fa al suport a la població de Síria, han estat diverses les accions que s'han endegat de la mà de Farmamundi, Creu Roja i l'ACNUR des de l'any 2013. Les darreres, aquest mateix any, contemplen la distribució de cupons per al consum de gas entre famílies sirianes a Jordània o la cobertura de  les necessitats bàsiques per a més de 1.000 persones en trànsit a la frontera entre Sèrbia i Hongria.