Des de fa quaranta anys, cada 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida. És un dia especial per prendre consciència i lluitar contra la infecció del VIH. Aquest esdeveniment té l'objectiu de donar a conèixer la situació actual i impulsar avenços pel que fa a la prevenció i el tractament de la infecció en els països amb més prevalença i també a la resta del món. Per aquest motiu el món s'il·lumina de vermell en edificis i elements arquitectònics emblemàtics.

Des de que es van diagnosticar els primers casos de sida l'any 1981 fins a l'actualitat, al voltant de 40 milions de persones han mort a causa d'aquesta malaltia causada per la infecció del VIH (virus de la immonudeficiència humana). I en aquests 40 anys hi ha 79 milions de persones amb la infecció arreu del món. 

A Catalunya l'any 2020, el nombre de nous diagnòstics de VIH notificats va ser de 329, el que representa una disminució del 50,3% respecte els darrers anys. Els homes presenten percentatges superiors a les dones en els nous diagnòstics de VIH (87% VS 13%). El nombre de persones amb SIDA va disminuir de 69 a 29 casos respecte l'any anterior i seguint la tendència descendent dels darrers anys.

La mitjana d'edat de persones diagnosticades amb VIH va ser de entre 30-39 anys en els homes i entre 20-29 anys en les dones. Respecte a la SIDA, la mitjana d'edat de les persones diagnosticades es va situar en 42,45 anys.

Pel que fa al lloc d'origen, al 2020, les persones diagnosticades amb VIH nascudes fora d'Espanya van representar el 62%.

Globalment, el nombre de nous diagnòstics de VIH i de Sida ha presentat una tendència gradual a la disminució durant el període 2010-2020. 

Accedir aquí a informació 2020 de vigilància epidemiològica del VIH i la Sida a Catalunya.

A Terrassa, durant el període de 2001 fins a 2018, es van diagnosticar 232 persones amb VIH, de les quals 192 són homes i 40 són dones. L'any 2018 es van notificar un total de 16 nous casos de VIH, 11 en homes i 5 en dones. L'edat en que s'inicien els diagnòstics és a partir dels 25 anys destacant la franja de 30-49 anys. La via de transmissió segueix un model semblant al de la resta de Catalunya, és a dir, en primer lloc les relacions sexuals entre homes que tenen sexe amb altres homes (41%) seguida de les relacions heterosexuals (34%) i de persones que s'injecten la droga (8%).

 

 

Aquí podeu consultar l'acte institucional promogut per l'Ajuntament.