Una campanya ciutadana

L'Arxiu Municipal de Terrassa inicia una campanya ciutadana i professional de recuperació i recollida de imatges, de videos i de documentació gràfica i textual que ens permeti testimoniar l'impacte de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la COVID19 a la nostra ciutat.

D'aquesta manera oferim als terrassencs i a les terrassenques la possibilitat de participar en la creació d'una memòria plural, oberta i democràtica. L'objectiu de la campanya és que aquesta memòria pugui ser utilitzada per a comprendre el què estem vivint aquests mesos i com a aprenentatge per afrontar situacions semblants en el futur. Per aquest motiu volem construir una memòria col·lectiva àmplia, amb tots els punts de vista possible, que s'ajustai al màxim a la realitat viscuda. Només d'aquesta manera podrem oferir una imatge completa i real en un futur.

Plaça Didó confinada - Autor: Alberto Sol

Plaça Didó confinada, abril 2020. Autor: Alberto Sol.

Amb aquesta campanya ciutadana ens adherim a la iniciativa promoguda per l'Associació d'Arxivers - Gestors de Documents de Catalunya a tot el país i que a les xarxes es pot seguir amb el hashtag #Arxivemlacovid19.

Quina documentació podeu donar?

  • Fotografies i vídeos del vostre confinament, dels espais que han quedat buits durant aquests dies, dels vostres balcons i aplaudiments a les 20h, de les vostres comunicacions a distància amb familiars i amics, d'expressions musicals, culturals, artístiques de tot tipus, de tot allò que per vosaltres hagi estat important durant aquests dies i que voleu que sigui conservat per sempre.
  • Fotografies i vídeos de l'activitat duta a terme per treballadors essencials, en hospitals i centres mèdics, per equips de desinfecció, però també supermercats, farmàcies, centres públics o privats on s'han realitzat activitats de suport i lluita contra la pandèmia.
  • Documents textuals o gràfics, dibuixos, cartells, pancartes, en format paper o digital, que hagueu fet des del confinament per transmetre les vostres emocions i recomanacions a familiars i amics.

Com ho heu de fer?

  • Els dispositius des d'on feu les fotos i els vídeos generen de forma automàtica informació (metadades) sobre l'hora, el dia i el format en què s'han creat. Garantiu que aquesta informació es troba en els fitxers que ens envieu. Ens serviran per contextualitzar millor la documentació i no difondre al futur informació de poca qualitat o falsa.
  • Poseu-nos aquestes quatre dades bàsiques en allò que ens envieu:
    • Autor: nom de la persona física o jurídica productora del material.
    • Ubicació: carrer, barri, zona aproximada, d'elaboració del material.
    • Títol: acció que es recull, redactada de la forma més breu possible.
    • Accés difusió: indiqueu que cediu lliurement el dret de reproduïr i consultar el material.
  • Si no ens ho voleu enviar directament, podeu fer servir les xarxes socials i etiquetar allò que hi pengeu amb dos hashtags: #Arxivemlacovid19 (propi de la campanya a nivell català) i #ArxivemTerrassa (propi d'allò que sigui específic de Terrassa). Nosaltres ens encarregarem de recuperar tota aquesta informació seguint la metodologia de treball establerta en el projecte internacional "Documenting the Now".
  • Amb les persones que facin donació d'aquest material se subscriurà posteriorment un document d'acord on s'estipularan els criteris relatius als dret d'accés i d'ús públic d'aquesta documentació. Considereu que la donació de documentació a un arxiu públic parteix de la base de la voluntat que aquesta documentació pugui ser gaudida i reutilitzada de manera lliure, per qualsevol usuari que en pugui tenir interès ara i en el futur. 
  • Preneu-vos el temps que necessiteu, així també podreu acabar de valorar millor quins documents són els més representatius. Per preservar la informació no cal rapidesa, sinó rigor. Quan ho tingueu ben descrit és l'hora d'adreçar-vos a l'Arxiu. La campanya no finalitzarà amb el confinament, sinó que quedarà oberta fins a la data de tancament que es determini en comunicacions posteriors.

On ho heu d'enviar?

  • Preferentment a través d'Internet, enviant les imatges i els vídeos en forma d'adjunt al mail [email protected] (recordeu d'afegir els quatre camps d'informació de context: autor, ubicació, títol i accés i difusió). Si el material que envieu pesa en conjunt més de 6MB, podeu enviar-nos-ho utilitzant l'aplicació d'intercanvi de documents digitals gratuïta WeTransfer i nosaltres ho descarregarem.
  • Podreu fer-ho presencialment, quan el confinament hagi acabat, portant les fotos o els vídeos en un pendrive o un altre dispositiu a la seu de l'Arxiu Històric (c/Baldrich, 268). El personal de l'arxiu us atendrà, descarregarà de manera segura el material i deixarà constància de tot el procediment.
  • Totes aquelles persones que disposeu de material que vulgueu cedir i tingueu dubtes, podeu escriure al mateix correu [email protected] i també us assessorarem de quina és la millor manera de fer-nos arribar els arxius.