L'Escola Municipal d'Art i Disseny s'inaugura, el 2 de novembre de l'any 1886, amb el nom d'Escuela Municipal de Artes y Oficios de Terrassa, orientada bàsicament a la funció social de formació dels treballadors un cop finalitzada la seva jornada laboral. Els ensenyaments són, en aquest sentit, molt diversos.

Més tard, es transforma en Escuela Elemental de Industrias y Municipal de Artes y Oficios, fonament del que seran les futures Escoles Industrials. Als anys vint del segle XX s'accentua la tendència cap a la introducció de matèries relacionades amb les belles arts amb la incorporació com a mestres de prestigiosos artistes locals.

Amb la instauració dels ajuntaments democràtics,  es converteix en Escola Municipal d'Arts Aplicades i canvia la seu a l'edifici del Col·legi Major, on ja pot lliurar, com a escola reconeguda i adscrita a l'Escola Oficial d'Arts Aplicades i Oficis Artístics de la Generalitat (La Llotja), el títol de Graduat.

L'any 1996 es reubica en les noves instal·lacions de l'edifici del Vapor Universitari amb el nom de TERRASSA Escola Municipal d'Art i imparteix estudis per a les titulacions de tècnic superior d'arts plàstiques i disseny.

Actualment, l'Escola porta el nom d'Escola Municipal d'Art i Disseny TERRASSA. Aquesta nomenclatura recull les paraules clau que defineixen millor les àrees formatives actuals.