Laboratori de ficció digital: Club de (vídeo) joc

 

Amb l'objectiu de crear propostes de dinamització de la cultura del videojoc, la Xarxa de Biblioteques Municipals de Barcelona en col·laboració amb el CCCB impulsen el projecte Laboratori de ficció digital. 

Els professionals de quinze biblioteques de la Xarxa sota la direcció de  l'investigador en literatura i ficció digital infantil i juvenil, Lucas Ramada, han treballat amb els videojocs de la sala Zooom creada en el marc de l'exposició "Gameplay" del CCCB per descobrir les diferents formes d'experimentar el món del videojoc.

A partir d'una primera presa de contacte amb la cultura del videojoc, s'han organitzat a les diferents biblioteques una sèrie de dinàmiques i activitats centrades en el propi acte de jugar en les què han participat els usuaris.

Aquestes dinàmiques o Clubs de (vídeo) joc són un exercici de reflexió col·lectiva per crear un nou coneixement compartit entorn de la literatura digital infantil i juvenil on els professionals de les biblioteques esdevenen autèntics mediadors en ficció digital.

Finalment, el resultat d'aquest treball quedarà reflectit en una guia pràctica que recollirà aquest nou coneixement generat pels propis participants en el laboratori: des de les intervencions didàctiques i de mediació específiques adequades a cada tipologia de videojoc fins a l'anàlisi del llenguatge i l'impacte que tenen en la cultura popular digital com en l'art i la societat.

Web Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona: https://bibliotecavirtual.diba.cat/ficcio-digital

 

Publicació en pdf: Ficció Digital

"Aquesta publicació recull l'experiència del Laboratori de ficció digital a les biblioteques, impulsat per la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona sota la direcció de l'investigador en literatura i ficció digital infantil i juvenil, Lucas Ramada.


El resultat final del treball d'aquesta comunitat de bibliotecaris que han debatut sobre com incorporar la ficció digital a les biblioteques és aquest document que es va presentar el passat 26 d'octubre en el seminari La biblioteca transoceànica. En el marc d'aquestes jornades que reuneix especialistes d'Europa i Amèrica Llatina amb l'objectiu de reflexionar al voltant de les biblioteques i de les seves dimensions transformadores, es va explicar com des de la Xarxa de Biblioteques Municipals es treballa per construir un sistema de mediació cultural al voltant de la ficció digital a les biblioteques."

 

Publicacions al butlletí bibliosfera de la Diputació de Barcelona:

 

Article del mitjà de comunicació Ara.cat on s'explica molt bé el "per què" del projecte: Ficció Digital

 

Vídeo presentat a la Federación Española de Sociedades de Archivística, Biblioteconomía, Documentación y Museística - FESABID:

 

Durant tot el curs lectiu ens trobem a la biblioteca un cop al mes per dedicar una estona a jugar a un videojoc (interessant a nivell cultural, allunyat de tendències comercials) i una altra estona a conversar entre nosaltres sobre l'experiència durant el joc i les característiques d'aquest. 

Cada trimestre treballem un itinerari diferent: tres jocs amb algun motiu que els relaciona. D'aquesta manera els podem comparar, valorar, opinar, criticar, etc. Així, els infants poden anar adquirint una mirada més crítica envers aquest nou format cultural.

Més informació a https://bibliotecavirtual.diba.cat/ficcio-digital

 

Programació d'activitats del club de (vídeo)joc, d'octubre de 2023 a juny de 2024 a la Biblioteca Districte 3: un dilluns al mes, de 18:00 a 19:30 h.

 • Dilluns, 2 d'octubre.
 • Dilluns, 13 de novembre.
 • Dilluns, 18 de desembre.
 • Dilluns, 15 de gener.
 • Dilluns, 19 de febrer.
 • Dilluns, 11 de març.
 • Dilluns, 15 d'abril.
 • Dilluns, 13 de maig.
 • Dilluns, 10 de juny.

 

Activitats adreçades a famílies amb infants de 8 a 12 anys. Cal inscripció prèvia. Per a més informació i inscripcions a la Biblioteca districte 3 -  Carrer Germà Joaquim, 66 - Telèfon 93 739 70 14 - [email protected]

 

Programació d'activitats de Ficció en Joc: Club de videojoc, d'octubre de 2023 a juny de 2024 a la Biblioteca Districte 2: totes les sessions de 18:00 a 19:30 h.

 • Dimecres, 8 de novembre.
 • Dimarts, 28 de novembre.
 • Dimecres, 13 de desembre.

 

Activitats adreçades a infants de 8 a 12 anys. Cal inscripció prèvia. Per a més informació i inscripcions a la Biblioteca districte 2 -  Carrer Sant Cosme, 157 - Telèfon 937 86 91 62 - [email protected]