Article revista Visquem octubre 2022

Audiències públiques: El Govern s'amaga

L'Ajuntament de Terrassa ha anunciat que durant el mes de novembre es durà a terme el cicle d'audiències públiques per a retre comptes davant la ciutadania de l'acció de govern desenvolupada durant l'any i explicar quines són les prioritats de futur. Les audiències són un dels instruments dels que disposa la ciutadania per examinar i avaluar la feina que fa el Govern Municipal, uns espais regulats al Reglament municipal de participació ciutadana.

Enguany, l'Ajuntament ha optat per repetir el format de l'any anterior: agrupar diverses àrees municipals en la mateixa sessió i fer-les de forma telemàtica, entorpint així la participació i la interacció dels assistents. L'any passat ja vam advertir que aquest format perjudicava la participació ciutadana, i efectivament així va ser: només van participar de forma directa quatre persones, una xifra ridícula per una ciutat de 224.000 habitants.

La intenció del Govern Municipal consolidant aquest format és doble. Per una banda, agrupar diverses àrees (amb 4-5 regidors per cadascuna) a la mateixa sessió, per tal de no donar la cara de forma directa (fet que contrasta amb les audiències que vam fer des del PSC al 2018, una per cada regidor/a). Per altra banda, fer-les exclusivament de forma telemàtica, quan no hi ha cap necessitat de fer-ho, per obstaculitzar la fiscalització de la ciutadania en l'acció de govern.

Des del PSC lamentem que Tot per Terrassa i ERC optin, un any més, per amagar-se davant la ciutadania. Quan els socialistes tornem a governar, les audiències tornaran a ser un espai real de participació ciutadana i de retiment de comptes de l'acció de govern municipal.

Eva Candela
Presidenta Grup Municipal Socialista

 

Article revista Visquem setembre 2022 

L'Agenda Urbana 2030, un objectiu comú per la humanitat.

A principis del segle XXI, l'ONU va encarregar a un grup d'experts la definició d'un objectius que fessin possible un desenvolupament respectuós amb la vida i la singularitat del nostre planeta orientat a garantir els drets de tots els essers humans, proposant un canvi molt més just socialment i respectuós amb el medi ambient. Fruit d'aquest treball són els 17 objectius de desenvolupament sostenible, els ODS, que són el nucli de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible promoguda per l'ONU i que van signar 193 estats, amb un compromís d'implementar-la en un període de 15 anys.

Amb aquest compromís la UE va aprovar L'Agenda Urbana Europea, base també de les respectives agendes nacionals dels estats membres i de les diferents estructures territorials i polítiques de cadascú d'ells. Fer possible la coherència de les actuacions a tots aquests nivells explica la profunditat dels canvis que proposa i també el seu valor administratiu, al ser un document prescriptiu per obtenir finançament de la U.E en els temes que proposa ; al mateix temps, la UE ha desplegat la major quantitat de diners de la seva història per ajudar als països membres a complir aquests reptes. L'Agenda Urbana de Terrassa i el Pla d'Acció 2020-30 que varem aprovar en el plenari , formen part part d'aquesta carena i de la seva implementació. És per tant un document molt important , com demostra també la subvenció de 250.000 euros rebuts per a la seva confecció de part del Gobierno del Estado.

L'Agenda Urbana i el Pla d'acció de Terrassa són un primer pas per aconseguir aquest reptes. El document parteix d'una diagnosi local i general, marca una estratègia i uns objectius generals amb algunes accions més concretes, estableix un sistema de seguiment i avaluació amb tot un seguit d'indicadors, i obliga a una valoració i revisió anual en el plé.

Els socialistes de Terrassa vam votar a favor convençuts de la necessitat de millorar molts aspectes per aconseguir un futur més sostenible i un progrés social i econòmic més just; en coherència també amb el nostre programa electoral de 2019 que ja s'articulava en base als ODS. Valorem també molt positivament el vot favorable de tots els grups polítics, però cal també el convenciment i implicació de la ciutadania perquè els canvis ens afecten a totes i tots.

Els grup socialista de Terrassa farem un seguiment minuciós de l'execució d'aquestes accions , tant si governem com si no, convençuts de que és l'únic camí per garantir el futur de les generacions venidores.

 

Article revista Visquem juliol 2022

Rieres: una decepció més.

Jordi Ballart va prometre a la campanya de les darreres eleccions municipals que cobriria el tram urbà de la Riera del Palau i naturalitzaria la Riera de Les Arenes. Tres anys després constatem que va ser un engany. Certament els incompliments del programa electoral de Tot per Terrassa es compten per desenes, però aquest és un dels que clamen al cel, i ho hem de denunciar. Prometre quelcom a la gent per guanyar-se la seva confiança, tot i sent conscient que aquella promesa no es podrà dur a terme, demostra una irresponsabilitat que cal erradicar de tots els nivells de la política. I si parlem de rieres i Tot per Terrassa, l'exemple és molt clar.

Quan portem més de tres anys de mandat podem afirmar que les rieres continuen estant com estaven al 2019 i, ni molt menys, el Govern Municipal iniciarà cap treball per a fer efectives les seves promeses electorals. Una mesura que sí van prendre a l'inici del mandat va ser la creació de la Regidoria de Rieres. Una acció totalment buida de contingut, només de cara a la galeria, que no ha ocasionat cap millora concreta a les nostres rieres. Una regidoria sense estructura que la seva titular no ha comparegut mai en Comissió Informativa per donar compte dels resultats de la mateixa.

El passat mes de juny l'Ajuntament va organitzar un acte per presentar el projecte de futur de les rieres. Però l'únic que vam veure van ser més promeses, ocurrències, imatges virtuals indefinides i missatges bucòlics sense una programació definida. Des del PSC reclamem més rigor i concreció en els plans de futur, redactar el Pla de manteniment de les rieres, i aprovar un Pla estratègic per conèixer els objectius i el full de ruta de les actuacions previstes pels propers anys. En definitiva, després de tres anys i de molts diners i recursos gastats en estudis i assessors, el balanç és clar: una decepció.

Eva Candela
Presidenta Grup Municipal Socialista

 

Article revista Visquem juny 2022

Propera estació: Can Boada – La Maurina

La nova estació de RENFE entre els barris de Can Boada i La Maurina cada cop és més a prop. La inversió del govern del PSOE en aquesta infraestructura és decidida i suposarà una millora notable per la mobilitat a la zona oest de Terrassa. Cal fer memòria i recordar els antecedents que ens porten fins on som a dia d'avui. Si hem arribat fins aquí ha estat gràcies al treball insistent dels alcaldes Pere Navarro i Alfredo Vega.

L'ex ministre Ábalos va anunciar la inclusió d'aquesta estació al Pla de Rodalies de Catalunya 2020 – 2030 després de les gestions que va fer l'exalcalde Alfredo Vega amb el President de RENFE, el Coordinador General de Rodalies, i el propi Ministre. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern d'Espanya va anunciar a finals de 2021 la licitació de l'estudi informatiu per al desenvolupament d'aquesta infraestructura, després de la reunió que va mantenir la regidora i candidata socialista a l'alcaldia de Terrassa, Eva Candela, amb el President de RENFE, Isaias Taboas.

Aquesta nova inversió per a la nostra ciutat ens confirma dues premisses que defensem amb convicció: la primera, que Terrassa progressa quan els socialistes governem. Ha estat quan el PSOE ha governat a la Moncloa i quan el PSC ha governat a l'Ajuntament quan la ciutat ha viscut les transformacions més importants (el soterrament de les vies és un dels exemples de gran transformació urbanística que dividia la ciutat per la meitat). La segona teoria que queda palesa també és la importància dels partits polítics que tenen connexió amb altres administracions, atès la seva capacitat d'influència en la presa de decisions que tenen afectació al territori. Cal reivindicar els partits forts enfront dels populismes localistes que no surten de la ciutat i no arriben enlloc. Si no fos per la feina de Pere Navarro, Alfredo Vega i Eva Candela i la seva insistència a l'administració competent, la nova estació de Can Boada – La Maurina encara estaria molt lluny.

Grup Municipal PSC Terrassa