Article revista Visquem octubre 2022

Una mobilitat sostenible per a Terrassa i per al planeta

Les polítiques de mobilitat són elements imprescindibles a l'hora de definir quin és el model de ciutat que estem construint. Des de Tot per Terrassa tenim clar que hem d'escoltar la ciutadania de Terrassa. Tota la ciutadania. I posem un èmfasi especial en aquest concepte de "tota", ja que en aquest mandat hem apostat per crear una taula de treball i, molt important, de participació per a 11 barris o zones disseminades amb una baixa densitat de població i allunyades fins i tot del nucli urbà. Uns barris que aglutinen fins a 12.000 persones, el 5% de Terrassa, però que sovint poden tenir la sensació de viure aïllats i aïllades.

Parlem, doncs, de cohesió social i territorial, d'escoltar, de participar i de dinamitzar. Parlem d'accions concretes a partir de les necessitats expressades des d'aquests barris. I una d'elles té a veure amb aquesta mobilitat, com és l'entrada en funcionament de la nova línia de transport L18 Flex a demanda i que connecta Les Martines amb el centre de la ciutat gràcies a un acord amb el gremi de taxistes de Terrassa. Una aposta més perquè tots els barris i districtes tinguin els mateixos serveis i oportunitats.

Aquest nou servei, de fet, suposa enllaçar un barri on fins ara no hi havia transport públic. Una millora, doncs, que és històrica i que, de moment, serveix de prova pilot per comprovar-ne els resultats. Una millora amb visió ecològica, sostenible, ciutadana i més eficient per a Terrassa. I si ho és per a Terrassa, ho és per al planeta. Com a Ajuntament volem seguir apostant per la nostra particular Revolució Verda amb carrers més amables, menys contaminats, menys sorollosos i amb més protagonisme per als i les vianants, pensant molt especialment en nens i nenes a l'hora d'accedir a les escoles, en les persones grans i en les persones amb dificultats de mobilitat. Però també hem de pensar, ho reiterem, en solucions per a aquella part de la ciutat que queda més allunyada i que també té dret a gaudir d'aquests carrers.

Grup Municipal Tot per Terrassa

 

Article revista Visquem setembre 2022 

Agenda Urbana: pensar globalment, actuar localment

Aquella màxima de pensar globalment i actuar localment és molt més un eslògan, és una forma d'entendre la vida i de situar les ciutats i el seu dia a dia en un procés de canvi i desenvolupament sostenible que permeti millorar la vida als nostres barris de Terrassa, però de retruc a qualsevol part del món. Els petits canvis són poderosos, deia fa anys un popular personatge televisiu que conscienciava sobre tenir cura del medi ambient. I tenia raó. Terrassa fa anys que té en compte l'estat del planeta i treballa per dur a terme accions des de la nostra realitat. És, doncs, una gran fita la recent aprovació per unanimitat al Ple Municipal de l'Agenda Urbana de Terrassa i el Pla d'Acció 2022-2030. És el resultat d'un procés de reflexió, d'anàlisi de la realitat i que ha comptat amb un procés participatiu que ha implicat tothom que ha volgut participar-hi, des de ciutadania fins a diferents agents socioeconòmics de la ciutat. Una mostra més de la nostra bona salut participativa.

L'Agenda Urbana no és normativa, d'acord, però ens marca una filosofia, un full de ruta que es defineix en el marc d'un conjunt de pactes internacionals en què Terrassa hi ha participat i hi té veu. La nostra experiència en xarxes internacionals és llarga, fins i tot en espais de lideratge (al capdavant, per exemple del grup europeu de Ciutats Intermèdies de la xarxa CGLU, Ciutats i Governs Locals Units). Algú es preguntarà quins són els criteris que poden regir la nostra forma d'entendre i vincular-nos amb el món des d'una perspectiva local. Doncs ben simple: l'Agenda Urbana treballa aplicant els famosos ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible), la gran agenda de Nacions Unides que engloba objectius que no han de ser una declaració de principis, han de ser una declaració d'acció, de compromís i de voluntat de millorar: erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia i contra el canvi climàtic, per posar alguns exemples. Una agenda que ens parla de justícia, d'economia, de societat i de medi ambient. Una agenda que ens compromet.

Grup Municipal Tot per Terrassa

 

Article revista Visquem juliol 2022

Un Mundial per projectar Terrassa

Un juliol de fa trenta anys vàrem viure a la ciutat la primera part d'un somni vinculat a l'hoquei. Terrassa es vestia de gala per inaugurar l'Estadi Olímpic i acollir esportistes, famílies, aficionats i aficionades de tot el món, i convertir-se en subseu olímpica dels Jocs de Barcelona 92. Totes les terrassenques i terrassencs ho recordem com una gran oportunitat per a la projecció de la ciutat al món.

Recentment, Terrassa ha tornat a vestir-se de gala amb un Estadi Olímpic renovat per acollir un gran esdeveniment com és el Mundial de Hockey femení. L'esperit olímpic del 92 ha tornat a Terrassa, on hem viscut una sensació de retrobament que ens ha fet sentir orgullosos i orgulloses, amb una gran oportunitat per tornar a ser a l'aparador de l'esport internacional.

Terrassa és i ha estat ciutat d'hoquei, d'esport i d'acollida. L'hoquei és un dels grans ambaixadors de Terrassa al món gràcies a clubs i esportistes d'elit que any rere any participen (i en moltes ocasions guanyen) en competicions de primer nivell a l'Estat i a Europa. L'Estadi Olímpic, doncs, havia d'estar a l'alçada d'aquest repte i tornar a comptar amb un espai atractiu, renovat, més amable amb l'entorn i inclusiu per no deixar-hi ningú fora.

La ciutat ha estat projectada al món gràcies als més de 100 mitjans de comunicació acreditats i amb l'assistència de 37.000 espectadors, dels quals el 38% provenien de l'estranger. Parlem de projecció a través de l'excel·lència organitzant un Mundial amb el valor afegit de projectar també un missatge feminista i d'apoderament de la dona a través de l'esport.

A la vegada, però, no podem oblidar la repercussió que el Mundial aporta a la ciutat en forma d'impacte econòmic. Un impacte hoteler, amb gairebé el 100% d'ocupació a la ciutat; en el sector de la restauració; als museus; als comerços i, en general, als atractius turístics de la ciutat. De fet, l'Oficina de Turisme ha viscut un increment de consultes del 25%. Cal també destacar les més de 30.000 persones assistents a la Fan Zone de la plaça de Can Roca i que varen gaudir dels serveis de restauració, de comerç i de foment de l'hoquei. Una bona oportunitat per mostrar patrimoni cultural, gastronòmic, natural i històric.

Les terrassenques i els terrassencs ens hem convertit en ambaixadors i ambaixadores. Totes i tots hem demostrat el nostre compromís amb l'esport femení i hem reforçat la implicació de tota una ciutat capaç de transmetre durant 17 dies una imatge d'acollida, de feminisme, d'interculturalitat, de patrimoni i d'estima a l'esport.

Grup Municipal Tot per Terrassa

 

Article Revista Visquem juny 2022

Des de Terrassa i per Terrassa

Treballar des de Terrassa i per Terrassa. Aquesta màxima tan senzilla ens pot ajudar a entendre com Tot per Terrassa porta tres anys duent a terme polítiques locals sense dependre de decisions preses a despatxos de Barcelona o Madrid. És a dir, actuar localment i pensar globalment per seguir canviant el món des dels municipis i des de les administracions més pròximes a la ciutadania. Gràcies a aquesta independència i vocació municipalista vam aconseguir crear, per primera vegada, una Comissió Mixta que la Generalitat de Catalunya fins ara només havia establert amb les ciutats de Barcelona i de L'Hospitalet de Llobregat. Tot i el parèntesi de la crisi sanitària que ha condicionat tant el nostre dia a dia, les trobades amb el Govern català han permès desencallar temes cabdals com la futura residència de gent gran a Sant Pere Nord, el CAP Can Roca o el futur centre d'urgències d'atenció primària (CUAP), a més de definir estratègies conjuntes per millorar la seguretat o condicionar les rieres, un dels grans reptes de la ciutat en els pròxims anys per seguir trencant barreres físiques i mentals.

Tot per Terrassa, doncs, porta tres anys donant forma a una política en positiu, constructiva i de diàleg amb tothom. Sense motxilles. Sense peatges. Un altre exemple clar és haver reprès les bones relacions amb Sabadell per abordar interessos comuns en un Vallès que no es pot donar l'esquena i que ha encetat una nova etapa basada en l'entesa i en l'estratègia conjunta que posi en valor tot l'àmbit metropolità, començant per una necessitat històrica com és la continuïtat de l'autovia del tram nord de Terrassa (aquella que acaba en una rotonda sense sentit) fins a Sabadell. O el carril bici entre les dues ciutats amb pas per davant de l'Hospital de Terrassa. Terrassa i Sabadell, Sabadell i Terrassa ens mirem als ulls i no competim. Cooperem.

Des de Terrassa, per Terrassa i construint una ciutat més justa, més plural, més inclusiva, més feminista i més sostenible.

Grup Municipal Tot per Terrassa