La ciutat del fum, de Vicenç Villatoro, és una novel·la sobre el poder, la lluita, l'amor, els records, el pes del passat i també sobre la ciutat de Terrassa.

Una ciutat que se'ns mostra en tres èpoques diferents: la infantesa del protagonista, la seva joventut en els anys de la guerra civil i la seva maduresa, el 1956. Una mateixa ciutat que són també tres ciutats diferents, perquè canvien les perspectives i perquè són uns anys clau en els quals la ciutat patirà canvis profunds. I encara hi ha una altra Terrassa, l'actual, la del lector que llegeix la novel·la i pot comparar amb la ciutat d'aquests moments.

Tot plegat, fa que aquesta obra sigui molt atractiva per fer-ne una ruta literària, perquè ens permet observar alguns espais literaris i com se'ns presenten en la realitat.

Aquesta Ciutat del fum de Vicenç Villatoro té un precedent clar, que és el poema que Pere A. Ventalló i Vintró li va dedicar als obrers de Terrassa el 1904. Era la Terrassa de la industrialització, la Terrassa de Ventalló. Aquesta ciutat que ens mostra Vicenç Villatoro és una Terrassa diferent, marcada fonamentalment per un fet històric que ha determinat un abans i un després en la història del país i en la història de la ciutat: la guerra civil espanyola.

La ruta es va inaugurar el 5 de novembre de 2016 i va comptar amb la presència de l'autor, Vicenç Villatoro. Durant la ruta es va fer una lectura de fragments de l'obra a càrrec del mateix autor i de Jaume Closa.

Accediu a la ruta:

Descarrega el document en pdf

 

Més informació: