Detall d'una làpida funerària del Cementiri Municipal de Terrassa

TOTS SANTS

El Museu de Terrassa participa en la producció d'exposicions itinerants relacionades amb el patrimoni funerari, gràcies al patrocini de la Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa.

Les exposicions es presenten al voltant de la celebració de Tots Sants i es poden visitar a l'entrada del Cementiri Municipal de Terrassa (Carretera de Montcada, 789). I, a posteriori, itineren per altres espais de la ciutat.

Per complementar l'activitat es programen visites per explicar el cementiri i destacar-hi els elements relacionats amb la mostra.

Exposició: "Un jardí per al repòs"

Dates: del 15 d'octubre a l'1 de novembre de 2018

Lloc: Complex Funerari de Terrassa (Carretera de Moncada, 789). La mostra estarà situada a l'entrada del Cementiri.

Horari: de 9 a 17.30 h

Com arribar-hi? Autobús L1 o LH o en cotxe particular

La botànica funerària en general i en especial les flors conforma tota una simbologia específica en el propi ritual de la mort que tindrà continuïtat en el cementiri i en la sepultura.

cartell exposició

Les ciutats dels morts es vesteixen de codis de colors i de fragàncies que fan del lloc de la memòria un veritable jardí del repòs.

S'han trobat enterraments d'època prehistòrica amb plantes aromàtiques acompanyant els difunts. Aquesta ha estat una tradició ritual que ha acompanyat a l'home des de sempre. Amb les cultures clàssiques de Grècia i Roma, el simbolisme de les flors adquireix una força ritual en el trànsit a l'altra vida. Amb el cristianisme, on l'església expressa i transmet la seva pròpia fe a través de símbols comprensibles per a tots, serà quan la simbologia ritual funerària de les plantes, amb flors o sense, adquireix la transcendència del doble missatge: salvació  i resignació.

Proposta de recorregut

Visita comentada: "Un jardí per al repòs"

Diumenge 21 d'octubre  a les 11 del matí

Lloc: Complex Funerari de Terrassa (Carretera de Moncada, 789). 

Us convidem a un passeig de colors i fragàncies emocionals que es percep en silenci i que amb aquesta exposició i visita esdevindrà un recorregut de remor de flors.

Activitat gratuïta

Cal inscripció prèvia al telèfon 900 268 268 

Exposicions anteriors:

Exposició "El simbolisme de l'escultura exempta funerària" (2017). Les obres de Carles Armiño, Josep Llimona, Miquel Ros, Josep Llopart, Subías i E. Bosch simbolitzen un diàleg entre els vius i els morts, i sobretot de la fragilitat de la vida. Els escultors aconsegueix el domini de la matèria, marbre i bronze, sent capaços de donar-li el simbolisme religiós i l'expressivitat de dolor per la mort de l'ésser estimat. Recorregut proposat pel cementiri.

Exhibició "Escultures per a l'eternitat" (2016) recull el testimoni dels escultors, artistes del marbre, de la pedra i del metall, protagonistes d'un passeig original i exclusiu pel nostre cementiri. Se centra en cinc exemples de grups escultòrics exempts on la pròpia sepultura conjuga una connivència de símbols on es transmet una forta càrrega de melangia i de religiositat. Recorregut proposat pel cementiri

Mostra "L'art a les làpides" (any 2015) amb una selecció d'exemples en baix relleu aplicat a les làpides de nínxols. L'objectiu era conèixer els antecedents d'època romana, la tècnica, el simbolisme i els escultors, protagonistes d'un passeig original i exclusiu pel nostre cementiri. Recorregut proposat pel cementiri.

Exposició "Un passeig pels mosaics del cementiri" (inaugurada l'any 2014). Explica els orígens, la tècnica, els mosaïcistes i l'inventari de les làpides i plafons de mosaic del cementiri local. Recorregut proposat pel cementiri

Exhibició "L'arqueologia de la mort" (2013). Un recorregut, des de la prehistòria a l'actualitat, dels costums i dels ritus funeraris del territori. 

Exposició Els tresors de la Seu d'Ègara a Brussel·lesExposició "Els tresors de la Seu d'Ègara: patrimoni singular català"

Dins dels actes de l'Any europeu del Patrimoni Cultural, el Museu de Terrassa presenta aquesta mostra a diferents espais de la ciutat:

  • De l'11 d'abril al 6 de maig de 2018 al Castell Cartoixa de Vallparadís
  • Del 9 al 27 de maig de 2018  a la Casa Alegre de Sagrera
  • De l'1 de juny al 4 de juliol de 2018 a la Seu Ègara. El divendres 1 de juny, de 9.30 a 14 h, se celebra la jornada interdisciplinar "Els tresors de la Seu d'Ègara".
  • Del 6 al 27 de juliol de 2018 a la seu de la Delegació del Vallès del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). Edifici Vapor Universitari. Colom, 114, 1ª planta. 08222 Terrassa
  • De l'1 d'agost a l'11 de setembre de 2018 a la Seu Ègara
  • Del 17 de setembre al 31 d'octubre al Centre Cívic Montserrat Roig. Av. de Barcelona, 180. 08222 Terrassa
  • Del 6 de novembre al 28 de desembre a l'Arxiu Històric de Terrassa. Carrer Baldrich, 268 08223 Terrassa

Organitza: Ajuntament de Terrassa i Museu de Terrassa.

  • Del 4 de desembre de 2017 al 29 de març de 2018, s'ha exposat a la Delegació de Govern de la Generalitat davant la Unió Europea a Brussel·les. Espai Catalunya Europa. 227, Rue de la Loi – Wetstraat (Brussel·les).

La Seu d'Ègara conforma un conjunt monumental únic a Europa que té una trajectòria de continuïtat en la història.

El bisbat d'Ègara (fundat cap al 450) va significar l'època de major esplendor d'un recinte on s'hi desenvolupà un conjunt episcopal d'una excepcional importància artística per a l'Europa cristiana occidental. La pervivència d'elements arquitectònics i artístics d'aquest període (s. VI-VII), que es manifesta en l'arquitectura del edificis episcopals de Santa Maria, Sant Miquel i Sant Pere així com en la seva decoració pictòrica, fa únic aquest conjunt dins del patrimoni europeu.

Les darreres publicacions i la nova proposta museística de la Seu d'Ègara han despertat novament l'interès del conjunt per part dels estudiosos de diferents disciplines, fent que les esglésies de Sant pere estiguin cada cop més presents en diferents publicacions científiques i en congressos i reunions de caràcter museològic, artístic i arqueològic.

Un compendi d'art, d'història i de cultura que ofereix una visió molt ajustada sobre l'extraordinària realitat i evolució d'aquest conjunt, des dels orígens de l'època ibèrica i romana tot passant pels successius períodes alt-medieval, romànic, gòtic i modern fins a arribar a l'actualitat.

Degut a la seva excepcionalitat dins del patrimoni cultural català i europeu, en aquests moments està en marxa la candidatura de la Seu d'Ègara per obtenir la distinció de Patrimoni de la Humanitat, que atorga la UNESCO, a partir de la convicció, basada en sòlids arguments científics, de la seva singularitat universal.

Full de sala en anglès

Full de sala en francès