Nascuts per llegir

 

El principi de Tot: Nascuts per llegir

 

El Nascuts per llegir és un programa que promou el gust per la lectura entre els infants de 0 a 3 anys, creant experiències emotives i positives vinculades al llibre i fent d'aquest una eina de comunicació entre pares i fills. Aquest projecte va començar a Terrassa l'any 2008 als districtes 4 (bd4 i CAP Oest) i 6 (bd6 i CAP Nord), i a poc a poc s'han anat incorporant les biblioteques i els CAP de referència del Centre (bct i CAP Rambla) i del districte 3 (bd3 i CAP Sud).

La valoració després d'aquests 9 anys és molt positiva. Més de 1.800 famílies ens han donat la seva confiança i han cregut en el nostre missatge del valor de lectura des del primer any de vida.

Els hem ofert espais específics per poder gaudir d'estones de lectura amb els seus fills, un fons especial de llibres adequats a la seva edat i per tant que estimula la primera manipulació i la descoberta d'històries i imatges que els apropen a la seva realitat més propera. Han participat d'un munt d'activitats on han pogut escoltar contes, gaudir de la música, manipular, crear, i fins i tot relaxar-se i aprendre les primeres paraules en anglès. Els pares i les mares s'han adonat de la importància de la lectura en veu alta per tal que els seus fills i filles comencin a imaginar i a somiar i també, i això és el més important, han compartit moments preciosos amb ells, que han ajudat a reforçar, més encara, el vincle afectiu que els uneix.

I així fins que aquests infants han arribat a tenir 3 anyets. Com si es tractés d'una gran festa d'aniversari, han pogut gaudir d'una tarda màgica i han rebut el seu primer diploma com a autèntics petits lectors. El primer certificat de lectura, però també d'emocions i d'històries viscudes i compartides.

I ara què?

Aquesta és la pregunta que moltes famílies ens fan quan acaben el projecte Nascuts per llegir. Durant tres anys s'han sentit guiats i acompanyats, i malgrat les nostres explicacions sobre les hores del conte i altres activitats que ara podran gaudir a les biblioteques de la ciutat, senten que alguna cosa s'ha acabat.

I per què no continuar?

Llegir per a créixer

El Llegir per a créixer és un nou projecte de foment de la lectura per a infants entre els 3 i els 6 anys i neix amb l'objectiu de donar continuïtat al programa Nascuts per llegir.

Si un dels objectius més importants de l'NPL era el d'impulsar el gust per llegir i establir un vincle afectiu entre adults i petits al voltant del llibre, el Llegir per a créixer continua en aquesta mateixa línia però tenint en compte que l'infant a partir dels 3 anys és cada cop més autònom.

Escoltar contes és una eina fantàstica per a estimular el llenguatge oral, la imaginació i la creativitat. Però també ajuda els infants a conèixer i comprendre valors morals, de comportament i de convivència. A més a més, estimula la memòria, l'adquisició del vocabulari i la representació de símbols, molt important en aquests moments d'iniciació en l'aprenentatge del llenguatge escrit.

És precisament entre els 3 i els 6 anys, i seguin les directrius de la LOGSE, que els continguts educatius dels infants s'organitzen en àrees pròpies de l'experiència i el seu propi desenvolupament. Els tres grans blocs educatius d'aquesta etapa són:

 • La descoberta d'un mateix, per tal de comprendre la pròpia identitat com a individu i com a membre d'un grup.
 • La descoberta de l'entorn natural i social, per tal d'entendre i conèixer tot allò que conforma la realitat de l'infant.
 • La intercomunicació i els llenguatges, a través dels quals l'infant pot relacionar-se amb el seu entorn. Engloba el llenguatge verbal, musical, corporal, plàstic i matemàtic.

Aquesta tasca educativa es fa principalment des de les mateixes famílies i des de l'escola, específicament a l'etapa d'educació infantil (P3, P4 i P5). Però les biblioteques hi tenim molt a veure i hi podem aportar molta informació i coneixement.

Activitats a la biblioteca

Les activitats de foment de la lectura afavoreixen el gust per llegir, descobreixen els llibres als infants i les seves famílies, ajuden a crear bons hàbits lectors, i sobretot es converteixen en estones on gaudir de la lectura compartida i dels beneficis de la lectura en veu alta.

Es poden programar activitats molt diverses al voltant del llibre i la lectura:

 • Hores del conte, una manera perfecta d'iniciar els infants a la lectura a través de la narració oral de contes. 
 • Laboratoris de lectura, activitat familiar que convida a experimentar al voltant de la lectura. 
 • Tallers musicals, que agraden molt a les famílies i que relacionen música i lectura, apropant els infants a les realitats que els envolten a través del ritme i les paraules. 
 • Story times, paraules, jocs i cançons en anglès per familiaritzar els més petits amb la llengua anglesa d'una manera divertida i amena. 
 • Tallers infantils, relacionats amb efemèrides, dates assenyalades, estacions de l'any, festes populars, etc. 
 • Altres

Relació amb les escoles

La col·laboració amb les escoles és un dels punts forts del Créixer per a llegir. Com hem comentat anteriorment, el programa d'adreça específicament als infants d'entre 3 i 6 anys, franja que compren el cicle d'educació infantil a les escoles (P3, P4 i P5). 

Les biblioteques ofereixen uns serveis a les escoles que tenen com a objectius:

 • Donar a conèixer les biblioteques, l'organització, els espais i el seu funcionament. 
 • Establir lligams més estrets entre les biblioteques i els centres educatius. 
 • Convidar a la lectura a través de la tria i mostra de llibres atractius. 
 • Desvetllar la curiositat tant per la lectura com pels recursos d'informació.

A més de les visites escolars que es programen per aquesta franja d'edat, la biblioteca posa a disposició de les escoles uns baguls viatgers específics per cada curs, amb 15 llibres, pel·lícules, jocs educatius i una mascota.

 • P3 - Bagul viatger "Animals i animalons" (tema: animals) 
 • P4 - Bagul viatger "De cap a peus" (tema: el cos humà)
 • P5 - Bagul viatger "De gran vull ser..." (tema: oficis) 

 

Més informació:

Si esteu interessats a rebre més informació, passeu per la Biblioteca districte 4, envieu un correu a [email protected] o truqueu al telèfon 93 739 74 23