La ciutat de Terrassa manifesta la seva solidaritat, amb motiu de les crisis humanitàries provocades per fenòmens naturals o per conflictes armats, fent arribar la solidaritat mitjançant l'ajuda humanitària d'emergència o per la rehabilitació en les catàstrofes que periòdicament assolen regions del planeta i commouen l'opinió pública ciutadana.

Ajuda humanitària

L'experiència ha fet evolucionar l'ajut des de la solidaritat emotiva inicial basada en la recollida de productes, passant per l'enviament de diners al país afectat o el seu entorn per adquirir els productes necessaris, fins a la signatura de convenis amb organitzacions especialitzades que garanteixen l'acció immediata a la zona afectada. 

Accions des de Terrassa
Des de 1992 l'Ajuntament ha contribuït a pal·liar els efectes de diverses crisi humanitàries. Des de 1996 una part del pressupost de Terrassa Solidària es destina a l'ajuda humanitària d'emergència. A més de l'aportació de l'Ajuntament, quan s'ha considerat oportú, s'ha obert el compte Terrassa Solidària per tal de canalitzar les aportacions econòmiques ciutadanes.
 
Convenis per a emergències
Davant la tragèdia del Tsunami, el desembre de 2004, es va crear a Catalunya un Comitè Català d'Emergències per a contribuir coordinadament a fer front als estralls provocats per aquest fenomen natural. L'organisme presidit per l'Agència Catalana de Cooperació està integrat pel Fons Català de Cooperació, per la Diputació i l'Ajuntament de Barcelona, per la Federació Catalana d'ONG's i per organitzacions especialitzades en emergències com Creu Roja, Farmacèutics Mundi, Acció contra la Fam o Intermón Oxfam.

Aquest Comitè es reuneix immediatament després d'una crisi per fer arribar amb la màxima urgència l'ajut necessari a la zona devastada. Per això les organitzacions que en formen part disposen dels materials necessaris que són traslladats per via aèria al país afectat i distribuíts des d'allí als indrets de la crisi.

Amb aquesta prespectiva tan racional, l'Ajuntament ha establert convenis de col.laboració per a emergències amb Farmacèutics Mundi, centrat en la producció de fàrmacs genèrics i de 'kids' per a la emergència, amb Creu Roja, per fer front a crisis alimentàries, i amb el Comitè Català de l'ACNUR, per col·laborar amb l'ajut als refugiats i desplaçats.