El 8 de setembre de 2023 un terratrèmol de magnitud 6,8 ha sacsejat el Marroc, causant la mort de gairebé 3.000 persones, un balanç de víctimes que probablement augmentarà els pròxims dies. L'epicentre del terratrèmol ha tingut lloc a zones remotes del Gran Atlas, on es creu que rauen moltes de les víctimes, però també ha afectat la ciutat històrica de Marràqueix, que s'ha vist greument danyada.

L'alcalde Jordi Ballart ha expressat el seu condol i s'ha realitzat un minut de silenci per les víctimes. Des de l'Ajuntament s'està atent a possibles demandes d'ajuda per part dels municipis afectats. Igualment,com és habitual, s'estudiaran propostes arribades d'entitats especialitzades en ajuda d'emergència.

La participació de Terrassa en aquesta fase d'urgència es vehicula a través de l'ONG Farmamundi. La nostra ciutat forma part del Fons d'Emergències d'aquesta entitat, juntament amb altres institucions i empreses. Gràcies als recursos aportats, Farmamundi està actuant a pobles de les regions de Taroudannt i Amzmiz, lliurant articles de primera necessitat, aliments i oferint assistència psicològica.

L'Ajuntament de Terrassa no organitza recollida de material ja que l'experiència indica que es tracta d'una pràctica poc eficaç. Cal tenir en compte les despeses que es generen a l'hora d'emmagatzemar i transportar aquest material, a part del temps que trigarà en arribar. És més àgil comprar tot el que calgui en els països més propers. Així es pot donar resposta a les necessitats de cada moment, és més barat, suposa menys impacte ambiental i ajuda les economies locals.

El Fons Català de Cooperació, del qual forma part l'Ajuntament de Terrassa, ha posat en marxa una campanya d'emergència en suport a la població afectada pel terratrèmol i està en procés d'identificació de les respostes d'emergència i les entitats aliades durant la fase de reconstrucció post-emergència, tenint en compte la població d'origen marroquí que viu a Catalunya. 

Així, es fa una crida a la ciutadania a sumar-se a aquest procés de reconstrucció i de suport a la població damnificada. Es poden fer arribar aportacions a través de: 

-    BIZUM 06974 (Concepte: Terratrèmol Marroc)

-    Transferència bancària amb el concepte "Terratrèmol Marroc" als següents comptes:

 ES91 0182 6035 4102 0160 8531
 ES71 2100 3200 9625 0002 9627

La Generalitat de Catalunya ha habilitat un telèfon per atendre emergències per a les persones que poden estar afectades pel terratrèmol.

Telèfon (amb WhatsApp): 0034 674 744 902

Telèfon marroquí: 00212 648 682 896

Cal utilitzar aquestes línies només per a emergències.