Afrontem els propers mesos en estat d'excepcionalitat per una sequera que afecta tot Catalunya i  que ens obliga a canviar els hàbits, a  fer petites accions diàries d'estalvi i també a complir amb les restriccions i prohibicions que ens marca la Generalitat. Entre totes i tots hem de contribuir a fer un  consum d'aigua solidari i corresponsable,  per generar  un estalvi col·lectiu que equilibri les reserves actuals d'aigua a Catalunya. L'Ajuntament de Terrassa i l'empresa municipal TAIGUA s'han adherit a la campanya "La pluja no la controles, l'aixeta sí", impulsada per la Generalitat, per fomentar l'estalvi d'aigua a les cases, comerços i empreses, i també als edificis i equipaments municipals i als parcs i jardins públics.

Per ampliar i reforçar la difusió d'aquests missatges, l'Ajuntament i TAIGUA hem iniciat una campanya informativa. Des d'aquest dilluns s'estan repartint cartells informatius als habitatges, comerços, equipaments... i també díptics específics, adreçats a les urbanitzacions. A més, a partir del divendres 2 de juny de 2023, i fins al 22 de juliol, cada divendres i dissabte, s'instal·laran estands informatius ,  a diferents punts de la ciutat on informadores ambientals explicaran la situació d'escassetat d'aigua i repartiran díptics amb consells i suggeriments d'estalvi.  

Campanya informativa:

L'aigua que ens arriba a Terrassa i els municipis veïns, com Matadepera, Ullastrell i Viladecavalls, prové principalment del sistema Ter-Llobregat, que engloba diferents embassaments, com el de Sau, Susqueda, la Llosa del Cavall o la Baells. Amb tot, l'aigua que arriba a la ciutat prové en un 80% del riu Llobregat; un 12% dels pous i la xarxa de mines de Terrassa i la resta es compra a l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat (ATL). L'estat del conjunt de les seves reserves és l'indicador que utilitza l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per fer el seguiment i estat de la sequera.

Terrassa compta amb un Pla d'emergència en situacions de sequera que planifica i concreta les mesures a emprendre quan s'activa cadascuna de les fases d'alerta per sequera. El Pla avalua l'estat de les reserves i fonts pròpies d'abastament; fa un seguiment del control de l'aigua de les fonts de subministrament, com també estableix mecanismes de control i vigilància i la posada en marxa campanyes de conscienciació social i d'estalvi d'aigua, entre altres mesures.

Abans d'aquest pla, Terrassa disposava d'un pla de contingència que es va elaborar per una situació excepcional, com va ser la gran sequera de 2008, en què no va ploure durant 16 mesos, i que ja contenia mesures importants i que són la base del pla actual.

Més informació: 

Mesures en situació d'excepcionalitat

Algunes de les restriccions actuals són:

Piscines

 • No es poden omplir les piscines dels habitatges unifamiliars.
 • Es pot fer el primer ompliment de les piscines d'ús públic i també de les d'ús privat comunitàries, si són de nova construcció o si s'han fet obres de rehabilitació.
 • Es poden reomplir parcialment totes les piscines, sempre que tinguin instal.lat un sistema de recirculació de l'aigua.
 • No es poden omplir piscines desmuntables.
 • Es poden omplir i reomplir les piscines desmuntables instal.lades a centres educatius, amb capacitat de menys de 500l.

Reg de jardins i zones verdes

 • Està prohibit regar. Només es podrà fer per garantir la supervivència d'arbres i plantes si es fa amb sistema gota a gota o regadora, i en l'horari de 20 a 8h.
 • El reg de gespa queda prohibit en tots els casos. Només es poden regar mínimament els camps destinats a la pràctica federada d'esport.

Neteja

 • Es prohibeix la neteja, amb aigua potable, de carrers, claveguerams, paviments, façanes i similars. 
 • Es prohibeix la utilització d'aigua per eliminar la pols o similars, exceptuant les situacions d'alerta per contaminació atmosfèrica.
 • Només es poden netejar els vehicles als establiments comercials dedicats a aquesta activitat, sempre que tinguin sistemes de recirculació de l'aigua. Fora d'aquests, només es poden netejar  vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula, utilitzant esponja i galleda.

Fonts i similars

 • No es poden omplir les fonts ornamentals, els llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua.

Granges d'animals

 • L'ús d'aigua en granges procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte.

Pujar

5 estats de sequera

L'ACA defineix cinc escenaris o estats de sequera, representats per cinc colors i per a cadascun d'ells determina mesures graduals per reduir el consum d'aigua:

Estat o escenari de normalitat.Estat o escenari de prealerta.Estat o escenari d'alerta.Estat o escenari d'excepcionalitatEstat o escenari d'emergència.

Materials per descarregar

Cartell A3Flyer amb consells d'estalvi

Pujar