Article sencer en format pdf

Imatge de Jardí Botànic de Bordeus. Autor: Jordi Chueca

Els darrers mesos hem tractat temes sobre la ciutat de Terrassa, aquest mes volem presentar-vos alguns dels parcs urbans més emblemàtics de la ciutat de Bordeus, especialment aquells més moderns i que, poden aportar-nos elements de debat sobre l'ús de les plantes adventícies que, a vegades, coneixem com a "males herbes".

Perquè Bordeus? Perquè tot i ser una de les grans capitals de França, està relativament a prop de Terrassa, a uns 540 km i poc més de sis hores de viatge en cotxe, i la seva població és poc més gran que la nostra (240.000 habitants).

El Jardí Botànic

Un dels espais que més sorprenen de Bordeus és el seu Jardí Botànic, construït fa pocs anys per la destacada arquitecta Catherine Mosbach, juga amb les formes orgàniques de la natura en els seus edificis i espais d'investigació i exposició. Així una carabassa és la seu del laboratori o els murs de contenció estan construïts amb troncs serrats dels arbres de les Landes, una zona impressionant prop de Bordeus amb immensos boscos de pins.

Imatge de Jardí Botànic de Bordeus. Autor: Jordi Chueca

En 2001, el nou jardí es crea a la riba dreta del riu Garona.

El projecte va rebre el premi Europeu de Paisatge, Rosa Barba el 2003, i el premi Edifici Cultural des de 2007 fins a 2008.

El projecte ha estat exhibit el 2005 al Museu d'Art Modern de Nova York.

El Palau de Justícia

Imatge del Palau de Justícia de Bordeus. Autor: Jordi Chueca

Es troba al costat nord de la Plaça de la República i ha sofert una recent reforma per part de l'arquitecte Richard Rogers, que és la que ens interessa per la seva estructura i el tractament simplista de la vegetació i l'aigua.

Els jardins del passeig de Corajoud

Imatge dels jardins del passeig de Corajoud. Autor: Jordi Chueca

Bordeus va encarregar a aquest arquitecte paisatgista la urbanització dels antics molls de càrrega i la seva proposta ha estat tan ben acollida i avalada mundialment, que l'ajuntament ha posat el nom de l'arquitecte a aquest passeig impressionant.

Imatge nocturna del Mirall d'aigua del passeig de Corajoud. Autor: Jordi Chueca

Servei de Gestió de l'Espai Públic

Regidoria de Manteniment i Parcs Urbans