Acte Central a Terrassa 2021

El dia 16 de maig va ser proclamat com a Dia Internacional de la Llum per la UNESCO l'any 2017, després de l'èxit de la celebració de l'Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la llum, l'any 2015.  

La data triada, té relació amb l'aniversari de la primera operació d'èxit duta a terme amb làser, pel metge i enginyer Theodore Maiman. El làser és un exemple perfecte de com els descobriments científics relacionats amb l'ús de la llum poden aportar grans beneficis per a la societat. 

L'objectiu d'aquest dia és posar en relleu, segons la resolució que el proclama, "la funció essencial que desenvolupa la llum en la vida dels ciutadans del món en les esferes de la ciència, l'educació, la cultura, l'energia i el desenvolupament sostenible." 

Acte Central  
L'Acte Central és una iniciativa global que promou una celebració anual per incrementar el coneixement que la societat té del paper crucial que la ciència de la llum i les tecnologies de la llum representen en el món actual, en camps tan diversos com la medicina, les comunicacions, la producció d'energia, l'agricultura, la biologia, l'astronomia, etc. 

En 2021, la 3a edició es va celebrar a Terrassa i es va va crear un Comitè Local amb la participació de representants de la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) i el seu Patronat, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l'Ajuntament de Terrassa i la Sociedad Española de Óptica (SEDOPTICA). El professorat Maria Sagrario Millán i Jesús Armengol van participar en el Comitè Organitzador de l'Acte Central a Terrassa 2021, juntament amb la professora Elisabet Pérez Cabré, que el presideix. 

Seguint l'esperit del DIL, el Comitè Local va dissenyar un conjunt d'activitats relacionades amb la llum de caràcter transversal (ciència, tecnologia, salut, ensenyament, història, entreteniment, sostenibilitat, societat, etc.) per arribar a un públic ampli i heterogeni. 

Espectacle lluminós i musical nocturn:

La Ruta de la Llum

El grup de saxos "Ensemble" del Conservatori Municipal de Música de Terrassa va oferir un concert d'inauguració de La Ruta de la Llum a la Masia Freixa.

Amb motiu de la celebració d'aquest esdeveniment a la ciutat de Terrassa, l'empresa LAMP va il·luminar dues de les fites de l'espectacle lluminós nocturn que inaugurarà La Ruta de la Llum, una de les activitats que va contemplar el programa oficial. "Transicions" és el títol de la instal·lació lumínica que es va oferir simultàniament en dos dels monuments intervinguts: l'emblemàtica Masia Freixa al parc de Sant Jordi i la Carpa de Vallparadis al Torrent de la Font d'en Sagrera, que es va poder visitar durant les nits del 14, 15 i 16 de Maig de 21.30 a 24 h. 

Transicions va ser una peça que sorgeix a partir de la inspiració en l'arquitectura modernista, i es basa en les referències que aquest moviment pren de la pròpia naturalesa. Fluïdesa, formes orgàniques i naturalesa són fonaments del modernisme i, per tant, el punt de partida aquesta instal·lació lumínica. 

La Masia Freixa, símbol de la fluïdesa i un homenatge a l'harmonia, va ser l'element central de la instal·lació Transicions, que va conquistar la pell de l'edifici com a teló de fons, per a representar a manera de metàfora, un viatge per les transicions del cel. La llum ens va acompanyar per un capvespre càlid i suau en les seves tonalitats ambre, passant per un energètic i intens mig dia amb els seus tons celeste viu, amainant en un capvespre amb un violeta pacificador que ens convida a la contemplació, per a finalment submergir-nos en un blau profund de nit abstreta i reflexiva. 

De manera simultània, la Carpa de Vallparadís, va recollir en la seva pell dinàmica i sinuosa aquestes transicions lumíniques, convertint-la de manera temporal en una volta celeste que genera una atmosfera lumínica singular dins del parc de Vallparadís. 

Activitats programades del Servei d'Universitats

Tecnologia d'enllumenat públic al servei de la ciutadania. TEI, cas pràctic

  • A càrrec de: Joan Riu i Marta Rosell de l'IMESAPI-Group
  • Format: híbrid (presencial + virtual)
  • Lloc: auditori del MNACTEC
  • Organització: Ajuntament de Terrassa - Servei d'Universitats

Conferència divulgativa dintre de la sèrie de conferències "Tecnologies òptiques d'avantguarda: del segle XIX al segle XXI".

 

 

 

Parallel Ways

  • A càrrec de: FUSE Company by Messcellany amb la col·laboració de Homeland Dance Company. Dirigit per Helena Córdoba
  • Lloc: Teatre Principal
  • Organització: Ajuntament de Terrassa - Servei d'Universitats

Parallel Ways va ser un espectacle conjunt de dansa i multimèdia que va tractar sobre la subjectivitat amb què les persones discernim el positiu del negatiu, i de la importància de la presa de decisions, que ens porta a relacions personals i camins que afecten directament al desenvolupament de la personalitat.

Dirigit per Helena Córdoba, alumna graduada en Multimèdia. La segona part d'aquest espectacle es va desenvolupar com a treball de Fi de Grau del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM-UPC Terrassa)